„Tai monstrai“. Kas žinoma apie naują Rusijos superginklą X-BD (Video)  (1)

Pasak ekspertų, naujoji raketa tikriausiai mažai kuo skiriasi nuo X-101. Yra žinoma, kad jos skrydžio nuotolis yra padidintas iki 6500 km.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos propagandistai apgailėtinai skelbia apie naujas sparnuotąsias raketas X-BD, kurias neseniai priėmė Rusijos ginkluotosios pajėgos. Tuo pačiu metu vienas iš pagrindinių „naujojo monstro“, kuriuo bus ginkluoti strateginiai bombonešiai Tu-160M, pranašumų yra jo skrydžio nuotolis, viršijantis 6500 km. Apie tai rašo Rusijos „Karo apžvalga“.

Pastebėtina, kad raketa buvo pademonstruota KLDR lyderiui Kim Jong Unui per jo kelionę į Vladivostoką rugsėjo 16 d. Dalyvaujant Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu.

Tuo pat metu Rusijos žiniasklaida neatskleidė kitų smulkmenų apie X-BD taktines ir technines charakteristikas ir apsiribojo duomenimis apie jos skrydžio diapazoną.

Tuo tarpu Vakarų ekspertai pasidalijo gandais apie tai, kokia gali būti nauja Rusijos raketa. Stebėtojai rašo, kad naujasis rusų „technologinis stebuklas“ buvo sukurtas gerai žinomos raketos X-101 pagrindu, o kūrimą atliko „Radugos“ projektavimo biuro specialistai.

Nepaisant to, kad naujosios raketos charakteristikos yra įslaptintos, sklando gandai, kad X-BD gali būti aprūpinta kelių įkrovimų kovine galvute, skirta pataikyti į du skirtingus taikinius, atskirtus 100 km atstumu. Tuo pačiu metu lieka atviras klausimas dėl raketos aprūpinimo branduoliniu užtaisu.

Ekspertai taip pat pažymėjo, kad X-BD tikriausiai yra pagamintas iš modernių kompozitinių medžiagų, kurios suteikia jai didesnį stiprumą ir slaptumą. Manoma, kad šios medžiagos daro raketą atsparesnę radarų sistemų aptikimui, o tai savo ruožtu leidžia jai efektyviau prasiskverbti į priešo gynybą.

 

Be to, tariamai raketa turi puikų manevringumą skrydžio metu, todėl sunku ją perimti.

„Tačiau svarbu pažymėti, kad šie gandai yra spekuliacinio pobūdžio ir nepatvirtinti oficialių šaltinių“, – pabrėžė apžvalgininkai.

Apie naująją raketą rašė ir Ukrainos ekspertai iš „Defense Express“. Jie pažymėjo, kad X-BD turėtų skirtis nuo X-101 bent jau savo matmenimis. Pavyzdžiui, naujosios raketos korpuso ilgis gali siekti maždaug 10 metrų, o X-101 – 7,45.

Stebėtojai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos šaltiniai apie naują kombinuotą orientavimo sistemą kalbėjo dar 2017 m. Teigiama, kad X-BD turės inercinę navigacijos sistemą su galimybe reguliuoti skrydžio maršrutą, tuo pačiu naudojant skaitmeninius reljefo etaloninius žemėlapius arba optinį reljefo vaizdą, taip pat radarą ar optinę nukreipimo galvutę.

 

Apskritai ekspertai padarė išvadą, kad tai gali būti tik modernizuota X-101 versija su kai kurių savybių patobulinimais.

„Ir jei taip tikrai yra, tai pradėti gaminti tokį „produktą“ karui prieš Ukrainą Rusijos kariniam-pramoniniam kompleksui neatrodo per sunku“, – pabrėžė jie.

Tačiau svarbiausias klausimas lieka atviras – kaip naujoji didelių gabaritų raketa bus sumontuota Tu-160 ar Tu-95 MS ir kaip ją integruoti su šiais raketnešiais. Juk jei jos matmenys didesni nei X-101, tai ji netilps į lėktuvų bombų skyrių, o sumontuoti jas ant pilonų po sparnais taip pat bus techniškai nelengva užduotis.

X-BD destruktyvumo klausimas taip pat lieka atviras, tačiau tai vis dar yra iš oro paleidžiama ikigarsinio greičio raketa, o tai reiškia, kad Ukrainos oro gynybos įrangai ji nesukels iš esmės naujų sunkumų, susijusių su perėmimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(21)
(-14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)