[Išsami tema] Verta žinoti kiekvienam: paskelbtas veiksmų algoritmas branduolinės atakos atveju  (3)

Atnaujintos ir pateiktos rekomendacijos kaip elgtis branduolinės atakos atveju.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-10-06 [Išsami tema] Verta žinoti kiekvienam: paskelbtas veiksmų algoritmas branduolinės atakos atveju  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos Strateginės komunikacijos ir informacijos saugumo centras kartu su Valstybiniu branduolinės ir radiacinės saugos moksliniu ir techniniu centru paskelbė veiksmų algoritmą branduolinės atakos atveju.

Branduolinis smūgis prieš Ukrainą laikomas mažai tikėtinu, pagrindinis šių grasinimų tikslas yra išgąsdinti ukrainiečius ir pasaulį bei priversti daryti nuolaidas, paveikti partnerius, kad jie apribotų paramą Ukrainai.

Tačiau šie grasinimai neturės tokių pasekmių, kokių tikisi Rusija.

Bet tuo pat metu ukrainiečiai ir europiečiai privalo turėti veiksmų planą, ištikus „bet kokioms avarinėms situacijoms: panaudojant branduolinį ginklą, nešvarią bombą ar įvykus avarijai atominėje elektrinėje. Pažymima, kad jodo profilaktika yra atliekama tik po oficialaus pranešimo apie jo poreikį ir yra pagrįsta tik tada, kai apšvitą sukelia radioaktyvusis jodas.

Rekomendacijos atnaujintos, remiantis Ukrainos patirtimi ir nurodymais po Černobylio avarijos (1986 m.), Strateginės komunikacijos ir informacijos saugumo centro kartu su Valstybiniu branduolinės ir radiacinės saugos mokslo ir technikos centru bei informacija iš atvirų šaltinių: Valstybine pagalbos tarnyba, Ukrainos švietimo ir mokslo ministerija bei Ukrainos policija.

Tais atvejais, kai naudojamos „nešvarios bombos“, jodo preparatai yra draudžiami, jie gali padaryti nepataisomą žalą organizmui.

Kalio jodido dozavimas (tabletės):

• kūdikiams nuo gimimo iki 1 mėnesio - 16 mg;

• vaikai (nuo 1 mėnesio iki 3 metų) - 32 mg;

• vaikai (nuo 3 iki 12 metų) - 62,5 mg;

• paaugliams (nuo 12 iki 18 metų), nėščioms moterims, maitinančioms motinoms ir suaugusiems (iki 40 metų) - 125 mg.

Jei branduolinis sprogimas užklupo patalpose:

Pasirūpinti, kad į patalpą nepatektų oro. Uždaryti visus langus, duris, ventiliacijos angas, išjungti oro kondicionierių ir šildytuvą. Jei įmanoma, persikelti į kambarį be langų.

Išlikti slėptuvėje 24 valandas, nebent valdžios institucijos pateiks kitokių nurodymų dėl perkėlimo ar evakuacijos. Neišjungti radijo imtuvo ar kito ryšio įrenginio.

Nevalgyti ir neliesti nieko, kas galėjo būti užteršta. Jei kiti šeimos nariai sprogimo metu buvo kitoje patalpoje, jie turi likti ten, kol jiems bus leista ją palikti.

 

Laikyti savo augintinius patalpose.

Nenaudoti vandens iš čiaupo, kol nebus gautas atitinkamas pranešimas, kad tai daryti yra saugu.

Jei branduolinis sprogimas užklupo lauke:

Pastebėjus blyksnį danguje (ar jo atspindį nuo paviršių), jokiu būdu nežiūrėti į tą pusę. Tai gali sukelti ragenos nudegimus, apakimus ir kitus akių pažeidimus.

Sustabdyti automobilį saugioje kelio dalyje. Uždaryti visus langus, duris, liukus ir angas, užblokuoti oro srautą iš išorės. Laikykitės gynybinės pozos (uždengti galvą rankomis ir alkūnėmis įsiremti į kelius).

Jei įmanoma, ausis užsidengti ausinėmis – tai apsaugos nuo barotraumos. Uždengti burną ir nosį kauke, audeklu ar nosine, kvėpuoti per juos: tai turėtų apsaugoti jus nuo radionuklidų patekimo į organizmą.

Po sprogimo reikia nedelsiant rasti prieglobstį. Jei šalia nėra specialiai įrengtos slėptuvės, tiks rūsys arba didelių betoninių pastatų centras su minimaliu langų ir durų skaičiumi.

 

Teikiant pagalbą nukentėjusiajam, pirmiausia reikia iš jo drabužių pašalinti radioaktyviąsias medžiagas (nurengti arba paprašyti nusirengti), o odą pavalyti šiltu vandeniu ir muilu.

Drabužių nuvilkimas, odos, žaizdų, kūno valymas yra būtinas, kad į organizmą nepatektų radionuklidai ir taip sumažinti apšvitos dozę nukentėjusiajam ir aplinkiniams. Teikiant pagalbą nukentėjusiajam, reikia naudoti asmenines apsaugos priemones: pirštines, vienkartinius kombinezonus ir respiratorius. Padėjus nukentėjusiajam, nukenksminti save. Jei žmogus per branduolinį sprogimą buvo sužeistas, radioaktyviosios medžiagos galėjo patekti į organizmo vidų. Todėl būtina atlikti tokią procedūrą:

  • uždengti odą, esančią aplink atviras žaizdas, vandeniui atspariais tvarsčiais, kad būtų apribotas radioaktyviosios taršos plitimas į kitas kūno dalis;
  • švelniai nuplauti žaizdas, panaudojant didelį kiekį vandens arba fiziologinio tirpalo.

Ausų ir nosies valymas. Švelniai nuvalyti ausis ir nosį, panaudojus sudrėkintą sterilų aplikatorių su medvilniniais antgaliais.

 

Burnos ir akių gydymas. Jei radioaktyviosios medžiagos pateko per burną, nedelsiant išsivalyti dantis dantų pasta ir keletą kartų praskalauti burną 3 % citrinos rūgšties tirpalu. Jei pažeistos tonzilės, gerklę patartina skalauti 3 % vandenilio peroksido tirpalu. Akis reikia švelniai nuplauti gausiu, fiziologinio tirpalo arba vandens kiekiu.

Plaukų valymas. Paprašyti, kad nukentėjęs išsiplautų plaukus šiltu vandeniu ir švelniu muilu arba šampūnu. Vanduo, kuris buvo naudojamas plaukams plauti, neturėtų būti naudojamas kitoms kūno dalims plauti. Saugotis, kad užterštos nuotekos nepatektų į akis, ausis, nosį ar burną. Išdžiovinti plaukus švariais rankšluosčiais.

Nukentėjusiojo pervežimas. Užterštas kūno vietas arba visą kūną apvynioti dviem sluoksniais audinio. Stebėti nukentėjusio kūno temperatūrą. Nukentėjusįjį priėmęs medicinos personalas po pervežimo turi apsivalyti,  o transporto priemonę bei įrangą dezinfekuoti, išmesti viską, kas užteršta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(6)
(75)

Komentarai (3)