Rusija grąžina sovietinius monstrus – super galinga jėga, kurios pasaulis nematė 30 metų  ()

Tęsiame ciklą, skirtą didelio masto, ties praradimo su realybe, Rusijos Federacijos planams formuojant naujus padalinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau jau buvo įvertintos galimybės ir būtini resursai septynias motorizuotųjų šaulių brigadas pertvarkyti į divizijas, o dabar – plano sukurti iš karto penkias karinių apygardų artilerijos divizijas analizė.

Faktas yra tas, kad artilerija Rusijos Federacijai tapo kertiniu visos taktikos akmeniu ir būtent ant jos ugnies daromas didžiausias statymas. Tuo pačiu metu artilerijos divizijos yra tai, kas atrodė, liko SSRS laikais, nes tokie daliniai yra tikri monstrai su didžiuliu artilerijos kiekiu.

Pavyzdžiui, galima paminėti sovietų 34-ąją artilerijos diviziją, kuri pasitraukimo iš Vokietijos metu 1991 m. susidėjo iš penkių artilerijos brigadų ir buvo ginkluota:

  • 72 vienetai 152 mm haubicos 2A65;
  • 72 vienetai 152 mm savaeigė haubica 2S5 „Hiacint-S“;
  • 72 vienetai 152 mm savaeigė haubica 2C3 „Acacia“;
  • 72 vienetai 220 mm priešlėktuvinis pabūklas „Uragan“;
  • 72 MT-12 100 mm prieštankiniai pabūklai ir 36 prieštankinės raketos „Sturm-S“.

2007 m., prieš išformuojant, ji buvo sumažinta iki 3 brigadų, neįskaitant „Uraganų“ ir prieštankinių brigadų, taip pat savaeigę 2C3 „Acacia“ pakeitus 2A36 „Hiacint-B“, taip pat pridedant padalinį su 240 mm savaeigiais minosvaidžiais 2C4 „Tulip“ ir mokomąją komandą.

Vykdant Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų reformą ir atsisakius divizijų 2008–2011 m., artilerijos divizijos buvo išformuotos, o didžiausiu vienetu išlieka artilerijos brigados, kuriose vidutiniškai yra po keturias divizijas. Bendras artilerijos sistemų skaičius paprastai yra:

  • 36 vienetai 152 mm savaeigė haubicai 2C19 „Msta“ arba velkamoji haubica 2A65 „Msta-B“;
  • 8 vienetai 220 mm priešlėktuvinis pabūklas „Uragan“;
  • 27 vienetai prieštankinių raketų sistema „Sturm-S“.

Kai kuriose Rusijos Federacijos artilerijos brigadose prie jų pridedama 12 vienetų 203 mm 2C7 „Peony“ (arba jų modernizavimo „Malka“) ir/ar savaeigių minosvaidžių „Tulip“. Taip pat yra padidintos galios artilerijos brigados, kurios keturiose divizijose turi: 24 vienetus savaeigių pabūklų „Peony“ ir 16 „Tulpių“.

 

Atsižvelgiant į Rusijos Federacijos gynybos ministerijos nostalgiją SSRS laikams, Maskva greičiausiai bandys grąžinti sovietinės sudėties artilerijos divizijas iš penkių brigadų, papildydama diviziją papildomais daliniais su žvalgybos įranga. Tuo atveju, jei tai bus penki naujai sukurti junginiai, tai reiškia, kad reikės 1080 vienetų 152 mm artilerijos, 360 didelio kalibro MLRS ir 540 tipų prieštankinių ginklų (nors pastarieji nėra laikomi esminiais).

Bet net ir tuo atveju, kai artilerijos divizijos bus formuojamos sujungiant esamas brigadas, net ir tai reiškia, kad reikia jas perginkluoti. Neatsižvelgiant į tai, kad bus naudojamos „sumuštos“ artilerijos brigados, kurios „stebuklingai“ bus drastiškai padidintos iki įprasto skaičiaus, tai reiškia, kad reikia 540 vienetų 152 mm artilerijos sistemų.

 

Žinoma, Rusijos Federacija turi nemažus ginklų rezervus, jei paimsime karinį balansą, tada „popieriuje“ mes kalbame apie astronominius rezervus – apie 2000 savaeigių 152 mm kalibro artilerijos ir apie 1700 152 mm haubicų, taip pat dar 700 „Uragan“. Prie artilerijos sistemų dar galima pridėti senesnius modelius, tokius kaip D-20, D-1 ir net ML-20 – dar apie 2000 vienetų.

Tačiau, remiantis skaičiavimais, tik 30 % artilerijos sistemų, ypač savaeigių, paprastai yra atkuriamos. Be to, Rusijos Federacija juos aktyviai pašalina iš rezervų ir meta į frontą – ne tik D-20, bet ir 1943 m. D-1 modelį. Tai yra, jie jau atrinko viską, kas buvo prieinama iš sandėlių, ir pasiekė 50-ųjų atsargas.

Be to, artilerijos reikale svarbu turėti ne tik pabūklus, bet ir jiems skirtą amuniciją. Ir atsižvelgiant į daugybę žymenų, Rusijos Federacijoje jau yra problemų dėl jų atsargų, kurios palaipsniui virsta strateginėmis.

Yra informacijos, kad dabartinė artilerijos šovinių suvartojimo per parą norma Rusijos armijoje šiuo metu yra 22-24 šūviai per 24 valandas (žinoma, tai nereiškia, kad jie šaudo kartą per valandą). Taigi, pagal šiuos standartus, paros sviedinių poreikis tik vienai artilerijos divizijai turėtų būti 23 700–25 900 155 mm sviedinių per dieną. Penkioms artilerijos divizijoms – daugiau nei 125 000 sviedinių per dieną.

 

Jei papildomai palyginsime Rusijos didelio kalibro amunicijos gamybą su visu JAV gynybos pramonės kompleksu, kuris dabar pagamina 14 000 155 mm šaudmenų per mėnesį , tai yra devyni mėnesiai Rusijos amunicijos gamyklų darbo. Devyni mėnesiai darbo, siekiant užtikrinti jau sumažintą penkių artilerijos divizijų sviedinių paros išlaidų normą.

Žinoma, Rusijos Federacijos gynybos ministerija atliko daug tikslesnius skaičiavimus, tačiau karinės vadovybės logika yra gana aiški. Ant popieriaus brigadų kūrimas divizijoje yra viena užduotis, už kurią galima gauti medalius ar net ordinus. Tačiau ginklų ir amunicijos aprūpinimas yra Rusijos Federacijos karinio-pramoninio komplekso užduotis, už kurios nesėkmę visiškai įmanoma gauti iki 10 metų kalėjimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(6)
(33)

Komentarai ()