Didysis filtras. Kodėl žmonės neatrado ateivių. Liko 200 metų. Tai laukia ir žemiečių...  (4)

Mokslininkai mano, kad dirbtinis intelektas kelia grėsmę žmonijai.



© David J, CC BY 2.0 | https://www.flickr.com/photos/sebilden/52847339854/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu dirbtinio intelekto (DI) plėtra vyksta dideliu ir sparčiu tempu. Mokslininkai mano, kad DI evoliucijos greitį numatyti labai sunku. DI gali tapti nuosprendžiu žemiečiams. Ir greičiausiai tai jau atsitiko su kitomis civilizacijomis kosmose. Todėl kol kas negalime jų aptikti, teigiama naujame tyrime, paskelbtame žurnale „Acta Astronautica“, rašo „ScienceAlert“.

Vienas iš galimų garsiojo Fermi paradokso sprendimo būdų, tai yra, jei ateiviai egzistuoja, kodėl mes jų neradome, yra hipotezė, vadinama Didžiuoju filtru. Tai hipotetinis įvykis ar situacija, kuri neleidžia protingai gyvybei tapti tarpžvaigždine rūšimi ir netgi veda prie jos žūties. Tai gali būti branduolinis karas, asteroido smūgis, pasaulinė pandemija ir kitos panašios nelaimės.

[Kuponas+EU!] Tik 189€ už puikias lazerines graviravimo stakles. Pasaulinio lygio gamintojas ir apžvalgininkų pagyros. Ribotas kiekis (Video, „Swiitol E6 Pro“)
2805 2

Ypatingai gera kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės, garsus gamintojas, giriamas apžvalgininkų

Išsamiau

Naujojo tyrimo autoriai mano, kad spartus DI vystymasis paskatins dirbtinio superintelekto (DSI, angliškai Artificial Super Intelligence, ASI) atsiradimą ir jis taps Didžiuoju filtru. Mokslininkai mano, kad dirbtinis intelektas gali kelti rimtą grėsmę būsimam ne tik mūsų civilizacijos, bet ir visų kosmoso civilizacijų vystymuisi.

Remiantis Didžiojo filtro hipoteze, katastrofiška situacija įvyksta dar prieš tai, kai išsivysčiusi civilizacija gali apsigyventi kitose savo sistemos planetose ir juo labiau tapti tarpžvaigždine rūšimi. Tipinė tokios technologiškai pažangios civilizacijos gyvavimo trukmė yra mažesnė nei 200 metų.

Jei tai tiesa, tai gali paaiškinti, kodėl žmonės dar neatrado nežemiško intelekto įrodymų. Tai taip pat rodo, kad žmonijai taip pat liko tik 200 metų sparčios technologinės plėtros, kurią užbaigs DSI. Mokslininkai mano, kad netolimoje ateityje DSI priims sprendimus už žmogų ir tai mums kelia didelį pavojų.

 

Garsus fizikas Stephenas Hawkingas perspėjo, kad dirbtinis intelektas gali pribaigti žmoniją, jei jis pradės vystytis savarankiškai. DI tobulės ir dauginsis, o tai bus nauja gyvybės forma, kuri pranoks žmones, sakė mokslininkas. Tyrimo autoriai mano, kad tikimybė, kad DI taps nekontroliuojamu, yra labai didelė ir jau dabar reikia pagalvoti, kaip to išvengti.

Jei DSI gali potencialiai sunaikinti žmoniją, tai gali nutikti ir nežemiškoms civilizacijoms, mano mokslininkai. Reikalas tas, kad DSI egzistavimui nereikia jį sukūrusios biologinės gyvybės. Mokslininkai mano, kad dirbtinis superintelektas gali sukurti mirtiną virusą arba pradėti branduolinį karą.

 

Tyrimo autoriai mano, kad tokia raida nėra neišvengiama. Jei žmonės taps tarpplanetine rūšimi prieš DI dominavimą, jie turės daugiau šansų išlikti kaip civilizacija ir gali išvengti DI kontrolės, su kuria susidurtų vienos planetos civilizacija. Jei viena iš ateities žmonių apgyvendintų planetų žlugtų dėl DI sukeltos nelaimės, tada žmonės kitose planetose išgyvens.

Tačiau pagrindinė problema ta, kad dirbtinio intelekto vystymasis spartėja, o žmonių bandymai tapti daugiaplanetine rūšimi – ne. Mokslininkų teigimu, DI šiuo metu veikia žmogaus nustatytose ribose. Tačiau nėra žinoma, kada dirbtinis intelektas gali tapti DSI ir ar iš viso galės tai padaryti. Tačiau šios galimybės negalima atmesti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(9)
(40)

Komentarai (4)