NASA: 2012 m. Nibiru planeta prie Žemės nepriartės (Video)  (14)

Kitąmet laukti kosminės katastrofos neverta, praneša NASA atstovas, sklaidydamas nuogąstavimus dėl galimų pasaulio pabaigos 2012 metais scenarijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors internete be galo daug pranašysčių apie tai, kas įvyks po vienerių metų, 2012 -ųjų gruodžio 21 dieną, pasaulio pabaigos nei tą, nei kokią kitą dieną NASA mokslininkai nenumato, praneša „Space.com“. Vienintelis dėmesio vertas dalykas – tą dieną įvyksianti žiemos saulėgrįža, jokių kitų įdomių reiškinių nesitikima, sakoma pranešime.

„Kitų metų gruodžio 21-ąją miegokite ramiai“, – pataria astronomas Donas Yeomansas, NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje Netoli Žemės skriejančių objektų programos vadovas, komentuodamas gandus apie neva 2012 metais gresiančią Apokalipsę.

Pasak astronomo, daugelis šią dieną sieja su senovės majų kalendoriaus pabaiga. Senovės majai, kaip ir mes, metus buvo padaliję į 365 dienas. Tačiau jie turėjo ne tik metinius kalendorius, bet ir ilgesnius, skirtus dar didesniems ar trumpesniems laiko tarpams matuoti. Vadinamasis trumpasis kalendorius apėmė 52 metus, o ilgasis – net 5125. Būtent ilgasis majų kalendorius pasibaigs 2012 m. gruodžio 21 d., aiškina astronomas, tačiau tai nereiškia, kad laikas pasibaigs. Nuo gruodžio 22 d. prasidės naujas kalendorius, ir tiek: majai niekuomet nepranašavo, kad tą dieną įvyks pasaulio pabaiga, sakė D. Yeomansas.

Jis nusistebėjo, kad tiek daug žmonių 2012 12 21 datą sieja arba su pasaulinio masto katastrofa, arba naujo Šviesos amžiaus pradžia. „Aš „Google“ paieškoje surinkau „2012 katastrofos“, ir gavau 35 milijonus rezultatų. Daugybė žmonių susirūpinę dėl šios datos“, – sakė astronomas.

Tarp populiariausių galimos katastrofos scenarijų minimas hipotetinės planetos Nibiru, dar vadinamos planeta X, priartėjimas prie Žemės, neva sukelsiantis globalią katastrofą. Tačiau D. Yeomansas pabrėžia, kad nėra nė vieno tokios planetos egzistavimo įrodymo, o prielaida, kad ji neva gali tykoti už Saulės ir dėl to yra nematoma, yra atmestina, nes tokia planeta negalėtų amžinai lindėti už Saulės ir vis tiek būtų pastebėta gerokai anksčiau.

Mokslininkas atmeta ir sąmokslo teorijos kūrėjų argumentą, neva astronomai yra susitarę apie gresiantį pavojų nekalbėti, kad pasaulyje būtų išvengta panikos. „Niekaip neįmanoma priversti viso pasaulio astronomų ką nors nuslėpti, mūsų pasaulyje nėra tokios jėgos“, – pabrėžė jis.

Tarp kitų populiarių Apokalipsės scenarijų minimas Saulės sistemos planetų išsirikiavimas viena linija 2012 metais. Esą tokio reiškinio gravitacinis efektas gali padaryti poveikį Žemei. Tačiau D. Yeomansas pastebi, kad 2012 m. gruodžio 21 d. jokio planetų „parado“ nebus, o netgi jei ir būtų, Žemei tai neturėtų įtakos. Vieninteliai dangaus kūnai, kurių trauka pasireiškia Žemėje matomais fiziniais reiškiniais, yra Saulė ir Mėnulis. Jie sukelia potvynius ir atoslūgius. Kitų planetų gravitacinis poveikis yra labai menkas, ir jį Žemė „neskausmingai“ jaučia milijonus metų, tad baimintis nėra ko, sako mokslininkas.

Dar kiti baiminasi 2012 metais pavojingai padidėsiančio Saulės aktyvumo. Nors stiprios magnetinės audros Saulėje gali Žemėje sukelti ryškias pašvaistes ir sugadinti palydovų bei elektros tinklų įrangą, tokia žala nebūtų visuotinė ir neturėtų pernelyg rimtų pasekmių, sako D. Yeomansas. Pasak jo, neįmanoma prognozuoti Saulės aktyvumo kitų metų gruodžio 21 dieną, tačiau netgi itin galinga magnetinė audra nesukeltų pasaulyje Apokalipsės.

Astronomas sklaido nuogąstavimus ir dėl galimo Žemės magnetinio lauko ašigalių padėties pasikeitimo. Ji tikrai keičiasi, bet šis procesas trunka maždaug 500 000 metų, ir neįvyksta per vieną dieną ar naktį. Tačiau net jei taip ir nutiktų, didžiausia problema, su kuria susidurtume – reikėtų pakeisti kompasų žymėjimą, nes rodyklė rodytų į pietus, o ne į šiaurę.

Šiame vaizdo siužete – vieno populiariausių pasaulio pabaigos scenarijų, siejamo su Nibiru planeta, pristatymas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(1)

Komentarai (14)