„Antikinės technologijos“: vaikai nepažįsta net vinilinių plokštelių (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sabotan 2011-01-10 09:52
Na va Prancūzu švietimo sistema žlunga po truputi. Įdomu butu pažiūrėt kaip, vaikai atpažysta senesnius daiktus ir kad, paaugliai butu tada galima tikra švietimo lygi sužinot.
kestutisz 2011-01-10 10:09
Tai tiesiog reiškia jog jų tėvai nekaupia visokio šlamšto namie. O su švietimo sistema susiję tik tiek, kad ji neverčia vaikščioti į muziejus ir privaloma tvarka mokytis senovines technologijas.
kroitus 2011-01-10 10:49
Nieko nuostabaus - visi mokomi domėtis naujovėmis, tai senienos lieka neįdomios. Atsimenu, prieš kelis metus skaičiau citatą vienam rusiškam saite, kur buvo pasakojama, kaip kažkas paklausė, kas pavaizduota ant Word'o mygtuko "save". Pamėginus paaiškinti, iškilo klausimas: kam reikalinga 1.5 MB talpos, delninuko dydžio laikmena, kai yra kelių GB talpos piršto dydžio laikmenos. Autorius nesiryžo pasakoti, kas tai buvo perfokortos
blizzard 2011-01-10 12:18
kestutisz gerai pastebėjo tiesiog žmonės dažniau keičia daiktus naujasniais. Turbūt dažnas lietuvis kažkur turi sukaupęs senų batų, gal dar kokį seną baldą ant palėpės užtempęs, jis juk galvoja "gal kada pravers"... Jeigu pirko stalą prieš 10 metų ir jis sveikas tai apie naują net nenori pagalvot.. va kur yra problema, dėl to mum ir atrodo taip keista kaip tie vaikai nežino tokių atrodo mum įprastų dagtų.. Nors nustebino kad spėliojo apie telefoną.
loggo 2011-01-10 12:35
1. Ne prancūzų, o kanadiečių. 2. Kuo tai susiję su švietimo sistema? O gal tu manai, kad šiais laikais praktiška yra aiškinti apie patefonus ir flopikus pradinukams moksleiviams?
Arns 2011-01-10 12:39
Tai kad ir dažname muziejuje kaupiami senesni daiktai, tad vos prieš keliolika metų pagaminti daiktai nekaupiami. Nebent specializuotuose muziejuose, kaip pvz Lietuvoje greit atsidarysiančiame žaislų muziejuje http://tv.delfi.lt/video/6UYZVo4i/ Ten kiek suprantu dauguma turės galimybę ne tik pamatyti savo vaikystės žaislus, bet ir senesnius, kartu su kai kuriomis kopijomis pažaisti. Beja, va čia ir matome kodėl kartais sakoma jog visuomenė bunka. Esmė ne tame, kad ji kvailėja(kaip Lietuvoje mėgstama kaltinti vien kalimą), bet ir jau fiziškai viskas per greitai kinta jog įsimintume ir galėtume pamokyti vaikus kas buvo kas. Plius vis daugiau gyvena žmonių miestuose, kur sąlygų senienų kaupimui praktiškai nėra arba jos minimalios. Tad lieka tik nebent senų filmų žiūrėjimas, kur supažindintu jaunimą kaip gyveno tėvai, seneliai.
ligonis 2011-01-10 12:42
"vinilinę plokštelę jie vadino „senu kompaktiniu disku“ bei DVD" pasijuokime is vaiku, kai dar dabar dauguma naudoja terminus kaip "ssd kietasis diskas" ar "dvd kompaktas"(ne vaikai, o technologiju portalu rasytojai...) sutinku, nera prasmes jiem kist i galva viska kas buvo pries tai(gi vaikai dar), kai reikes - pasidomes patys.
edgarasf123 2011-01-10 12:45
Kanadoje kalbama prancuzu ir anglu kalba, Tokios kalbos kai "Kanadieciu kalba" nera. Nereikia isigalvoti kiekvienai saliai atskiru kalbu.
Arns 2011-01-10 12:58
Na amerikiečių, australų, airių kalbų lyg irgi nėra, tai reiškia jog jos visos britiškos, ir švietimo sistema kuruojama iš Jungtinės Karalystės? Kalba nėra lygi švietimo sistemos pavaldumui kitai šaliai.
azotas 2011-01-10 13:05
airių kalbos nėra ? pasitikslink.
kestutisz 2011-01-10 13:09
- "O tai kur čia paslėpta kokia šimtmečių senumo technologija?" Gal koks gudrus būdas panaudoti "pelkės energiją", greitį bent jau matuoja ar dar ką nors daro? Pasirodo galima stumti ir neužklimpti, Aaaaa, mhhhmmmm, nu neblogai, neblogai :)
Arns 2011-01-10 13:17
Tai gal žemaičių kalba irgi yra? Ten tarmė ir tiek. na paskaičiau wiki kad įtraukta kaip oficiali kalba. Prisimenu kad berods Telšiuose savivaldos posėdžiai vyksta žemaitiškai. Tad nori nenori, bet tikrosios airių kalbos, kaip tarkime anglų, prancūzų, lietuvių, latvių, rusų, serbų ir t.t. nėra. Ir ji kiek žinau itin didelės įtakos neturi Airijoje, kaip tarkime Lietuvoje lietuvių, Suomijoje suomių ir t.t. kalbos.
