Sužinoję – liksite nustebę: kaip dažnai reikia remontuoti tanką ir kiek laiko tai užtrunka? (Video)  ()

Tankų techninės priežiūros intervalai gali suklaidinti neįgudusį akį, tačiau tai labai svarbu norint suprasti, kaip apskritai veikia karinė technika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbant apie tankus, gana dažnai galima išgirsti apie remonto aspektus, jo organizavimą ir svarbą. Kalbant apie tankus ir, beje, kitus šarvuočius bei ginklus apskritai, bandyti ieškoti analogijų su civiline technika neverta.

Visų pirma galima pateikti pavyzdį apie T-72 tankų remontą. Šie duomenys yra vieši ir nesudaro jokios paslapties, be to, Rusijos Federacija tiksliai žino, kokius išteklius turi pagrindiniai jų koviniai tankai.

Pagal T-72 reglamentą naujam tankui reikia vidutinio remonto jau nuvažiavus 8000 km. Tuo pačiu metu atsižvelgiama ne tik į pačią ridą, bet ir į bendrą mašinos veikimo laiką. Formulė yra 1 valanda darbo – 15 km. Faktas yra tas, kad tankai, kuriuose nėra savarankiško veikimo jėgos agregato, turi palaikyti variklį veikiantį, kuris ne tik naudoja degalus, bet ir sunaudoja variklio išteklius, net ir sustojus, tačiau eksploatacijos metu sunaudojamas ir kitų komponentų mašinų variklio resursas.

Vidutinis tanko remontas apima agregatų restauravimą arba keitimą, jo trukmė yra 800 žmogaus valandų pagal standartą arba ne daugiau kaip 45 dienos. Pagal sovietų karo meto normas, vidutinis remontas vyksta griežtesniais terminais – 450 darbo valandų arba iki 30 dienų. Vidutinio remonto užduotis yra atkurti mašinos išteklius 40–60 %. Vidutinis remontas atliekamas tiesiogiai kariuomenėje.

Kitas remontas yra kapitalinis, o T-72 jis vyksta įveikus 14 000 km, tai yra po 6 000 km nuo vidutinio remonto. Jo įgyvendinimas reiškia mašinos išteklių atkūrimą iki 90–95 % ir reikalauja pakeisti arba atkurti visus mazgus ir agregatus.

Kapitalinis remontas jau atliekamas specialiose tankų remonto įmonėse ir tam reikia ne tik tinkamos įmonės įrangos, bet ir nusistovėjusių tiekimo grandinių ir visko, ko reikia mašinos restauravimui, o tai reiškia koordinuotą visų rangovų darbą. Standartinė kapitalinio remonto trukmė – 1500 darbo valandų.

 

Jei T-72 jau atliktas kapitalinis remontas, vidutinio ir kapitalinio remonto tarpremontiniai resursai sumažinami iki 7000 km ir 12 000 km iki kapitalinio remonto.

Be vidutinių ir didelių remonto darbų, tankui numatytas einamasis remontas, kurį paprastai turėtų atlikti pats ekipažas ir remonto bei restauravimo padalinys. O jau nekalbant apie privalomą, pagal instrukciją, kasdienę priežiūrą, trunkančią 1-1,5 val.

Taip pat atskiri pagrindiniai mašinos mazgai ir vienetai turi daug mažesnius išteklius ir juos tiesiogiai pakeičia patys kariškiai. Pavyzdžiui, tanko T-72 variklio resursas, jei kalbame apie versiją T-72B3, yra 1200 valandų. Ir tai yra „paso“ rodiklis naujam varikliui, neatsižvelgiant į tikrus gedimus ir nepatikimumą. Būtent šiam laikui pasibaigus variklis turi būti išimtas ir pakeistas.

 

Sovietinėse mašinose ši procedūra trunka praktiškai visą dieną, jei viskas vyko be didelių problemų. Žinoma, per „meistriškumo kursus“, ypač per demonstraciją potencialiems pirkėjams, galima tai atlikti per kelias valandas, tačiau praktika kariuomenėje byloja apie kur kas ilgesnius terminus.

Be to, visa tai, kas išdėstyta aukščiau, yra dabartinio mašinų veikimo taikos metu taisyklės, kai tankas naudojamas treniruotėms ir šaudymui poligone. Karo metu tankas mūšio lauke yra ne tik ugnies jėga, bet ir tai, į ką priešas pradeda šaudyti visomis turimomis priemonėmis. Štai kodėl tanko remonto klausimas yra šiek tiek sunkesnis nei kartą per metus nuvykti į servisą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(5)
(44)

Komentarai ()

Susijusios žymos: