Sovietinis monstras Tu-114. Greičiausias pasaulyje propelerinis lėktuvas, prilygęs reaktyviniams (Video)  (3)

Sovietų Sąjungos monstrinis lėktuvas galėjo pasiekti greitį, prilygstantį reaktyviniams lėktuvams.


Tu-114
Tu-114
© Alan Wilson (CC BY-SA 2.0) | https://www.flickr.com/photos/ajw1970/9873564156/in/photostream/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turbopropeleriniai lėktuvai paprastai naudojami regioniniams arba trumpo nuotolio skrydžiams, o vidutinio ir ilgo nuotolio skrydžiai paprastai yra reaktyvinių orlaivių sritis. Pagrindinė to priežastis yra ta, kad pastarojo tipo greitis ir diapazonas yra daug geresni. Tačiau vienas žymus šios tendencijos nuokrypis buvo „Tupolev“ Tu-114.

Sukurtas iš bombonešio

Iki šeštojo dešimtmečio vidurio nedideli trumpojo nuotolio lėktuvai, tokie kaip Il-14 su dviem varikliais, buvo vieninteliai Sovietų Sąjungos civiliniai dideli lėktuvai.

O tai reiškė, kad skrendant per didžiulę šalies teritoriją prireikdavo kelių nusileidimų, kad būtų galima papildyti degalus. Varginantis skrydis galėjo užtrukti daugiau nei 24 valandas. Naujo sovietinio lėktuvo poreikis buvo akivaizdžiai aktualus, ypač dėl to, kad naujasis šalies vadovas Nikita Chruščiovas turėjo daug atviresnę poziciją su Vakarais ir planavo vizitus visame pasaulyje.

Taip gimė „Tupolev“ Tu-114, kuris sukėlė revoliuciją aviacijos pasaulyje. Šis orlaivis buvo sukurtas remiantis 1955 m. rugpjūčio mėn. priimta direktyva, pagal kurią Sovietų Sąjungos Ministrų Taryba ir Orlaivių gamybos ministerija užsakė sukurti lėktuvą, kurio pagrindas – bombonešis „Tupolev“ Tu-95.

[Vokietija!] Už mažiausias kainas puikios kokybės „KKmoon“ lazeriniai nivelyrai: 16 linijų, 2 baterijos, pulteliai ir net APP - fantastiški daiktai remonto ir statybų darbams
2107 1

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Labai gausios pakuotės - papildomi priedai, laikikliai, stovai + 2 baterijos!

16 linijų, žalios spalvos 532nm lazeriai

Valdomi su mygtukais, pulteliu ir APP

Išsamiau

Tu-95 buvo tolimojo nuotolio strateginis bombonešis, pirmą kartą pakilęs 1952 m. lapkritį. Didelio ploto Tu-95 sparnai ir galingi priešingomis kryptimis besisukantys propeleriniai varikliai tiko didelio greičio ir tolimojo nuotolio skrydžiams. Todėl Ministrų Taryba norėjo, kad „Tupolev“ pasinaudotų šiais pranašumais ir sukurtų 8 000 km nuotolio lėktuvą. Galiausiai projektavimo biuras šį tikslą pasiekė.

Nors „Tupolev“ konstruktoriai tiesiogiai perkėlė tam tikrus Tu-95 dizaino elementus, Tu-114 lėktuve pritaikė žymiai platesnį fiuzeliažą. Tai labai padidino orlaivio svorį, todėl padidėjo jo užsparnių paviršiaus plotas.

Pirmąjį skrydį Tu-114 atliko 1957 m. lapkritį, o pradėtas naudoti 1961 m. balandžio mėn.

Puikiai pasirodęs lėktuvas

 

Kai Tu-114 buvo pradėtas eksploatuoti, iš pradžių jis skraidė šalies viduje. Tačiau netrukus buvo įtrauktos tarptautinės kryptys, leidžiančios Tu-114 visiškai parodyti savo tolimojo atstumo ir didelės spartos galimybes. Tai apėmė „Aeroflot“ ir „Japan Airlines“ bendradarbiavimą maršrutu Maskva–Tokijas.

Tu-114 buvo nemažas orlaivis: 54,1 metro ilgio ir 51,1 metro pločio (su sparnais). Šis įspūdingas 15,44 metro aukščio turbopropelerinis lėktuvas galėjo skraidinti iki 220 keleivių, taip pat 5/6 žmonių skrydžio įgulą ir 10 skrydžių palydovų. Jo 870 km/val. maksimalus greitis buvo panašus į kai kuriuos reaktyvinius lainerius, o jo nuotolis viršijo įspūdingą 8 950 km ribą.

Tačiau „Tupolev“ sukūrė tik 32 Tu-114, nes netrukus atėjo reaktyvinis amžius. Tu-114 buvo pakeistas tokiais orlaiviais kaip Il-62. Nepaisant to, jis buvo vertinamas už savo patikimumą ir saugumą, nes patyrė tik vieną mirtiną avariją. Be to, orlaivis taip pat pasižymėjo aukštu degalų vartojimo efektyvumu.

 

Il-62 (autorinės teisės: Dmitry A. Mottl, CC BY-SA 3.0)

Pabaiga

Tu-114 pateko į istoriją kaip greičiausias pasaulyje turbopropelerinis lėktuvas, bet jis buvo pakeistas panašiai novatorišku Il-62 (pirmasis skrydis 1963 m., pradėtas naudoti 1967 m.). Pasirodymo metu tai buvo didžiausias reaktyvinis laineris pasaulyje.

Dėl to, Tu-114 gamintas trumpai, o 1976 m. pasitraukė iš civilinės aviacijos. Iki to laiko įspūdingas lėktuvas perskraidino daugiau nei 6 milijonus keleivių.

Sovietų kariuomenė ir toliau skraidė Tu-114 iki pat 1991 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(8)
(21)

Komentarai (3)