Sudarytas tiksliausias Mėnulio topografinis žemėlapis (Video)  (6)

Metiniame JAV Geofizikos draugijos susirinkime buvo pristatytas naujas iki šiol tiksliausias Mėnulio topografinis žemėlapis, pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo pagrindu tapo NASA Mėnulio palydove „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO) įrengto lazerinio altimetro LOLA matavimų duomenys, sakoma pranešime. Vienas LOLA lazerio spindulys difrakcinio optinio elemento suskaidomas į penkis šviesos pluoštus, kurie nukreipiami į Mėnulio paviršių. Matuojant impulsų sugrįžimo laiką ir kitus jų parametrus, LOLA apskaičiuoja vietovės aukštį konkrečiuose paviršiaus taškuose bei Mėnulio grunto šviesos atspindėjimo lygį.

Per vienerius tyrimo metus LOLA atliko beveik 3 milijardus Mėnulio paviršiaus matavimų. Ankstesnių NASA misijų metu buvo gaunama tik po 8 – 9 mln. tokių matavimų. Pasak NASA Goddardo kosminių skrydžių centro mokslininkų, anksčiau Mėnulio topografinis žemėlapis buvo sudarytas iš taškų, tarp kurių buvo beveik 1,6 km atstumas, o LOLA šį atstumą sumažino iki 57 metrų.

Kadangi LRO palydovo lazerinis altimetras veiks dar bent kelerius metus, ilgainiui naujausias ir tiksliausias Mėnulio topografinis žemėlapis veikiausiai bus dar patikslintas.

Šiame vaizdo siužete pasakojama apie LOLA vykdomus Mėnulio paviršiaus matavimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)