MantasNo 2011-01-10 13:29
Arns, airiu kalba net nepanasi i anglu ir kilusi ne is tos pacios kalbu seimos net. Cia kaip lygint lietuviu ir rusu kalbas ir sakyt, kad cia tik tarmes skirtumas.
Sarunas 2011-01-10 13:30
O tu kada girdėjai airį kalbant airiškai? Ar tik pasiskaitinėjai kažkur, kad iš anglų kalbos kilę? Lietuvių kalbos su žemaičių taip kaip anglų su airių negalima lygint. Čia greičiau palyginimas gautųsi kaip lietuvių kalba ir latvių. Kai airiškai šnekama, kad ir kaip gerai anglų kalbą suprastum, niekaip nesuprasi ko jis iš tavęs nori.
Arns 2011-01-10 13:34
bet esmė tame, kad neteko bendrauti nė su vienu lietuviu, kuris airijoje būtu susidūręs su ta kalba. Puikiai žinau jog ji kilusi iš keltų kalbos, kai anglų daugiausiai iš saksų. Pasižiūrėk kiek priskaičiuojama vartojančių kalbą ir kiek Airijoje iš viso yra žmonių. Tad ir sakau, iš esmės tegu ji ir skirtinga, bet užgošta anglų kalbos ir ji jau nebedaro jokios įtakos. Kaip ir žemaičių kalba Lietuvai. Nesvarbu kad kaime žemaitijoje kalbama, kad mokykloje per pertraukas gali kalbėtis vaikai, bet joks įstatymas, jokia sutartis, joks egzaminas žemaitiškai sudarytas nebus pripažintas kaip oficialus dokumentas(kad ir tas pats pvz su Telšiais(?), posėdis žemaitiškai, protokolas lietuviškai, įstatymas lietuviškai).
Azuolas 2011-01-10 13:37
Švietimo lygis kaip tik geras, kad vaikus moko tai, ko reikia. Kokio velnio aiškinti vaikams kas yra kasetė ar flopy diskas, kai vietoje to geriau paaiškinti kaip naudotis esama technika? Čia tik lietuvoje moko mokyklose per informatiką antikvarinių dalykų... Bent jau kai aš lankiau, tai sėdėjau prie gerokai pasenusio kompo ir mokiausi iš gerokai pasenusio informatikos vadovėlio apie tai, kaip "Įrašyti į cd dar nėra galimybės paprastam kompiuterio vartotojui".
MantasNo 2011-01-10 13:42
Na, kai buvau ten, tai susidurdavau su airiu kalba ant kiekvieno kampo, nes ten viskas 2 kalbom surasyta, gatviu pavadinimai, autobusu marsrutai ir pan. Kai kur net angliskai neparasyta. Tai manau, kad bet kuris ten pabuvojes (lietuvis ar ne) turejo susidurt su ta kalba. Beje, ji yra viena is dvieju oficialiu valstybiniu airijos respublikos kalbu(kartu su anglu). Taigi nesu tikras, kad tamstos palyginimai su Lietuva, kur egzistuoja tik viena oficiali valstybine kalba, yra tinkami siai temai
DJ_LFS 2011-01-10 13:48
cia lietuviai nekalti, cia tiesiog islike seni sovietiniai iprociai, kai viskas buvo deficitas, o dabar kai visko galima gauti pigiai ir daug tai seni ir nauji iprociai susimaise taip ir gaunas kad kruvos nereikalingu daiktu namie, gaila ismest nors niekada ju jau nebenaudosim
Arns 2011-01-10 13:57
nekišk ko nežinai. Ne sovietinis požiūris, o vietos buvimas lietuvius mokė kaupti daiktus. geras pvz JAV, kur nemažai turinčių namus, uri prikimštus garažus bei palėpes senų daiktų(vos ne kasmet atsiranda po pusšimčio metų į biblioteką gražinančių pasiimtas knygas, kurias rado kraustydami senelių palėpes, ir t.t.). Pvz likusioje Europos dalyje, kur anksti prasidėjo pramonės revoliucija, jau nuo 19 amžiaus kaimas pradeda likti tik poilsio vieta, o gyvenimas bendrabučiuose, vėliau daugiabučiuose.
Tarkvinijus Išdidusis 2011-01-10 14:27
Bet iš kur vaikams dabar žinoti, kaip atrodo vinilinės plokštelės, "flopikai", patefonai ir kitos technologijos naudotos iki devinto dešimtmečio, jeigu su jomis nebuvo susidūrę? Ogi niekaip. Aš irgi galiu pravesti ekspermentą ir parodyti archeologinius radinius ir, jei neatsakys, tai galiu teigti, kad šiandieniniai žmonės nepažįsta NET graikiškos mozaikos dalies!