Romas Navardauskas. Kokią kultūrą kursime 2050?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Matas 2009-07-02 13:20
Argi čia vizija? Europiečiai sensta, miršta, užplūsta emigrantai. Na ir kas čia baisaus? Kaip tai susiję su kultūros mirtimi? Globali kultūra neturi sienų, o emigrantai ne pražudys mūsų kultūrą o ją išgelbės šviežia ir jauna darbo jėga. Europa jiems atsilygins geru ir saugiu gyvenimu. Argi lietuviai nužudė Anglijos, Norvegijos kultūras? Ar musulmonai nužudė Prancūzijos? Kas čia per nesąmoningi veblenimai? Kam tas niūrios ateities piešinys apskritai reikalingas? 2050 važinėsim po miestus minčių pagalba, mąstysim tūkstantį kartų sparčiau nei dabar nes būsime susidėję bio-techo implantus. Jau dabar esam kyborgai su Audi, BMW, Boeing... Ir tikrai nesuprantame kokia jau čia ta mūsų kultūra. Pasaulis niveliuojasi ir viskas čia labai gerai, 2 milijardai žmonių kalba anglų kalba. Norime susikalbėti ir sugyventi. Niekad per visą žmonijos istoriją nebuvo tiek mažai karų. Statistika rodo jog gyvenam pačiais saugiausiais laikais. Kodėl visad taip norim verkti ir bambėt? Esam techniškai pažangiausiųjų pusėje, todėl natūraliai norime gimdyt mažiau vaikų su kuriais daugiau vargo nei džiaugsmo... Racionalumo didėjimas lemia neracionalios tradicinės kultūros praradimą? Man tai tinka.
Matas 2009-07-02 13:24
O religiją siūlau apskritai užmiršti.
SG 2009-07-02 13:43
Na man irgi atrodo, kad čia ryškiai sutirštintos spalvos.
Nerė 2009-07-02 13:58
Straipsnis kažkoks... keistas. Ir labai neįtikimas. kažkaip labai nustatanstis prieš tuos musulmonus. Be abejo, aš jų neginu, labai nepatinka man jų religija, bet kad čia šitą straipsnį reiktų pavadinti "Musulmonų invazija" ar kaip nors pan. Aš manau, kad nemirs ta Europa. Bet kad kiekvienas rūpinasi savo individualybe, tai faktas. Kartais pasigestu žmonių dėmesio kultūrai, papročiams.
Tir4elis 2009-07-02 14:44
Jūs gal Europoje nebuvę, kad taip kalbat Vokietiją baigia turkai okupuot, Prancūziją afrikiečiai su alžyriečiais. Koks čia be plepalas. Tiesiog pesimistinė nuotaika paremta statistika. O tos technologijos nuo tautinio sunykimo tikrai neapsaugos.
iusegun 2009-07-02 15:10
prasideda naujas dydysis tautu karaustimasis...ir tai neisvengiama... ...madrido era...
mykolas 2009-07-02 15:40
mes tai kokią norėsime tokią ir kursime. O jei tai klausimas valdžios žmonėms, tai manau, kad ir toliau statys surudijusius vamzdžius, gugenheimus ir panašų postmoderninį labai brangiai kainuojantį mėšlą
Ignasnn 2009-07-02 17:02
sie faktai puikus atsakymas ar Lietuvai reikia nevarzomai isileisti imigrantus is rytu. MAtai, lietuviai nesugebetu nuzudyt anglijos ar norvegijos kulturos nes ju yra per mazai! buvau londone aplankyt draugo. einant is metro stoteles jis man pasake: "kai iseisim i gatve neatrodyk nustebes ir neissigask". is pradziu nesupratau, kol nepakilom is metro. aplink buvo vieni irakieciai, pakistanieciai, indusai ir juodaodziai. mes buvom 2 balti zmones gatveje!!! ir kas blogiausia, kad dauguma "kebabu" nenori dirbt, slaistosi gatvem ir stengiasi gaut valstybes parama. Anglijai butinai reikia visiskais sustabdyti imigrantus is musulmonisku krastu. apie religija nekalbam? kultura ir prasidejo nuo religijos. kas stovetu vietoj baznyciu, muzieju, kitu architekturos paminklu, jei ne krikscionybe( as seip religija niekinu, taciau siuo aspektu ji padare teigiama darba). laisvas zmoniu judejimas ir darbas duoda daug naudos, taciau kiekviena nacija ir tauta privalo apsaugoti savo tradicijas ir vertybes. Lietuviai kol kas linke jas naikinti
Kęstutis 2009-07-02 21:12
Kiek yra užrašyta lietuvių liaudies dainų ir kiek Tu jų gali padainuoti (moki)? Kiek yra užrašyta lietuvių liaudies šokių ir kiek Tu jų gali pašokti? Kiek yra Lietuvoje piliakalnių ir kiek iš jų esi aplankęs? Kiek yra lietuvių kalboje žodžių ir kokius vartoji nelietuviškus žodžius? P.S. Audi įkurta 1909 m., BMW 1916 m., Boieing 1916 m. @Ignasnn Sutinku.
Tas_pac 2009-07-03 00:29
Pritariu Ignasnn. Štai ką daro tolereancija.
Nerkashis 2009-07-03 01:03
Labai geras filmas yra "Crossing Over", su tokiais aktoriais kaip Harrison Ford, Ray Liotta, ir Sean Penn. Filmas atitinkantis straipsnio autoriaus iškeltas problemas. Tik veiksmas Amerikoje. Yra musulmonų problemos, individualybės, laimės siekimo bet kokia kaina problemos. Patariu pažiūrėt.
kionig 2009-07-03 01:54
Futurizmas... Pakolkas skeptiskai i tai ziuriu. Kas labiausiai man nepatiko tai priciom tas islamas ? Manau kaip tik daugelis zmoniu links i ateizma. Jei jie vershis i kitas salis, bet cia valstybes reikalas bus ar tokius isileist, manau, kad kaip tik reiktu maziau tokiu dykaduoniu ir veltedziu isileist, nes kitaip gali buti kaip kazkas minejo, kad sedes ant pasalpos ir nedirbs. Arba kitas dalykas, kad dauguma lietuviu Lietuvoje nedirba ir truksta pigios darbo jegos, tai visuomet atsiras tu imigrantu, kurie dirbs uz tuos grasius ir cia jau atsiranda nemazu skyliu. Del tolerancijos taip pat yra pilna aspektu. Jei imigrantai bandys primest savo tikejima, o tada prasides valymas, diskriminacija. Nors gal valstybe leis pasistatyti ten viena kita mecete, bet kuo tokiu maziau tuo geriau.
Tas_pac 2009-07-03 02:00
Nekashi, tavo rekomenduotas filams kiek supratau apie nelegalius imigrantus. Europoje daugiause legalių yra, nes jie buvo kolonijos ir dabar neva jiems atsilygina ir leidžia atvažiuti ir gyventi. Viskas būtų gerai jei jie atvažiuotų ir gyventų, pritaptų prie viietnių asimiliuotūsi ir taptų vietineis. Bet jie ne tik kad nesitaiko su esama tvarka, bet daro ką nori. Jie yra priimti iš geros valios, o kaip jie atsidėkoja? Svetimos kultūros griovimas, jau nekalbu apie kalėjimus, vieni negrai ir musulmonai. Klipe rodomas Monako-Prancūzų gyvenimas: http://www.youtube.com/watch?v=GsmzNB_eXek
modis 2009-07-03 10:08
Heh va jums ir įrodymas, kad Europoje kultūros nebeliko, viską sugriovėm aname šimtmetyje. Dabar teliko savanaudiškumas (aka individualybė)
rwc 2009-07-03 18:00
Mintis gera, bet straipsnis - ne skystalas, o apskritai kažkoks vakuumas. Netinkamas neri "Valstiečių laikraščiui", nei "Akistatai", nebent mokyklos sienlaikraščiui. Tkiems diletantams turėtų būti išvis uždrausta kalbėti rimtomis temomis. Beje, ar minimas tasai Bjukenenas, iš kurio sistemingai išsityčiojo Kurtas Vonegutas (buvo toks personažas - absoliutus diletantas, sukčius ir šarlatanas, sektos vadas, kuris išnaikintos tautelės mergaites pavertė sekso ir kitokiomis vergėmis)?
Skeptikas 2009-07-03 18:59
Manau tu teisus ir pagrindinė priežastis, kad žmonės vengia įsipareigojimo ir atsakomybės - tai yra pasaulio problema.Visi nori LAISVĖS gyventi daryti ką nori, bet nemato kur ta laisvė veda. Dėl tos pačios priežasties mažėja gimstamumas, nes kam turėti du ar tris rėkenčius vaikus geriau gyventi turtingai vienam ar dviese ir nesukti apie nieką galvos, o kai buna 60 -ties tada jau nieko nebeina.
