Dykumoje paslaptingai atsiradęs monolitas paslaptingai ir pradingo - žmonės ir vėl spėlioja: ar tik ne ateivių darbas? (Video)  (1)

Jeigu monolito, pastebėto Jutos dykumoje (JAV) aptikimo aplinkybės buvo keistos, tai to monolito pradingimas yra dar keistesnis. Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai apie jį viešai pasklido žinios, paslaptingas metalinis daugiau nei 3 metrų aukščio objektas tiesiog dingo, rašo „Science Alert“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-12-01 Dykumoje paslaptingai atsiradęs monolitas paslaptingai ir pradingo - žmonės ir vėl spėlioja: ar tik ne ateivių darbas? (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daug žiniasklaidos dėmesio tas monolitas patraukė praėjusią savaitę, po to, kai Jutos Visuomenės saugumo departamentas paskelbė, jog nenurodomoje vietoje surasta keista, šviesą atspindinti trikampė metalinė kolona.

Kiek laiko ji ten prastovėjo? Kas ją pastatė? Dėl ko? Kokiu būdu? Ar čia nagus prikišo nežemiškos civilizacijos? (Na, atsakymas į pastarąjį klausimą veikiausiai yra „ne“, bet į kitus kol kas iš esmės nėra atsakyta).

Kaip bebūtų, šis monolitas, pastebėtas iš oro skaičiuojant kalnų avinus, buvo surastas labai atokioje Jutos vietovėje, kur gausu raudonų vėjo nugairintų uolienų, tačiau žmonių čia sutikti beveik neįmanoma. Monolitą radusios institucijos atstovai savo radinio tikslios vietos neskelbė ir ragino žmones nebandyti to monolito ieškoti ar jo lankyti – buvo baiminamasi, kad nuotykių ieškotojai gyvybei ne itin draugiškoje vietovėje paklius į bėdą.

 

Tačiau tai nesutrukdė interneto sekliams labai greitai užpildyti informacijos spragą – svetainės „Reddit“ naudotojai jau tą pačią dieną pagal uolienų spalvą ir išvaizdą numatė apytikslę monolito buvimo vietą ir ją patikslino naudodami „Google Earth“ tarnybą.

Valdžios institucijos iškėlė ir teisinį klausimą – nesvarbu, monolitas paslaptingas ar ne, žmonių ar ateivių rankų ar kitokių ataugų darbas, jam federalinėje žemėje be leidimo ne vieta.

„Nors apie vykdomą tyrimą nieko komentuoti negalime, Žemės valdymo biuras norėtų viešųjų teritorijų lankytojams priminti, kad valstybinės žemės užėmimas, vystymas, bet kokių išteklių naudojimas be reikalingų leidimų yra neteisėtas nepriklausomai nuo to, iš kokios planetos esate kilę“, – nurodoma Visuomenės saugumo departamento pranešime.

O kadangi monolito vieta tapo viešai žinoma, nereikėjo ilgai laukti, kol atsiras lankytojų. Pavyzdžiui, Davidas Surberis, sugebėjęs į nurodytą vietą atvykti pėsčiomis, svetainėje „Instagram“ išplatino nemažai šio objekto nuotraukų ir vaizdo įrašų.

 

„Šiandien buvo puiki kelionė iki monolito. Nesvarbu, kas jį pastatė ar iš kur jis atkeliavo“, – rašė D.Surberis.

Jis buvo vienas iš pirmųjų, bet tikrai ne paskutinis šio monolito lankytojas – ir apylinkių gyventojai, ir valdžios institucijų atstovai susirūpino, kad staigus žiniasklaidos ir internautų dėmesys sukurs didžiulį smalsuolių srautą, kuris, beieškodamas monolito, gali pakenkti vietos indėnų istoriniams artefaktams ir archeologinėms kasinėjimų vietoms, kurių esama gretimose teritorijose.

„Nors šis monolitas yra sumeistrautas kokybiškiau nei grafičiai, tai vis dar yra vandalizmas. Jis negrįžtamai pakeitė natūralią aplinką valstybinėse žemėse. Nors monolitas yra įdomus, negalime pateisinti bet kokio pobūdžio vandalizmo“, – savo nuomonę apie šio objekto meninę vertę paskelbė Jutos Paveldo ir meno departamentas.

Visa ši atradimų ir susirūpinimų banga nuvilnijo vos per kelias dienas, tačiau paskutinė žinia galimai padėjo savotišką šios keistos istorijos tašką.

 

„Gavome patikimų žinių, kad neteisėtai pastatyta struktūra, kuri buvo pavadinta „monolitu“, nežinomų asmenų buvo pašalinta iš Žemės valdymo biuro prižiūrimos valstybinės žemės“, – savaitgalį išplatintame pranešime paskelbė biuras.

Klausimų ir vėl daugiau nei atsakymų: nėra žinoma nei kas tą monolitą paėmė, nei dėl ko. Žinoma tik tai, kad jį pašalino ne Žemės valdymo biuras, kuris monolitą teisiškai vertina kaip privačią nuosavybę. Nepaisant to, kad ši privati nuosavybė buvo pastatyta valstybei priklausančioje žemėje ir įkasta tiesiai į dykumos uolienas.

Toje vietoje, kur monolitas stovėjo, liko tik tuščia vieta ir keli akmenys. Ir nors monolitas šįkart ne atsirado, o išnyko, žmonės ir vėl spėlioja: ar tik ne ateivių darbas?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(12)
(-3)

Komentarai (1)