[Išsami tema] Mokosi iš 1939 m. klaidos – Europoje atsiras tankų supervalstybė: perka šimtus tankų, turės daugiau nei JK, Vokietija, Prancūzija kartu sudėjus (Foto, Video)  ()

Iki 2030-ųjų Lenkija turės daugiau tankų nei JK, Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai, Belgija ir Italija kartu sudėjus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-01 [Išsami tema] Mokosi iš 1939 m. klaidos – Europoje atsiras tankų supervalstybė: perka šimtus tankų, turės daugiau nei JK, Vokietija, Prancūzija kartu sudėjus (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Lenkijos vyriausybė pradeda kelių milijardų dolerių vertės savo sausumos pajėgų atnaujinimą. Patobulinimai skirti atgrasyti ir prireikus nugalėti Rusiją, jei ji tęs žygį į Vakarus. Lenkija jau seniai buvo didesnių ir galingesnių šalių taikiniu, todėl Varšuvos beveik 1 300 naujų amerikiečių ir Pietų Korėjos tankų įsigijimas yra stiprus signalas, kad tos dienos baigėsi.

Praėjusią savaitę Mičigano valstijoje įsikūrusi „General Dynamics Land Systems“ paskelbė apie sutartį su Lenkijos vyriausybe dėl 250 M1A2 „Abrams“ pagrindinių mūšio tankų įsigijimo. Kontakto vertė yra 1,15 milijardo dolerių arba 4,6 milijono dolerių už vieną tanką.

Tai dalis dar didesnio 6 milijardų dolerių sandorio, į kurį įeina 26 šarvuotos gelbėjimo mašinos M88A2 „Hercules“, 17 M1110 „Joint Assault Bridges“, 776 tankų kulkosvaidžiai ir apie 33 000 tankų ginklų šovinių. Į sandorį taip pat įeina mokymo treniruokliai, techniniai vadovai ir lėšos, skirtos sumokėti 74 JAV vyriausybės ir civilių rangovų darbuotojams per ateinančius penkerius metus.

 

250 tankų „Abrams“ atiteks 1-ajai Varšuvos šarvuotajai brigadai, kuri yra naujai sukurtos 18-osios mechanizuotos divizijos dalis. Pirmieji tankai, praneša „Defense News“, Lenkiją pasieks 2025 m. Tuo tarpu JAV kariuomenė paskolino Lenkijos sausumos pajėgoms 28 tankus M1A2, naudojamus naujoje „Abrams“ tankų mokymo akademijoje Lenkijos Biedrusko poligone.

M1A2SEPv3, kuriuos perka Lenkija, yra naujausia M1 „Abrams“ pagrindinio mūšio tanko versija. Pirmą kartą pristatytas devintojo dešimtmečio pradžioje, M1A2SEPv3 apima daugiau nei keturis dešimtmečius trunkančius patobulinimus: didesnis 120 milimetrų pagrindinis pabūklas; nusodrintojo urano šarvai; CROWS-LP nuotolinio valdymo kulkosvaidžiai; trečios kartos į priekį orientuoti infraraudonųjų spindulių taikikliai; skaitmeninė komandų, valdymo ir ryšių aparatinė ir programinė įranga; ir nauja „Ammunition Data Link“, leidžianti tankui naudoti kompiuteriu valdomus tanko ginklo šovinius.

 

Šis sandoris sudarytas po dar didesnio Lenkijos ir Pietų Korėjos susitarimo dėl 980 K2 tankų „Black Panther“, 648 savaeigių haubicų K-9 „Thunder“ ir 48 pažangių treniruoklių/lengvųjų naikintuvų FA-50 įsigijimo.

Lenkija iš Korėjos importuos 180 K2PL tankų partiją, o dar 800 tankų pagal licenziją pasigamins Lenkijoje pavadinimu „Wilk“ („Vilkas“).

„Hyundai“ sukurtas K2PL yra lenkiškas naujausio Pietų Korėjos mūšio tanko variantas, priklausantis tai pačiai kategorijai kaip amerikietiškas „Abrams“. Kaip ir „Abrams“, K2PL taip pat turi 120 milimetrų pagrindinį pabūklą, nors jo vamzdis yra šiek tiek ilgesnis, kad suteiktų didesnį šūvio greitį. Ginklą aptarnauja automatinė užtaisymo sistema, sumažinanti žmonių įgulą iki trijų. K2PL yra stipriai šarvuotas ir apima Korėjos aktyviosios apsaugos sistemą, skirtą perimti priešo raketas ir prieštankines raketas. K2PL sveria 55 tonas, todėl yra lengvesnis nei 68 tonas sveriantis M1 „Abrams“.

 

Lenkijos kariuomenėje M1A2 ir K2PL tankai pakeis Šaltojo karo laikų tankus T-72, šiek tiek naujesnius tankus PT-91 „Twardy“ ir tankus „Leopard 2PL“. Tai leis Lenkijai pereiti nuo 972 senesnių tankų iki 1280 naujų tankų. Lenkija taip pat užsakė M142 didelio mobilumo artilerijos raketų sistemas (HIMARS) ir naikintuvus F-35.

Europos centre esanti Lenkija labai nukentėjo Europos galios konfliktuose. Šiuolaikinė Lenkija buvo įkurta 1918 m., o 1939 m. ją užkariavo Sovietų Sąjunga ir nacistinė Vokietija; kare žuvo daugiau nei penki milijonai lenkų. 1945–1989 metais Lenkija buvo Varšuvos pakto gniaužtuose. Bet dabar viskas keičiasi iš esmės.

Šiuolaikinė Lenkija laikėsi stiprios provakarietiškos, antirusiškos pozicijos, o klestinti Lenkijos ekonomika leido gynybai išleisti iki 3 procentų savo BVP – dvigubai daugiau nei Vokietija. Lenkija yra pasiryžusi atgrasyti bet kokį tolesnį Rusijos judėjimą į Vakarus.

 

1230 naujų tankų nesunkiai pavers Lenkijos tankų flotilę didžiausia ir moderniausia NATO Europoje. Iki 2030-ųjų Lenkija turės daugiau tankų nei Jungtinė Karalystė, Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai, Belgija ir Italija kartu paėmus.

Rusija, pagrindinė Lenkijos priešininkė ir didžiausia pasaulyje tankų operatorė, prieš invazijos į Ukrainą pradžią turėjo 2800 tankų, dar 10 000 senesnių tankų. Nuo to laiko Rusija per šešis karo mėnesius prarado mažiausiai 989 savo geriausius tankus. Antroje vietoje yra JAV armija su 6333 tankais, iš kurių maždaug pusė tarnauja aktyvioje tarnyboje. Trečia yra Kinija, turinti 5800 tankų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()