Matas 2009-07-07 02:44
Apie religiją ne nekalbam, o siūlau ją užmiršti ir tapti šaltais bei kritiškais ateistais. Kultūrą sukūrė ne religija, o žmonės. Religija dažniausiai yra laikoma kultūros dalimi. Be to pats terminas toks platus jog niekas nežino ką konkrečiai jis apima. Ar lietuvio kultūra tai dainų šventė? Jei taip aš ne lietuvis. Esu žemės gyventojas, kol kas apsistojęs ties Homo-sapiens rūšimi. Jei tau kultūra yra pastatai, tai tokių pat turi ir musulmonai... Anglijoje, Ispanijoje, Italijoje ir kitose senosiose Europos valstybėse tingi ne tik imigrantai, o ir patys grynakraujai. Kitaip jiem netektų įsileisti šviežios darbo jėgos. Patys apsidirbtų. Gatvėmis šlaistosi jie todėl, jog britai nepasižymi svetingumu ir laiko juos antrarūšiais lygiai kaip ir tu. Niekas nenori jiems duoti normalaus darbo kaip ir gerbiamiems emigravusiems lietuviams. Tai nėra tingėjimo problema. Tingintys žmonės dažniausiai neemigruoja, o tingi savoj valstybėj. Musulmonų radikalai iš savos šalies neišvyksta dėl kraštutinių tikėjimo subtilybių, o paprasti racionaliai tikintys išvykstantieji žino jog keliauja į demokratinį pasaulį ir jį gerbia bei daug iš jo tikisi. Atgręžė nugaras ne leisime jiems draugiškai susilieti, o diskriminuosime, kas iššauks jų pyktį ir mūsų sunaikinimą. Vienintelis mums likęs šansas būti iš esmės demokratiškais, o ne imituoti iliuzines tradicijas ir vertybes, kurias praktikuojame kas 4 metus kičinėje senų laikų parodijoje pasikeitusių laikų aplinkoje. Gindami tuos nesvarstomai ir radikaliai svarbiausius dalykus nemąstydami sau tik pakenksime. PS lietuviškų dainų, eilėraščių ir autorių nemoku ir nesimokysiu. Esu bent sąžiningas tai sakydamas. Mokiausi matematikos, fizikos, filosofijos, studijavau architektūrą. Tiesa nesu didelis specialybės gerbėjas, ji tokia pat apsimetėlė kaip ir žmonių iliuzijos.
Tas_pac 2009-07-07 04:09
http://www.youtube.com/watch?v=c-PrEKCE ... PL&index=4 Štai čia tie žmonės kurie neva ieško demokratijos yra labai darbštūs ir nori susilieti.
Manga 2009-07-07 10:52
Kam teko lankytis Paryžiuje, Berlyne, Londone ar Briuselyje akivaizdžiai įsitikino problemos aktualumu. Tokių prognozių kaip „Paryžiaus mados namų podiumus okupuos arabų moterų drabužių tradicijos“ pilni populiarūs Europos savaitraščiai ir žurnalai. Intelektualai taip pat įžvelgia rimtą grėsmę krikščioniškajai Europos kultūrai. Gal ant podiumu turetu sugrysti treningai ir siaip jau atsibode rubai ir ju elementai Pats turiu namuose tikra arafatke, kruva rubu ir nesioju ir ka? ir dar planuoju atsivesti. Kas man patinka - yra grazu ta pasiemu nes esu intelektualas ir galiu sau tai leisti mastydamas blaiviai, o ne uzdarai ir pasakoti vejus apie tai, kaip emigrantai/atvykeliai ar pabegeliai naikina ir gadina kultura ir pan. Kuriama nauja kultura, kaip ir kekviena ji turi nusistoveti, o pagonisku saknu ar katalikiskuju po n. metu galesime ieskoti lygiai taip pat, kaip ieskome lietuvisku. Valstybe nieko nefinansuoja, kasinejimu ir etc. Vieni sako viena kiti kita, treti eina i miska neva svesti pagoniskai nors nera aprasyta, kaip tai buvo ir isvis tai atejo i mada neperseniausiai. Per "Dainusvente" minima paganybe ir iskarto sudainuojama ave marija. Va cia tai koma. (cia tam kuris apie LT dainas komentare paminejo ir piliakalnius) p.s. paparastas pavizdys Ruklos pabegeliu centras ten pazystu keleta zmoniu ir nuvaziuoju ir kiek zinau vietiniai yra suvaziave is visur, jau arti 20 metu jie ten atsiranda ir dingsta ir niekas nesprogdina, gatveje nerekauja "bomb the usa, fuck the lt...." p.p.s. rekaujanciu visada atsiras ir tik del sluoksniu - vilniuje yra ne ka maziau kvailiu kurie eina prie seimo pametyti akmenu ir rekauti vietoje to, kad eitu dirbti arba uzsiimtu kita veikla kuri kas be ko leistu tobuleti arba siaip is Pinokio tapti labaiu mastanciu, o ne tuo kuris tik ir laukia (pasalpos ir laisvos vietos statybose ar sargo pareigose) ES salyse siu zmoniu labai daug ir jie visi tiesiog netelpa i ta nisa kuriai priklauso. pvz kiek reikia vienam rajonui masinu ploveju??? 30 000 ? nesamone, taigi kiti lieka ant ledo. Sito nesuprasti ir rasyti toki straipsni reikia gerai grybu uzvalgyti, reiketu spresti arba analizuoti socialiniu sluoksniu ir issilavinimo klausyma, o ne vejus rasyti apie kultura 2050 nes tai primena sena seriala "Kosmosas 1995 - menulio baze alfa"
Tas_pac 2009-07-07 13:21
Manga, viena yra kai lietuvis rėkauja prie Lietuvos seimo, o visai kita yra kai musulmonas rėkauja Londone, nepatinka dink iš čia su savo sukruštu alachu. O musulmonų kvatalai, šiknaskylės, šlykštu. "Nieko nedarymas yra pagalba blogiui". Gaila kad ne kievienas idiotas supranta ką skaito. Nori tapti muslimu? Prašau.