Sensacija mokslo pasaulyje. Pirmą kartą perduota Saulės energija iš kosmoso į Žemę! (Video)  ()

Kosminė įranga surenka Saulės spindulius, paverčia juos elektra, o paskui siunčia dideliu atstumu itin tikslių mikrobangų pavidalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos technologijos instituto (CalTech) mokslininkai pirmą kartą istorijoje sugebėjo perduoti Saulės energiją iš kosmoso į Žemę be laidų. Apie savo eksperimentą jie pranešė mokymo įstaigos svetainėje.

Mokslininkai naudojo MAPLE (Mikrobangų masyvas, skirtas energijos perdavimo žemoje orbitoje eksperimentui, Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment) sudarytą iš lanksčių ir lengvų energijos siųstuvų, valdomų specialiais elektroniniais lustais. Prototipas perdavė kosmose surinktą Saulės energiją mikrobangų pavidalu į CalTech Gordono ir Betty Moore inžinerinės laboratorijos stogą Pasadena miestelyje, kur buvo įrengtas specialus imtuvas.

„Gavome patvirtinimą, kad MAPLE gali sėkmingai perduoti energiją imtuvams kosmose. Mes taip pat galėjome užprogramuoti masyvą nukreipti savo energiją į Žemę, kurią gavome čia, CalTech. Žinoma, išbandėme jį Žemėje, bet dabar žinome, kad jis gali veikti ir kosmose“, – komentavo Kosmoso saulės energijos projekto (SSPP) vienas iš direktorių Ali Hajimiri.

MAPLE prototipas įdiegtas kosminiame palydove SSPD-1, kuris į orbitą buvo išsiųstas 2023 metų sausį. Prietaisą sudaro dvi plokštės, kurios surenka saulės energiją, o vėliau siųstuvai siunčia ją tam tikru atstumu. MAPLE viduje ši energija paverčiama nuolatinės srovės elektros energija.

„Kiek mes žinome, niekas niekada nedemonstravo belaidžio energijos perdavimo erdvėje, net naudojant brangias standžias konstrukcijas. Mes tai darome su lanksčiomis, lengvomis konstrukcijomis ir savo integruotomis grandinėmis. Tai pirmas kartas“, - sakė Hajimiri.

 

Vieno iš eksperimentų metu amerikiečių mokslininkai naudojo elektrą, kad įjungtų du šviesos diodus. Jie taip pat parodė didelį energijos perdavimo tikslumą, po vieną uždegdami „lemputes“, įskaitant vieną, o paskui kitą siųstuvą. MAPLE taip pat turi langą, leidžiantį siųstuvams nukreipti energiją už erdvėlaivio, pavyzdžiui, Žemės.

„Kaip internetas padarė informaciją prieinamą visiems, tikimės, kad bevielis energijos perdavimas supaprastins prieigą prie energijos“, – pranešime spaudai sakė Hajimiri.

 

„Žemėje nereikia jokios infrastruktūros, kad gautume šią galią. Tai reiškia, kad galime siųsti energiją į atokius regionus ir karo ar stichinių nelaimių nuniokotas teritorijas“.

Kosminė saulės energija suteikia galimybę naudoti praktiškai neribotą Saulės energijos tiekimą erdvėje, kur energija yra nuolat prieinama ir nepriklauso nuo dienos ir nakties ciklų, sezonų ir debesų dangos, o tai gali suteikti aštuonis kartus daugiau energijos nei Saulės kolektoriai bet kurioje Žemės paviršiaus vietoje. Vykdydami SSPP, mokslininkai planuoja į orbitą dislokuoti modulinių erdvėlaivių žvaigždyną, kuris surinks Saulės šviesą, pavers ją elektra ir perduos mikrobangų pavidalu dideliais atstumais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(0)
(37)

Komentarai ()