Kaip diena ir naktis – kaip atrodo JAV tankas „Abrams“ palyginus su Rusijos monstru T-90 (Video)  (1)

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį (sausio 25 d.) paskelbė, kad Jungtinės Valstijos išsiųs 31 tanką „Abrams“ į Ukrainą, praėjus dienai po to, kai Vokietijos pareigūnai pareiškė, kad pateiks tankus „Leopard 2“, kad padėtų šaliai kare prieš Rusiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bidenas tankų skaičių pavadino „vieno Ukrainos bataliono ekvivalentu“. Šį žingsnį rekomendavo JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, siekdamas „padidinti Ukrainos gebėjimą ginti savo teritoriją ir pasiekti savo strateginius tikslus“.

„Abrams“

JAV armija apibūdina tanką „Abrams“ kaip vikšrinį žemo profilio sausumos kovos ginklą, galintį dominuoti dėka „mirtinos ugnies jėgos, neprilygstamo išgyvenamumo ir įžūlių manevrų“. Jis gali pasiekti greitį iki 68 km/h.

Iš pradžių tankas buvo sukurtas JAV kariuomenei aštuntajame dešimtmetyje, ir skirtas pakeisti pasenusį M60. Nuo 1980 metų, kai jis naudojamas, „Abrams“ patyrė daugybę modernizacijų ir šiuo metu apima 1500 arklio galių turbininį variklį, 120 milimetrų pagrindinį „Rheinmetall“ pabūklą ir specialius nusodrinto urano šarvus, kurie gali sukelti mirtinų padarinių stipriai šarvuotoms pajėgoms.

 

M1A2 „Abrams“ yra labiau modernizuotas su dviem taikikliais – ginklininko ir vado taikikliais, kurie, pasak JAV kariuomenės, padidina tanko mirtingumą „įgalindami medžiotojo-žudiko techniką“.

„Kadangi ginklininkas naikina taikinius, vadas gali tuo pačiu metu apžiūrėti mūšio lauką dėl kitos grėsmės“, – nurodė JAV armija.

M1 „Abram“ pradėjo tarnybą 1980 m. ir tarnauja kaip pagrindinis Jungtinių Valstijų armijos ir anksčiau Jungtinių Valstijų jūrų pėstininkų korpuso (USMC) mūšio tankas. Eksporto versiją naudoja Egipto, Kuveito, Saudo Arabijos, Australijos ir Irako kariuomenės. „Abrams“ pirmą kartą buvo panaudotas mūšyje Persijos įlankos kare ir matė mūšį Afganistano ir Irako kare, vadovaujant JAV, o Irako „Abrams“ tankai matė veiksmus kare prieš „Islamo valstybę“, o Saudo Arabija juos naudojo Jemeno pilietiniame kare.

 

T-90

Rusijos armija, taip pat privati karinė įmonė „Wagner Group“, daugiausia naudoja savo moderniausius tankus T-90 (taip pat ir T90M versiją). T-14 „Armata“ kol kas nepasiekė masinės gamybos ir skirtas tik paradams.

Rusijos armija oficialiai priėmė T-90 1992 m., o gamyba prasidėjo tais pačiais metais kaip ankstesnio T-72 modelio atnaujinimas. Tai paskutinis masinės gamybos pagrindinis mūšio tankas šalyje, o kiti tankai yra atnaujinami arba atnaujinami originalaus dizaino versijomis.

Remiantis „Military Today“, Rusijos vyriausybė oficialiai priėmė T-90 1992 m., o gamyba prasidėjo tais pačiais metais kaip ankstesnio T-72 modelio atnaujinimas. Tai paskutinis masinės gamybos mūšio tankas pagrindinis šalyje, o kiti tankai yra atnaujinami arba atnaujinami originalaus dizaino versijomis.

 

T-90 yra bestseleris pasaulinėje rinkoje, apibūdinamas kaip vienas iš 10 geriausių tankų visame pasaulyje. Tačiau Rusija prarado daug savo T-90 per konfliktus Sirijoje ir Ukrainoje.

„Ukrainos kariuomenė anksčiau naudojo T-62 ir T-72 modelius. Jei susidursite su T-90, jums reikės trijų mūsų tankų, kad su juo susitvarkytų“, - „EurAsian Times“ sakė tankų kuopos vadas ir veteranas ukrainietis leitenantas Oleksanderis Romančukas.

2015 m. „The National Interest“ ataskaitoje buvo lyginami M1A2 „Abrams“ ir T-90 tankai, o pirmieji buvo pavadinti „puikiu dizainu“, kurio kaina yra didelė.

„JAV šarvų doktrina teikia pirmenybę tam, kad pirmiausia pamatytume priešą ir atliktumėte pirmąjį šūvį, kad būtų užtikrinta pergalė – tai yra dešimtmečius trukusios analizės rezultatas“, – teigiama ataskaitoje. „Abrams“ sukurtas remiantis šia koncepcija.

 

Apskaičiuota, kad vienas „Abrams“ kainuoja beveik dvigubai tiek kiek T-90, priklausomai nuo modelio. Bendra vieno „Abrams“ tanko kaina gali siekti daugiau nei 10 mln. USD, įskaitant mokymus ir išlaikymą, pranešė „Reuters“.

Tinklalapyje „1945“ buvo pranešta, kad naujesnio modelio T-90 gali kainuoti apie 4,5 mln. USD, o ankstesni ir pigesni modeliai gali kainuoti nuo 2,5 iki 3,5 mln. USD.

Pranešama, kad Rusijos armija po 2022 m. vasario prarado 36 iš 400 tokių tankų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(6)
(31)

Komentarai (1)