Kodėl kare joks priešas nepuola pagrindinių JAV akių danguje – viską kiaurai matančių AWACS lėktuvų: tai ne taip paprasta (Video)  ()

E-3 ankstyvojo įspėjimo ir valdymo sistema, dar žinoma kaip AWACS, gali būti raktas į Amerikos dominavimą karinėse operacijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo integruotas vadovavimo ir valdymo mūšio valdymas suteikia tikslų, realiu laiku bet kurios mūšio erdvės vaizdą bet kuriam Jungtiniam operacijų centrui. Jis seka draugiškas pajėgas, priešiškas pajėgas ir neutralias šalis žemėje, ore ir jūroje.

Pats orlaivis vadinamas E-3 „Sentry“ ir iš esmės tai modifikuotas komercinis laineris „Boeing 707“ su 10 m skersmens besisukančiu radaro kupolu ant jo. Šis didžiulis kupolas seka radaro signalus nuo Žemės paviršiaus iki pat stratosferos. Tai yra universalus JAV kariuomenės informacinis centras bet kokios operacijos metu, bet kurioje aplinkoje, bet kurioje pasaulio vietoje.

Turint visa tai omenyje, atrodo, kad pirmas dalykas, kurį gali padaryti priešas, yra surasti JAV AWACS ir jį sunaikinti, apakinant jungtines amerikiečių pajėgas ir užkertant kelią jų sąveikai puolime ar gynyboje. Galų gale, kaip sunku būtų numušti tai, kas iš esmės yra civilinis „Boeing 707“ su didžiule lėkšte ant nugaros? Tiesa ta, kad numušti AWACS bus daug sunkiau, nei kas nors galėtų tikėtis.

Pirmoji problema, kylanti užpuolant AWACS, yra pati AWACS misija. Jis žino, kur yra beveik kiekvienas draugas ar priešas mūšio erdvėje, ir gali palaikyti ryšį su bet kuriuo iš saviškių vienetų. AWACS gynybai svarbiausia tai, kad jis gali atsidurti už bet kokios antžeminės arba oro-oro gynybos sistemos diapazono. Jis gali laisvai atlikti savo svarbų darbą, nesijaudindamas dėl varginančių raketų „žemė-oras“ (SAM).

Jei lėktuvas būtų per arti priešo SAM paleidimo vietos, tuo metu, kai SAM įjungs radarą, AWACS jį aptiktų, identifikuotų vietą kaip taikinį ir nukreiptų JAV oro pajėgų bei JAV karinio jūrų laivyno išteklius visiškai sunaikinti šią vietą. AWACS net nebūtina būti arti taikinio – AWACS gali pamatyti radaro parašą anksčiau nei priešas pamatys AWACS (atstumas iki 400 km).

Bet koks orlaivis, kuriam pavyktų pakilti nuo žemės, kad atakuotų AWACS, negalėtų pasikliauti antžemine radarų sistema, kurią turėjo priešas, nes lėktuvui pakilus, amerikiečiai tikriausiai būtų sunaikinę radarą. Kai tik priešo naikintuvas pakils nuo žemės, jis pats vienas turės medžioti AWACS.

 

Be degalų papildymo iš lėktuvo priešo pilotas neturėtų daug laiko surasti, įsitraukti ir sunaikinti AWACS, kol jis bus priverstas nusileisti. Vargu ar pavyks rasti AWACS su vienu reaktyvinio kuro baku, turint omenyje, kad AWACS radaras yra daug galingesnis nei bet kurio reaktyvinio naikintuvo borto radaras. AWACS gali pamatyti priešo naikintuvą gerokai anksčiau nei priešas gali jį pamatyti ir gali neribotą laiką išvengti priešo. Svarbiausia, kad jis neturi vengti priešo naikintuvų.

AWACS gali tiesiog „paskambinti“ daugeliui orlaivių, kurie greičiausiai jau yra ore, ir nukreipti ataką prieš bet kokius priešo oro išteklius, kurie gali jo ieškoti. Naikintuvas F-35 turi galimybę matyti gerokai toliau už labiausiai tikėtinų priešo orlaivių radarus ir gali sunaikinti taikinius per atstumą, nesvarbu, ar jam padeda AWACS, Jungtinis oro operacijų centras ar bet kuri kita komanda.

 

Viena iš kylančių AWACS problemų yra didėjantis priešpriešinių ginklų, tokių kaip tolimojo nuotolio raketos, diapazonas. Šalys, kuriose įdiegtos slaptos technologijos, gali priartėti prie orlaivio ir iššauti vieną iš tų ilgesnio nuotolio ginklų, užpuldamos pažeidžiamą orlaivį dideliu atstumu. Pavyzdžiui, Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos oro pajėgos turi stealth technologijų naikintuvą J-20A. Jei J-20 iššautų PL-15 raketą, raketos nuotolis, viršijantis 200 kilometrų, galėtų numušti AWACS.

Jei priešo orlaivis iš tikrųjų galėjo nepastebėtas rasti AWACS ir pasiruošti jį sudoroti, AWACS yra toks svarbus turtas, kad greičiausiai turi savo naikintuvų palydas. Tos palydos daugeliu atvejų greičiausiai būtų pranašesnės už viską, kuo skraido dauguma stambių priešų, ir užpuoliko darbas būtų trumpas. Paprasčiau tariant, yra priežastis, kodėl nė vienas AWACS niekada nebuvo prarastas kovoje – užpulti vieną iš jų yra savižudybės misija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(0)
(52)

Komentarai ()