Robotai išmoko ruošti bavariškus pusryčius (Video)  (2)

Miuncheno Technikos universiteto (Vokietija) specialistai robotų porelę išmokė apsipirkti ir paruošti tradicinius bavariškus pusryčius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokiečių inžinieriai ėmėsi mokyti robotus šeimininkauti virtuvėje: jie specialiai ją pritaikė dviejų robotų – PR2 ir „Rosie“ – porelei, praneša „IEEE Spectrum“. Robototechnikos specialistai didžiuojasi išmokę juos paruošti tradicinius bavariškus pusryčius – išvirti baltąją dešrą (Weisswurst).

Ši iš pažiūros nesudėtinga užduotis turėjo padėti išbandyti abiejų robotų orientavimosi, „suvokimo“ ir valdymo mechanizmų derinimo galimybes. Abu robotus valdė ta pati operacinė sistema ir „Xbox Kinect“ pagrindu veikianti vizualinio aptikimo sistema, sakoma pranešime.

Pirmojoje bandymo dalyje vienas iš robotų išėjo apsipirkti į specialiai tam tikslui paruoštą maisto prekių parduotuvę – patalpą, kurioje imituojama tikros parduotuvės įranga ir prekystalis su bakalėjos prekėmis. „Nusipirkęs“ reikiamų maisto produktų, jis parnešė juos į virtuvę, kurioje šeimininkavo „Rosie“. Maisto produktai buvo sudėti tam tikra tvarka, kad juos būtų galima patogiai laikyti virtuvėje.

Tuo tarpu „Rosie“ puode užkaitė vandenį ir sudėjo į jį „Weisswurst“ dešreles. Po to, kai vanduo užvirė, robotas palaukė nustatytą laiką, kol dešrelės išvirs, išgriebė jas iš puodo ir sudėjo į lėkštę. Antrasis robotas, pasitelkęs elektrinį duonos pjaustymo peilį, vienodomis riekutėmis supjaustė prancūzišką batoną.

Nors atrodo, kad tokius bavariškus pusryčius paruošti yra vienas juokas, robotų kūrėjams tai buvo tikras techninis iššūkis, nes abi mašinos turėjo ne tik gerai orientuotis erdvėje, tiksliai atlikti reikiamus judesius, bet ir mokytis iš savo klaidų, naudodamos 3D vaizdo modelius. Skelbiama, kad Miuncheno technikos universiteto specialistų sukurta „kulinarinė“ programinė įranga ir specialūs algoritmai bus naudojami ir kitų tyrėjų, galbūt toliau tobulinsiančių robotų kulinarinius įgūdžius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)