Amerikos raketos prieš Putiną – kodėl JAV skubiai į Europą permeta strateginius branduolinius ginklus? (Foto)  ()

Rusijos Federacijai sustabdžius dalyvavimą Strateginio puolamojo ginklo sutartyje (New START), buvo „sunaikinta“ paskutinė branduolinių ginklų sutartis su JAV. Pirmą kartą nuo Šaltojo karo pabaigos dvi didžiausią branduolinį arsenalą turinčios valstybės neturės jokių apsaugos priemonių nuo jų kaupimo ir plėtros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Fokus“ analizavo, ar tai reikš naujų ginklavimosi varžybų pradžią ir ar Rusijos Federacija jas atlaikys.

Putinas baugina, JAV atsako

Paskutinę 2023 metų vasario dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, sustabdantį Rusijos Federacijos ir JAV susitarimą dėl priemonių, skirtų toliau mažinti ir apriboti strateginius puolamuosius ginklus. Taigi, nuo ketinimų pareiškimo iki jo įgyvendinimo praėjo lygiai savaitė.

Per šias septynias dienas JAV į Europą permetė keturis strateginius bombonešius B-52 „Stratofortress“, galinčius nešti raketas su branduolinėmis galvutėmis. Po dalyvavimo Estijos Nepriklausomybės dienos (vasario 24 d.) proga vykusiame parade lėktuvai išvyko į kovinę tarnybą Morono aviacijos bazėje Ispanijoje.

O JAV karinio jūrų laivyno vadinamasis „pasaulio pabaigos lėktuvas“ E-6B „Mercury“ iš Strateginės vadovybės pirmojo oro sparno buvo perdislokuotas į Islandiją. Pagrindinė orlaivio paskirtis – palaikyti ryšį ir valdyti strateginius Ohajo klasės branduolinius povandeninius laivus, kurie yra tarpžemyninių balistinių raketų nešėjai. Kiekvienas toks povandeninis laivas gali gabenti iki 24 „Trident II D5“ raketas su branduolinėmis galvutėmis. JAV turi 14 tokių povandeninių laivų, o JK – keturis panašius „Vanguard“ klasės  laivus. Pažymėtina, kad nė viena iš šių priemonių nepatenka į „New START“ taikymo sritį.

 

Savo ruožtu Rusijos Federacija perkėlė kelias raketų sistemas „Yars“ iš nuolatinio dislokavimo vietos Ivanovo srityje į Maskvos sritį. Oficialiai – ruoštis kariniam paradui Raudonojoje aikštėje. RS-24 „Yars“ yra kompleksinės raketos „Topol-M“ modernizacija, pirmoji ir kol kas vienintelė tarpžemyninė balistinė raketa (ICBM), kurią Rusijos Federacija sukūrė po SSRS žlugimo.

„Fokus“ kalbinti ekspertai pastebi, kad JAV nusprendė Putinui parodyti, kad „šį žaidimą galima žaisti dviese“. Atsižvelgiant į diplomatinius pareiškimus apie būtinybę grįžti prie „New START“ susitarimo, kuris yra pasaulinio saugumo branduolinių ginklų srityje garantija, įgyvendinimo, Vašingtonas pradėjo demonstruoti savo karinius pajėgumus.

„Sakyčiau, tai dar ne pajėgumų demonstravimas, o tik apšilimas. Tai, ką padarė Putinas, yra klasikinis sovietinio branduolinio šantažo būdas, t. y.: „aš priėmiau sprendimą, o dabar turite mane įtikinti“. Nuo šiol Rusijos Federacija nustoja būti pavojinga pasaulinio lygio žaidėja, nes JAV turi visą informaciją apie Rusijos branduolinę triadą ir tikrąją jos būklę“, – sako karo ir politikos analitikas Oleksandras Kovalenko.

„Putinas bando išgąsdinti amerikiečius. Žiūrėkite, Blinkenas iš karto susitiko su Lavrovu ir paragino Rusiją atšaukti savo sprendimą sustabdyti dalyvavimą pagrindinėje branduolinėje sutartyje dėl strateginių puolimo ginklų. Tai pirmas jų gyvas susitikimas nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios. Be to, pabrėžiama, kad susitikimas įvyko JAV iniciatyva. Noriu pastebėti, kad JAV pasaulinio branduolinio saugumo kontrolė yra nacionalinis interesas“, – sakė Taraso Ševčenkos universiteto Tarptautinių santykių instituto profesorius Serhijus Galaka.

 

Jis primena, kad ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas iki paskutinės akimirkos atidėjo „New START“ pratęsimo pasirašymą, o Bidenas pasirašė beveik iškart po inauguracijos.

„New START“ susitarimo pratęsimas padaro JAV, jų sąjungininkus ir partnerius bei pasaulį saugesnį. Nesustabdomos branduolinės lenktynės keltų pavojų mums visiems“, – sakoma JAV Valstybės departamento 2021 m. vasario mėn. pranešime.

„Sarmat“ yra neegzistuojanti raketa

Serhijus Galaka aiškina, kad iš tikrųjų „New START“ sutartis yra naudingesnė Rusijos Federacijai nei JAV. Pagal sutartį kiekviena šalis gali turėti ne daugiau kaip 1550 paruoštų naudoti branduolinių galvučių ir ne daugiau kaip 700 gabenimo priemonių, t. y. dislokuotų tarpžemyninių balistinių raketų, iš povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų ir strategines raketas nešančių bombonešių.

 

„Būtent su branduolinių galvučių nešėjais Rusijos Federacija šiuo metu turi sunkumų. SSRS paliktas palikimas baigia savo „galiojimo laiką“. Apskritai šiandien didžioji dalis Rusijos arsenalo yra raketos, kurias gavo iš Ukrainos ir Kazachstano pastarosioms atsisakius branduolinio ginklo. Naujausia „Sarmat“ raketa, kurią nuolat mini Kremliaus vadovybė, nėra paruošta – jos nepavyko paleisti du kartus iš trijų bandymų“, – pažymi ekspertas.

Sustabdžius „New START“ sutartį, Kremlius panaikina apribojimus dislokuoti tarpžemyninio nuotolio branduolinius ginklus, galinčius pasiekti Jungtines Valstijas maždaug per 30 minučių. Kalbame apie perspektyvias „Sarmat“ ir „Avangard“ kompleksų raketas bei serijinę hipergarsinių kompleksų „Kinžal“ ir „Zircon“ gamybą. Būtent čia Rusijos Federacija šiandien turi didžiausių problemų. Raketa „Sarmat“ vis dar neparengta, apie „Avangard“ yra mažai informacijos, o „Zircon“ ir „Kinžal“ yra pagaminti nedideliais kiekiais. Rusijos Federacijai įvestos sankcijos neleidžia pradėti masinės serijinės gamybos.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()