Kaip Minecraft padeda vaikams su autizmu susirasti naujų draugų  ()

Video žaidimai internete gali būti antisocialus užsiėmimas – bet Autcraft bendruomenė padeda vaikams su autizmu išmokti bendrauti ir kurti santykius


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir daugelis konstrukcijų, viskas prasidėjo nuo mažo. O dabar tūkstančiai vaikų su autizmu randa draugus ir mokosi socialinių įgūdžių žaidime Minecraft.

Stuartui Duncanui idėja kilo populiariame bloge, kuriame jis dalinosi savo patirtimis ir apie vaiko su autizmu auginimą. Kiti autistinius vaikus auginantys tėvai ėmė pasakoti, kaip jų vaikams patinka žaidimas, kuriame jie gali tyrinėti atsitiktinai sukurtą laukinę gamtą. Tačiau, nors žaidimas patiko, daugelį kiti žaidėjai erzino ir tyčiojosi iš jų.

Todėl 2013 metais Timminse, Kanadoje gyvenantis interneto programuotojas Duncanas, įrengė išskirtinai vaikams su autizmu ir jų šeimoms skirtą Minecraft serverį. Jis manė, kad šis serveris, į kurį patekti buvo galima tik gavus kvietimą pritrauks 10 ar 20 žmonių. Jo nuostabai, per pirmąsias kelias dienas jis sulaukė šimtų užklausų.

Dabar „Autcraft“ yra jo darbas. Bendruomenėje daugiau nei 8000 narių, kartu su daugelį veiklų padedančių atlikti administratorių komanda. „Tėvai jaučia didelę naudą jiems patiems ir jų vaikams,“ sako Duncanas.

Minecraft pašalina tikro pasaulio spaudimą ir trikdžius. Čia iš tiesų gali būti savimi“

Serveris patraukė Kate Ringland iš Kalifornijoje esančio Irvine universiteto dėmesį. Ji praleido 60 valandų šiame virtualiame pasaulyje, stebėdama kaip vaikai žaidžia ir šnekasi. Ringland Autcraft vertina ne kaip tiesiog dar vieną interneto bendruomenę, o kaip įrankį padedantį vaikams su autizmu praktikuoti socialinius įgūdžius.

Minecraft žaidime, judinant įvairių medžiagų, tarkime, medienos ir akmenų blokus, galima statyti ką tik nori – nuo kruopščiausių miestų replikų iki paprastų kompiuterių. „Tai yra puikus būdas jiems žaisti mylimus žaidimus, ir kartu įgyti socialinę patirtį,“ pastebi Ringland. „Taip šiems vaikams suteikiamas alternatyvus būdas išreikšti save ir bendrauti, nepatiriant fizinio pasaulio stresų.“

 
 
 
 
 

 

Knygos „Mikučio nuotykiai Marse“ autorės komentaras:
Soc­iali­nių įgū­džių la­vi­ni­mas – svar­bus veiks­nys au­tiz­mą ar au­tiz­mo spek­tro su­tri­ki­mą tu­rin­tiems vai­kams.
Kny­ge­lė­je sten­giau­si su­pa­žin­din­ti vai­kus su ke­tur­me­čiui Mi­kui rū­pi­mais da­ly­kais – dar­bo įran­kiais, spal­vo­mis, skai­čiais, Sau­lės sis­te­mos pla­ne­tomis.<…> Šiuo me­tu daug dė­me­sio ski­ria­me kom­piu­te­ri­niam la­vi­ni­mui. Vai­kai yra daug im­les­ni tech­no­lo­gi­joms ir „Minecraft“ juos do­mina la­biau. Tech­no­lo­gi­jos at­ve­ria ne­ri­bo­tas ga­li­my­bes iš­reikš­ti vai­kų – ypač vy­res­nių – iš­skir­tin­ius gebėjimus.

