Pirmoji orbita: ką būtent J. Gagarinas matė iš kosmoso? (Video)  (25)

50-ųjų pirmojo žmogaus skrydžio į kosmosą metinių proga Europos kosmoso agentūra „rekonstravo" Jurijaus Gagarino orbitos trajektoriją ir nufilmavo vaizdą, kurį jis 1961 m. balandžio 12 d. galėjo matyti iš orbitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sovietų Sąjungos kosmonautas Jurijus Gagarinas, pirmasis į kosmosą pakilęs žmogus, 1961 m. balandžio 12 d. vieną kartą apsisuko aplink Žemę. Jo skrydis truko 108 minutes. Kadangi kosminiame laive „Vostok-1" nebuvo nei kino kameros, nei fotoaparato – turbūt tuo metu šio kosminio skrydžio organizatoriams atrodė, jog kosmonautas turės svarbesnių darbų, nei filmuoti ar fotografuoti – tai, ką pro kosminio laivo iliuminatorius matė Jurijus Gagarinas, liko tik jo atmintyje.

Tačiau Europos kosmoso agentūra, pagerbdama J. Gagarino žygdarbį („Vostok-1" nė iš tolo neatitiko dabartinių kosminių skrydžių saugumui keliamų reikalavimų, vėliau buvo apskaičiuota, kad dėl skrydžio metu kilusių techninių problemų tikimybė J. Gagarinui likti gyvam tebuvo 40 proc.), nusprendė maksimaliai tiksliai rekonstruoti „Vostok-1“ orbitą ir nufilmuoti vaizdą, kurį, žvelgdamas iš jos į Žemę, prieš 50 metų galėjo matyti rusų kosmonautas.

Mokslininkai apskaičiavo, kad aplink Žemę skriejanti Tarptautinė kosminė stotis (TKS) į „Vostok-1„ labai panašią trajektoriją pakartoja maždaug kas savaitę. Tada jie pradėjo ieškoti momento, kuomet TKS bus virš „Vostok-1“ paleidimo vietos šio kosminio laivo starto metu (6.07 val. universaliuoju laiku, UT). Ši TKS trajektorija atkartojo J. Gagarino skrydį – naktinėje Žemės pusėje virš Ramiojo vandenyno, „išnirimą“ į šviesą  virš Pietų Atlanto, skrydį virš Afrikos žemyno bei Artimųjų Rytų ir nusileidimą 7.55 val. UT laiku vidurio Rusijoje.

Apskaičiavus maksimaliai rekonstrukcijai rtinkančią TKS orbitą, kuri, pasirodo, kartojasi kas maždaug 6 savaites, kosminėje stotyje dirbęs ESA astronautas Paolo Nespoli šių metų sausio mėnesį nufilmavo visą „Vostok-1" skrydžio metu pro iliuminatorių matomą vaizdą. Pasak šio filmo idėjos sumanytojų, tai, ką jame matome, yra labai tiksli J. Gagarino regėto Žemės vaizdo prieš 50 metų rekonstrukcija.

Į šį filmą, kurį patartina žiūrėti HD raiška, įtraukti ir J. Gagarino radijo ryšio su skrydžio valdymo centru ir nuotolinės kontrolės postais fragmentai, dar labiau sustiprinantys tikroviškumo įspūdį. Plačiau apie šio filmo kūrimą pasakojama jo kūrėjų tinklalapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(1)
(12)

Komentarai (25)