Unikalus atvejis: JAV kariuomenė įsigijo 21 naikintuvą MiG-29 - ką sugalvojo amerikiečiai? (Video)  ()

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, po SSRS žlugimo JAV kariuomenė įsigijo sovietmečio naikintuvus MiG-29.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl nedidelės buvusios sovietinės Moldovos Respublikos Vašingtonas sugebėjo įsigyti 21 šių itin pajėgių ketvirtos kartos naikintuvų.

Žlugus Sovietų Sąjungai, Moldova turėjo 34 lėktuvus MiG-29, be aštuonių sraigtasparnių Mi-8 ir kelių transporto lėktuvų. Į gilią recesiją panirusi maža šalis sutiko parduoti didžiąją dalį savo MiG-29 oro laivyno Amerikai.

JAV baiminosi, kad jei neįsigis naikintuvų, Moldova parduos lėktuvus Irano Islamo Respublikai. MiG-29 lėktuvai galėjo pristatyti branduolinius ginklus, kuriuos Teheranas galiausiai galėjo panaudoti prieš Ameriką.

MiG-29 oro laivynui pasiekus JAV, amerikiečių technikai išardė lėktuvus ir ištyrė jų tariamus pajėgumus.

Trumpa naikintuvo MiG-29 ir jo istorijos apžvalga

MiG-29 (NATO ataskaitinis pavadinimas „Fulcrum“) pirmą kartą pakilo 1977 m. Šis sudėtingas lėktuvas buvo sukurtas pagal Sovietų Sąjungos Pažangią fronto lėktuvo (PFI) programą, kurios tikslas buvo sukurti pakankamai galingą reaktyvinį lėktuvą, kuris atremtų „McDonnell Douglas“ F-15 naikintuvo grėsmę.

Galiausiai sovietai pasirinko gamintojo „Sukhoi“ Su-27. Tačiau maždaug tuo metu buvo sukurta ir Pažangioji lengvo svorio taktinių naikintuvų programa, kuri galiausiai buvo suteikta gamintojui „Mikoyan“.

 

„Fulcrum“ yra maždaug 17 m ilgio, 4,7 m aukščio, o sparnų plotis – 11,3 m. Maksimalus MiG-29 greitis yra 2,25 macho (apie 2450 km/val). Kalbant apie ginkluotę, reaktyvinis lėktuvas turi išskirtinę GSh-30-1 30 mm automatinę patranką su 150 šovinių.

Be to, lėktuvas gali gabenti apie 4000 kg įvairių ginklų. Bene įspūdingiausia reaktyvinio lėktuvo savybė buvo jo gebėjimas paleisti trumpojo nuotolio R-73 infraraudonųjų spindulių valdomas raketas.

Kai kuriuos pilotus bandytojus sužavėjo „Fulcrum“ sugebėjimai

 

Izraelio pilotai norėjo išbandyti naujai įsigytus naikintuvus MiG-29 ir iš pradžių buvo sužavėti naikintuvu. Vienas pilotas bandytojas pastebėjo, kad „Fulcrum“ „gebėjimai prilygsta F-15 ir F-16 reaktyviniams lėktuvams, o kartais net juos viršija. Lėktuvas yra labai manevringas, o jo varikliai užtikrina didesnį svorio ir traukos santykį.“

Amerikoje įsigyjant naikintuvus MiG-29 vienu šūviu nušauti du zuikiai. Susitarimas su Moldova leido JAV inžinieriams nuodugniai ištirti priešo lėktuvo struktūrą ir gebėjimus, kartu užtikrinant, kad Irano režimas jų negautų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(106)
(7)
(99)

Komentarai ()