Kasdienės situacijos gali tapti tikru iššūkiu autistiniams vaikams, kuriems gali būti nelengva suprasti socialines užuominas ar suprasti kito žmogaus perspektyvą. Duncanas mano, kad Minecraft pašalina tipinį realaus pasaulio spaudimą. Ten nėra triukšmingos ar nepažįstamos ir trikdančios aplinkos, nėra spaudimo sekti kitų žmonių veido išraiškas ar nerimauti dėl akių kontakto. „Su Minecraft, gali tiesiog būti savimi,“ sako jis. „Socialinės sąveikos, santykiai, bendravimas – viskas tiesiog apsiriboja tavimi ir tavo klaviatūra.“

 
 
 

 

 

Norint prisijungti prie Autcraft, reikia užpildyti prašymą. Sulaukus patvirtinimo, galima laisvai keliauti po visą žaidimą ir kurti savo struktūras. Galima dalyvauti ir grupiniuose žaidimuose – tokiuose, kaip mūšiai prieš vaiduokliškus piktadarius – ar kartu su komanda kurti daiktus. Bet reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Negalima kitų žaidėjų gąsdinti ar priekabiauti, ar naikinti kitų žaidėjų nuosavybę, – už tai gali būti pašalintas. Panašūs serveriai, skirti paaugliams yra kiek laisvesni.

 
 
 
 
 

Ringland stebėjo Autcraft žaidėjus ir sekė diskusijas susijusiuose interneto forumuose. Ji matė, kaip žmonės užmezga draugystes ir drauge smagiai leidžia laiką. Be to, ji matė, kaip vaikai išreiškia savo jausmus – džiaugsmą dėl gerai praleisto laiko žaidime, ir nerimą ar liūdesį dėl realaus pasaulio problemų. „Ten vyksta daug refleksijų,“ sako ji. „Minecraft remia daugumą tokio socialinio elgesio.“

Prisijungimas prie tokios bendruomenės kaip Autcraft, galėtų tapti geru pirmu žingsniu link mažesnio socialinio nerimo ir didesnio įsijungimo, sako Elizabeth Laugeson, Kalifornijos universiteto Los Angele PEERS klinikos, mokančios jaunus suaugusiuosius autistus kurti santykius, direktorė. Tačiau tai neturėtų būti vienintelis šių įgūdžių mokymosi šaltinis, pabrėžia ji. „Minecraft nebūtinai moko socialinių įgūdžių, kurių reikia realiame pasaulyje.“

 
 
 
 
 
 
 

 

Tačiau ten, kur veikia, Autcraft rodo kokiu galingu bendrais interesais pagrįstų socialinių aplinkų įrankiu jis gali tapti, sako Matthew Lerner iš Stony Brook universiteto Niujorke. „Jis stato iš autizmą turinčių žmonių interesų ir pomėgių, užuot stengdamasis juos nukreipti ar nustebinti.“

Ryšių kūrimas

Minecraft padėjo The Guardian žaidimų skilties redaktoriui Keith Stuart sukurti santykius su autistu sūnumi Zacu, įkvėpusius jo novelę A Boy Made of Blocks.

„Daugelyje žaidimų yra stumiantys jus tam tikra kryptimi tikslai ir misijos. Minecraft pateikia pasaulį, krūvą įrankių ir gali čia veikti ką nori. Jei Zacas norėjo klaidžioti po pievas, gainiodamas avis ar rausti duobes, jis galėjo tai daryti. Jis gali laisvai save išreikšti. Taisyklės yra, bet jos labai aiškios ir nekinta. Galinga atvirumo ir aiškių taisyklių kombinacija mano sūnui tikrai patinka.

 

 

„Rašiau apie tai The Guardian ir mane užplūdo tėvai, sakantys, kad lygiai tas pats nutiko ir jų sūnui ar dukrai.

 
 
 
 
 
 

„Kaip autistą vaiką auginantis tėvas, nesijaučiu ramus dėl socialinių situacijų, kuriose jis atsiduria su manimi. Autcraft ir panašiuose serveriuose [žr. pagr. pasakojimą] stengiamasi sukurti aplinką, kurioje žmonės nesibaimindami gali save išreikšti. Tai svarbu tėvams, kurie nervinasi dėl to, su kuo jų vaikai susidurs daugelio žaidėjų internetiniuose žaidimuose.

„Tėvų santykiai su videožaidimais dažnai pasižymi stipria kontrole, bet žaidimai vaikus ne žaloja, o gali suteikti mums naują komunikavimo būdą. Tiek daug sužinojome apie Zacą ir tai, kuo jis nori būti, kalbėdami su juo apie Minecraft.“

Aviva Rutkin
www.newscientist.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()