Artėja laikas „Katiušai“: kas nutiko su Rusijos tankais „T-72“ ir „T-64“ (Video)  (1)

„Antroji pasaulio armija“, kuri, pasak Kremliaus propagandistų, pajėgi sunaikinti JAV, pasiekti Berlyną ir užimti Didžiąją Britaniją, iš tiesų rodo neįtikėtiną savo pačios degradacijos tempą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Rusija turi tam tikrą karinę jėgą ir yra visiškai pajėgi vilkinti karą Ukrainoje, jos karinis-pramoninis kompleksas pasirodė esantis praktiškai bejėgis.

Per kiek daugiau nei metus kruvina Putino armija iš daugiatūkstantinių pajėgų su apmokytu branduoliu ir naujausia ginkluote virto paprasčiausia orda su pasenusia įranga, galinčia tik milžiniškų nuostolių kaina taktiškai pasistūmėti į priekį. Sprendžiant iš to, kaip Maskva kas mėnesį savo kariuomenę prisotina vis labiau pasenusia įranga, netrukus Ukrainos frontuose tankistai degs kaip jų seneliai Antrojo pasaulinio karo tankuose, praneša „24 kanalas“.

Kremliaus propagandistai jau aiškina Rusijos gyventojams, kad senoviniai T-54 ir T-55 daugeliu savybių neva net lenkia šiuolaikinius „Abrams“. Nereikia verkšlenti dėl pasenusių ketvirtojo dešimtmečio modelių, sako jie, reikia sėsti į duotą tanką ir eiti žūti.

Tą patį triuką Kremlius gali iškrėsti ir su bet kuriuo kitu ginklu: gali tiesiog paskelbti, kad jis yra net geresnis už naujausią. Tačiau tai niekaip nekeičia objektyvios padėties, kuri rodo, kad V. Putino kariuomenė labai prastai aprūpinta šarvuota technika. Žinoma, Ukrainos gynėjams nesvarbu, ar į juos šaudo iš T-90, ar iš T-54, tačiau tai nėra kontekstas, kuriame reikėtų svarstyti okupantų galimybes.

Rusai dėl daugelio priežasčių negali modernizuoti šių tankų modelių iki šiuolaikiniam karui reikalingo lygio. Pirma, todėl, kad paprasčiausiai nėra atitinkamos 40-50-ųjų tankų ginkluotės giluminio atnaujinimo programos. Antra, dėl visiško tokių priemonių netikslingumo. Kremlius savo sandėliuose vis dar turi pakankamai T-72 ir T-64, kurie yra gerokai geresni už 54 ir 55, ir jei būtų galimybė, Šoigu pavaldiniai mielai juos atnaujintų ir modernizuotų.

Tačiau rusai kariauja ne kokybe, o kiekybe, ir būtent su pastarąja, kaip bebūtų keista, jie turi rimtų problemų. Kai kuriais duomenimis, 2023 m. vasario pabaigoje Rusijos karinis-pramoninis kompleksas galėjo pasiekti 50 tankų per mėnesį, tiekiamų kariuomenei, lygį. Į šį skaičių įeina ir nauji tankai, kurių „Uralvagonzavod“ pagamina ne daugiau kaip 20, ir tankai, kurie buvo restauruoti po to, kai buvo užkonservuoti arba suremontuoti po to, kai buvo apgadinti per karą.

 

Net jei okupantams ir pavyks paleisti į eismą T-54 ir T-55, vargu ar jie sugebės kompensuoti sudegusią techniką kiekybiškai, o juo labiau kokybiškai. Tačiau „Javelin“, kaip ir Putino viršūnėlėms, visai nesvarbu, kokioje „dėžėje“ rusai sudegs ar kiek metrų nuskris kulkosvaidininko kūnas tanko šuolio į aukštį varžybose dėl šaudmenų detonacijos. Taigi niekas nesiruošia rūpintis įgulos išgyvenimu ir bandymais rekonstruoti naujesnius modelius.

Tai galioja ne tik tankams, bet apskritai bet kokiai šarvuotai technikai, kurios Rusija turi sandėliuose. Visiškai ne veltui okupantai į Ukrainą atgabeno neįtikėtinai pasenusius BTR-50, jų artileriją pakeitė 1943 m. gamybos haubicomis D-1, taip pat visapusiškai įsitraukė į „tankenšteinų“ – MT-LB su privirintais laivo priešlėktuviniais pabūklais – gamybą.

Be to, Antrojo pasaulinio karo metais amerikiečių dovanotų „Studebaker“ automobilių pagrindu sukurti automobiliai „Katiuša“ ir kita sąjungininkų SSRS pagaminta technika pasirodė esanti labai kokybiška. Bent jau Rusijos keliuose jau pradėjo matytis kolonos su šiuo „priešo“ šalies gamybos stebuklu. Ir kažkas sako, kad vienaip ar kitaip okupantai jo visai nenaudos filmams kurti.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: