Pirmoji orbita: ką būtent J. Gagarinas matė iš kosmoso? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

werafonas 2011-04-15 08:13
DDDD taikliai. Kas geriau? Ar labai rizikuojant bet kokia kaina siekti pirmumo, nepaisant galimų pasekmių? Ar mažesniu tempu daryti žymiai kokybiškesnius pasiekimus?
Arns 2011-04-15 09:07
gerai, tai pasakokit kiek JAV pasiekė kelionėje į Mėnulį ir dar šitiek kartų? Žinom kad buvo daug problemų ir kad keli vos nenukrito Apollo. Žinom kaip šatlas, kuris buvo kurtas nusileisti mėnulyje, nė iš tolo nebuvo patikimas kaip tikėtasi ir nė iš tolo neįvykdė tiek kiek buvo laukta, o rijo milžiniškus pinigus(po šių nurašymo net paprastos bačkos į kosmosą pakilti nebeturi NASA). Iš vis, dauguma nesupranta ką reiškia atradimas. Ar pradėtume didžiaisiais geografijos atradimai, visi jie buvo nesaugūs net tų laikų technologijomis, o dabar paskaičiuotu jog apiplaukti burlaiviu su 16-17 a technologijomis aplink pasaulį tikimybė gal tik kokie 15%. Pirmieji lėktuvai,ar tai paprasti ar pirmieji reaktyviniai(kalbu net ir apie civilinę pramonę) nė iš tolo nebuvo saugūs... ir dabar, nesvarbu kuri šalis paleis programą į Marsą ar vėl į Mėnulį, niekas sėkmės neduos daugiau kaip 80%, tik kai realiai išbandytos ir atidirbtos technologijos, žinoma su kuo galima susidurti, leidžia misijas paversti eilinėmis.
cave_dweller 2011-04-15 13:39
Niekas ir nesako, kad pas JAV viskas buvo tobula, bet yra skirtumas kur siekti tikslo imantis visu to meto galimu saugumo priemoniu, maksimaliai bandant eliminuoti nelaimes tikimybe ir kur beatodairiskas siekimas kuo skubiau kazka padaryti nepaisant saugumo. Zinoma, to meto technologijos buvo neitin patikimos (neabejoju, kad tarkim po 50 metu tapati kalbes apie siu dienu technika), bet rizikuoti nesiemant viso imanomo saugumo, vien tik todel, kad pasirodyti pasauliui- "ziurekit mes pirmaujam !!!". Bendroje perspektyvoje kas gavosi is rusijos kosmoso programos? Praktiskai ka mes dabar zinome apie menuli, marsa, venera, kitas zvaigzdes ir galaktikas, suzinojome is JAV zondu ir teleskopu pateiktos informacijos. Taip, greitu metu amerika lieka be šatlu, bet pati "NASA" paskelbe, kad jos ateities planuose prioriotetai yra ne zmoniu iskelimas i kosmosa o tolimojo kosmoso tyrinejimas, zondu programos, kurioms satlai ir nereikalingi. Ir aplamai "NASA" didziulis, netik mokslinis, bet ir biurokratinis aparats, kuris mokesciu moketojams kainuoja milziniskas sumas. Todel ir yra restrukturizuojama, atsisakoma brangios "shuttle" programos.
Arns 2011-04-15 13:50
cave_dweller, pasiskaityk kaip bandymuose sudegė JAV astronautai, ir tik po to buvo daromos išvados. Kaip sėkmingai vyko Apollo 13(net ne pirmasis bandymas į Mėnulį skristi). Kodėl sprogo kildamas Challenger šatlas... O dėl NASA planų, tai jie kalba iš blogo gyvenimo, nes pinigų nebeduoda. Atšaukti ir planai sugrįžti į Mėnulį, neturi iš ko ir kaip nuskristi iki TKS, jau nekalbant apie rimtesnes misijas kaip kažką daryti Marse. Taip, reikia daugiau zondų, nes nemažai jau nuseno, bet vėl gi, JAV trūksta Plutonio-238 http://www.technologijos.lt/n/mokslas/a ... 46&l=2&p=1 apie kokius nors atnaujinimus ar išradimus šiuo atžvilgiu per 2 metus nieko negirdėti.
cave_dweller 2011-04-15 14:11
zinoma truksta finansavimo, kai tokia milziniska biurokratijos masina (NASA) delto ji ir reorganizuojama, atsisakoma itin prangiu ir neitin naudingu mokslui programu, tam kad su maziasnemis sanaudomis butu pasiekiamas didesnis efektivumas mokslineje srityje.