Alternatyvi karo istorija – kas, jei Ukraina nebūtų gavusi jokios pagalbos iš JAV? Tai būtų košmariškas scenarijus  (1)

Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazija galėjo susiklostyti visai kitaip, jei ne JAV parama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„JAV ginklai ir pagalba neleido Rusijai laimėti, o Ukrainai – pralaimėti“, – „Newsweek“ sakė į pensiją išėjęs pulkininkas leitenantas ir buvęs JAV oro pajėgų akademijos istorijos profesorius Williamas Astore'as. „Jei nebūtų tų ginklų, praėjusią vasarą Ukrainos pajėgos tikriausiai būtų pralaimėjusios“.

Šią savaitę vykęs į Vašingtoną, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Kongresui sakė, kad jų „pinigai nėra labdara“, nes JAV karinė pagalba yra būtina kovojant už pasaulinį saugumą ir demokratiją.

Tačiau daugumą ovacijų, kurių Zelenskis sulaukė per savo kalbą, lydėjo Respublikonų atstovų Lauren Boebert iš Kolorado, Matt Gaetzo iš Floridos ir Jim Jordano iš Ohajo slepticizmas.

Daugumos įstatymų leidėjų nenoras suteikti daugiau pagalbos Rytų Europos šaliai yra susijęs su raginimu labiau prižiūrėti, kur nukreipiami pinigai. Zelenskio kalbos metu JAV skyrė apie 48 mlrd. USD karinę, finansinę ir humanitarinę pagalbą.

Tuo tarpu Ukrainos parlamentaras Sviatoslavas Jurašas iš Zelenskio Tautos tarno partijos, lapkritį „Newsweek“ sakė, kad Kijevas „labai sveikina bet kokią priežiūrą“ ir nemano, kad pagalba yra „beribė“.

JAV karinė pagalba buvo nepakeičiama Ukrainos karo pastangoms. Putinas buvo taip įsitikinęs, kad jo pajėgos nušluos Ukrainą, kad jo kariams buvo įsakyta būti Kijevo pakraštyje praėjus 13 valandų po invazijos pradžios vasario 24 d., rašo „The New York Times“, remdamasis nutekintais mūšio planais.

„Atrodo gana aišku, kad be Vakarų pagalbos Rusijos pajėgoms būtų pavykę užimti Kijevą pirmosiomis karo dienomis“, – „Newsweek“ sakė Wesleyan universiteto Rusijos, Rytų Europos ir Eurazijos studijų profesorius Peteris Rutlandas. Rutlandas pridūrė, kad JAV ginklų tiekimas taip pat buvo labai svarbus, kad Ukraina galėtų atstumti Rusijos pajėgas aplink Charkivą ir Chersoną.

„Atrodo, kad JAV žvalgyba buvo itin svarbi teikdama išsamią informaciją apie Rusijos planus“, – sakė jis, atkreipdamas dėmesį į Maskvos žingsnį užgrobti netoli Kijevo esantį Hostomelio oro uostą ir žvalgybą realiu laiku apie Rusijos pajėgų poziciją.

 

„Joks kitas Vakarų sąjungininkas nebūtų galėjęs suteikti tokios žvalgybos pagalbos“, – pridūrė jis.

Pasaulines greitos Rusijos pergalės pasekmes apibūdino istorikė Anne Applebaum, kurios straipsnyje „The Atlantic“ leidinyje šią savaitę teigta, kad be JAV paramos ir Ukrainos pasipriešinimo Rusijos kariai atsidurtų prie Lenkijos sienos, NATO būtų chaosas, o Moldovos ekonomika būtų žlugusi.

„Diktatūros visame pasaulyje būtų sugriežtinusios savo režimus“, – rašė Applebaum, o Kinija, kurią paskatino amerikiečių nenoras padėti sąjungininkei, greičiausiai padidintų planus įsiveržti į Taivaną, o Iranas būtų paskelbęs, kad turi branduolinių ginklų.

„Jei JAV nebūtų dirbusios su mūsų sąjungininkais ir suteikusios reikšmingos karinės, ekonominės ir humanitarinės pagalbos Ukrainai, susidurtume su įvairiomis strateginėmis grėsmėmis Europoje ir kitur“, – „Newsweek“ sakė į pensiją išėjęs JAV karinio jūrų laivyno viceadmirolas Robertas Murrettas. „Tikėtina, kad Rusija būtų užėmusi didelę Ukrainos dalį ir tikriausiai Moldovą ir keltų grėsmę Lenkijai, Baltijos valstybėms ir Sakartvelui“.

 

„Panašiai mąstantys autokratai Azijoje ir kitur būtų padrąsinti, o sumenkusios pasaulinės Jungtinės Valstijos šiuo metu imtųsi partnerystės su mūsų sąjungininkais ir kovotų su šiomis strateginėmis grėsmėmis“, – pridūrė Sirakūzų universiteto Saugumo politikos ir teisės instituto direktoriaus pavaduotojas Murrettas.

HIMARS ir M270 kelių paleidimo raketų sistemos

Pasak Zevo Faintuch, saugumo įmonės „Global Guardian“ vyresniojo žvalgybos analitiko, iki šiol buvo trys karo fazės. Tai apėmė Rusijos bandymą pakeisti režimą Ukrainoje karo pradžioje, artilerijos kampaniją Donbase ir dviejų krypčių Ukrainos kontrpuolimą.

„JAV teikiama karinė pagalba prisidėjo prie Ukrainos sėkmės antroje ir trečioje konflikto fazėse“, – sakė jis „Newsweek“. „Jei ukrainiečiai per pirmąsias 48 konflikto valandas nebūtų atrėmę Kijevo Hostomelio oro uosto puolimo, Putinui būtų pavykę. Pirmąjį etapą Ukraina laimėjo išgyvenusi“.

 

Jis sakė, kad JAV tiekiamos didelio mobilumo artilerijos raketų sistemos HIMARS ir M270 leido Ukrainai išmušti iš rikiuotės Rusijos logistikos mazgus, amunicijos sandėlius ir vadovavimo bei valdymo centrus.

Rusija neturi panašios tiksliai valdomos artilerijos ir buvo priversta perkelti ginkluotę daugiau nei 80 km už fronto linijų, todėl Rusijai sunkiau aprūpinti savo pajėgas, pridūrė jis.

„Be šios karinės pagalbos dėl Rusijos artilerijos dominavimo Ukrainos linijose galėjo atsirasti skylių, leidžiančių rusams apgaubti strategines Donecko sritis“, – sakė Faintuchas, kuris savo ruožtu prisidėjo prie Ukrainos kontrpuolimo. „Gana akivaizdu, kad be JAV karinės pagalbos padėtis vietoje būtų radikaliai kitokia“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(66)
(2)
(64)

Komentarai (1)