10 neiššifruotų pasaulio kodų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2011-02-16 15:58
Sakau taip, kaip įprasta apibrėžimuose. Jei kombinuoji kelias simetrines kriptosistemas su keliais daliniais raktais, gauni vieną kriptosistemą su vienu raktu, kuri gali būti ne saugesnė nei saugiausia jos dalis. Pvz., n kartus užšifruoto teksto Cezario šifru (raktas - 1 postūmio simbolis), raktas yra 1 simbolis, o saugumas toks pat. Tą patį galima pasakyti apie Vernamo kodą - jei užšfiruosi n kartų 1MB ilgio raktu, tai bendro rakto ilgis vis tiek liks 1 MB. Turiu omeny, kad daliniai raktai skirtingi. Žmogiškas faktorius - taip, čia ne prie ko, jis netinka kriptosistemos sugumui apibūdinti. Tada dar reikia kalbėti apie protokolus ir kitas priemones - patikros kodus, steganografijas, asimetrinius kodavimus... Ir tuomet, kai yra sudėtingesnė sistema nei tik simetrinis šifras, galima išskirti kažkokias kitas savybes ar kalbėti apie dalinius raktus, arba tinkamus tik užšifravimui, bet ne atvirkščiai.
kunis 2011-02-17 13:41
Jei uzsifruoju zinute tokio pacio ilgio raktu, kuris pasleptas pacioje zinuteje(sifre) sudetinga ar ne isgaut info is tokios zinutes? turi sitas sifras koki tai pavadinima?
rwc 2011-02-17 15:08
Steganografija ;] Šiaip, iššifruojamas labai lengvai. Ypač, kai kriptografijoje laikoma, kad šifravimo algoritmas žinomas. Faktiškai, aprašyti galvosūkiai galbūt kokios nors "kriptologijos" uždaviniai, bet ne kriptografijos. Ir sprendžiami jie kitaip: - laikant, kad algoritmas labai paprastas; jei kuris nors iš šių kodas - būdas perduoti informaciją: lotynų abėcėlė, romėniški skaitmenys, Morzės kodas; šifras - informacijos transformacija tuo pačiu kodu. Taigi, čia yra kodai (straipsnio pavadinimas teisingas), bet juo tikriausiai reikia būtent iškoduoti, o ne iššifruoti (čia pavadinimas netikslus). Nors gali būti, kad tai yra šifras (pvz., 3DES) nežinomu kodu (pvz., koduojant garsus pagal tarties savybes kaip lūpų padėtis, vieną padėtį atsitiktinai žymint keliais skirtingais simboliais). Jei tai šifras, tai greičiausiai uždavinys neišsprendžiamas - bet yra požymių, kad vis dėlto ne taip.
Indigo89 2011-02-17 19:41
Cia gal ne visiskai pagal tema, bet gal kas zinot, ar imanomas koks nors duomenu glaudinimo algoritmas, kuriuo eitu suglaudinti jau suglaudintus tuo paciu algoritmu duomenis? Pvz ar imanomas koks nors "winraras", kuri vis is naujo paleidus per tuos pacius duomenis vis labiau suglaudintu kazkur tai issaugant suglaudinimu kieki, ir aisku kad butu imanomas atspaudimas tu duomenu? Jei taip butu imanoma, tai butu galima padaryt taip, kad koks nors filmas senas suarchyvavimui butu issaugotas i 1 kilobaita su tam tikru skaicium suspaudimu. Keli milijonai pvz. Tuomet duomenys uzimtu nepaprastai mazai, bet juos atkurti uztruktu labai ilgai. Taip pat praradus algoritma duomenys butu prarasti.
gedas 2011-02-17 19:53
turėjau į CD įrašytą žaidimą, kuris suinstaliavus užimdavo 3.7 GB, tačiau pats išarchyvavimo procesas užtrukdavo ~2 val. suspaudimas 3700/700 ~ 5.2 karto. Tačiau tai labai nepatogu naudojimui.
rwc 2011-02-18 07:49
kodų - puiku, turim kompresiją. Gali kilti klausimas, ar visi dėsningumai aprašyti. Be abejo, dažniausiai ne visi. Tačiau tame ir yra esmė: parinkti tam tikrus, kurie dažniausiai pasitaiko. Geras algoritmas išgaudo būtent tokius, ir jų nepalieka rezultate. Nesuspaustame faile penki vienodi baitai paeiliui dažnai pasitaiko - taigi, jų tikimybė didelė ir yra prasmės koduoti kitaip. Suspaustame nebėra tokio dėsningumo - tokios sekos tikimybė lygi bet kurios kitos tokio ilgio sekos tikimybei. Iš čia kita išvada: net jei galima suspausti pradinį failą geriau, visada geriau spausti originalą. Ir dar: bet koks algoritmas stengiasi pasiekti maksimalią duomenų entropiją. Geras algoritmas iš principo negali sukurti duomenų srauto, kurį pats galėtų suspausti - nebent ypatingai unikaliais atvejais. Pvz., spausdamas "Avatar" sugeneruoti trilijoną vienetukų paeiliui.
Alicija 2011-02-21 11:36
Kiek teko girdėti, yra daugybė nesusistemintų smulkių tautų kalbų Kaukaze (ogūzų ir t.t.). Viso to priežastis -- rusų laukimas, kol jos "nuevoliucionuos" į labiau slavišką formą, kuri jau leistų išvesti teorijas apie jų giminingumą slavams. Be to stengiamasi, kad tos tautos neieškotų "giminingumų kitur" (pvz. ogūzų kalba primena sintetinę vokiečių kalbą). Panašiai yra su osetinų kalba, kurios senovinės formos, nors ir užrašytos bulgarų raidynu, primena anglų sintetines formas (frazių užrarus), bet "pagal tam tikrą šifravimo modelį" ta kalba (alanų kalba) priskirta iranėnų kalbai. Tad ir posakis "jau iššifruotos kalbos" taipogi kelia daug klaustukų.
Tas_pac 2011-02-22 18:10
Galite pabandyti iškoduoti šitą http://toolpaq.com/en/cipher/ Prizas 171.03 dolerių.
rwc 2011-02-23 01:03
Indigo89 2011-02-28 14:53
Ir kodel as pats to nesupratau o siaip praktiskai tai aisku atsizvelgiama ir i duomenu tipa. Pvz jei tai yra video irasas tai galima net labai daug optimizaciju padaryt BEVEIK neprarandant kokybes, t.y. informacijos pagal svarbuma.
ZmogZ 2011-11-26 03:17
Ne, neįmanomas, spaudžiant duomenis didėja jų entropija, kai entropija tampa maksimali suspausti daugiau neįmanoma, pasidomėk kas yra informacijos entropija ir bus aišku.