Sąmokslo teorijos: kodėl jomis tikime?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Justas777 2015-12-07 01:18
Jeigu tiesa yra tokia kokia yra, bet reikia padaryti taip kad ja tiketu kuo maziau, tada tai yra pavadinama Samokslo Teorija. Ar negali taip buti?
six 2015-12-07 10:10
Argi ne propagandinis straipsnis? "Ridicule the person" strategija niekaip neapsieitų be frazės "sąmokslo teorija". Niekas net nekalbėtų apie tai jei ne vienas nereikšmingas dalykas - galingi dėdės veikia šėšėliuose ir tas šūdas išlenda į dienos šviesą. Žmonės tai mato ir pradeda abejoti tuo ką sako dėdės, sugalvoja "alternatyvių tiesų" paaiškinti įvykiams. Kurios kartais pasitvirtina, kartais ne. Atsiranda nepasitikėjimas valstybės mechanizmu, atsiranda sėklos revoliucijoms. Efektyviausias "visuomenės gydymo" mechanizmas tampa jos ignoravimas ir menkinimas. Visuomenėje daugiausiai visi kalba tik apie praeities įvykius ir kaip kažkas nesutinka su oficialia "tiesa". Kas man atrodo kvaila, nes visi įrodymai prieš akis, dažniausiai valstybiniuose dokumentuose, išslaptintuose arba nutekintuose, bet kažkodėl besiginčijančių pilni kampai.
- 2015-12-07 10:34
kas išlenda? Kur išlenda? Kokie įrodymai? Kad amerikonai dolerius spausdina?
slack 2015-12-07 11:22
O kaip „Gyvulių ūkis“ ir „1984-ieji“. turbūt gan tesnigai viską aprašė George Orwell.
AlvydasR 2015-12-07 12:50
Norite nuslėpti ateivio nuotrauką - neslėpkite. Pagaminkite 100 jos falsifikatų ir kuo labiau visas viešinkite. Su sąmokslo teorija tas pats. Ją sukūrė patys sąmokslininkai, norėdami nuslėpti savo veiklą. Prikuri istorijų apie kepuraites iš folijos, kad kiekvienam nesąmonė akis badytų, ir kiek įmanoma labiau viešini (šis straipsnis). Po to užtenka ant bet kokio rimto įvykio, kurį norite nuslėpti, uždėti štampą - "sąmokslo teoriją", kad visus tuo rimčiau besidominčius, visuomenė oficialiai laikytų švelniai tariant keistuoliais. Ne švelniai – patys žinot kaip.
six 2015-12-07 13:00
Atleiskite, kad nepagalvojau apie Jūsų ignoruojančią asmenybę. Štai keletas: Iran–Contra Gulf of Tonkin Operation Northwoods Mockingbird operation E. Snowden'o ir Manningo darbai
Shioks 2015-12-07 13:31
Viena yra kai samokslo teorijos nesiriame jokiais logiskais paaiskinimais, remiasi truputi logiskais paaiskinimais ir kai teorija buna tiek apslifuota, kad realiai nesuprasi ar tai tikrai tiesa ar ne. Kaikuriu zmoniu megstami vartoti zodziu jungiai, zmones reptilijos, nibiru planeta, atlantida, ateiviai is kosmoso ir kiti panasus, jie niekad nesireme pilnai logiskais paaiskinimais, daugiausiai spelionemis juos iskarto galima mesti i siuksledeze. Pvz snipinejimo skandalas kai tik tebuvo samokslo teorija vienu metu ir kitu metu kai Snowdenas ir wikileaks parode kur kas daugiau nei samokslo teorija. 911 alternatyvi istorija tiek pat imanoma kaip visuotinis snipinejimo skandalas.
AlvydasR 2015-12-07 15:29
Du strauipsniai apie vandens virinima. Įdomu kuris patenka po sąmokslo terojija...
DJ_LFS 2015-12-07 18:32
kvaili esame, tai ir tikime. Kadaise ir saulę dievu laikėme.
Broniusg 2015-12-07 19:10
Bet atėjo Kryžiuotis, atnešė „demokratiją“ ir štai kokie fainučiai patapome
jull 2015-12-07 21:40
Praktiskai visos tos teorijos yra mazdaug 2+2=4 lygio, joks bent kiek turintis smegenu zmogus tokiu samokslu nevykdytu, nes tai butu labai lengva patikrint, sugaut ir viskas isplauktu i pavirsiu ta pacia diena. Zmones, turintys bent kiek reiksmingesnius turtinius ar valdzios resusrus, tiketina turi bent toki intelekta, kad sugebetu paslept, tarkim, savo planuojama vykdyti nelegalia veikla bent jau nuo pusprocio su 90 iq. Kazkur mokslinej literaturoj esu rades rezultata, kad zmones su ganetinai ribotais protiniais gabumais megaujasi praktiniu loginiu problemu sprendimu, kur tera keli kintamieji. Tai pakankamai paprasta, nereikalauja dideliu pastangu ir tuo paciu leidzia jiems pasijusti protingais. Sutikim, siandienine pasaulio tvarka ir ivykiu, faktu analize nera pats paprasciausias dalykas. Taigi tiketina kad samokslo teoriju patrauklumas toks pats - jos leidzia pasijusti perpratusiu koki tai kasdieni reiskini neidedant jokiu pastangu, taip sakyt, lengva ir smagu pagaut driezazmogi-sionista-masona:))
Laurynas19 2015-12-08 14:32
Mano pastebėjimas būtų, jog dažniau protingi žmonės su didesniu IQ tiki sąmokslo teorijom. Žmonės kurie tingi ir nenori galvoti apie tokius dalykus apskritai negalvoja.
Niemand 2015-12-08 15:00
Žmonės su didesniu IQ netiki sąmokslo teorijomis, jie jas sugalvoja Be kita ko, šizofrenikai tipiškai pasižymi gerokai aukštesniu už vidutinį intelektu, tai irgi daug ką paaiškina.
AlvydasR 2015-12-09 12:06
nedidelis komnatras: Žmonės su didesniu IQ greičiau pastebi "keistus dalykus", o tie žmonės, kurie daro tuos "keistus dalykus" šituos pastebėjimus pavadina sąmokslo teorija, kad daugiau niekas nebesiaiškintų kas tie "keisti dalykai"..
vanduo4 2015-12-09 18:57
1. Kuo mažesnis IQ, tuo didesnė vizualinės (įsivaizdavimo) apgaulės tikimybė. 3. Deja ta klaidinga logika yra labai svarbus elementas visuomenės gyvenime. Ją ignoruojantys ilgai negyvena. Pvz.: ignoruodamas faktą, jog žmogus yra durnas, tu jį gali taip supykdyti kad jis nemąstydamas suskaldys tau kaušą ir toliau gyvens ramiai ir laimingai. - Va čia yra straipsnio autoriaus esminis trūkumas - kryžiažodžius mėgsta spręsti "žemo intelekto" žmonės, nes kryžiažodžiuose yra tik keli ir aiškūs kintamieji. Išvada: sąmokslo teorijos kyla iš nežinojimo ir noro viską suprasti. Kokie kintamieji, tokia teorija.
Marius.brn 2015-12-09 23:40
Juk savo nesėkmes (arba savo nesusivokimą) gyvenime reikia kažkaip pateisinti. Tada prisižiūri zeitgeist, bertašiūnaitę garinančią actą ar šiaip kokios vatos televiziją ir visas gyvenimas pašviesėja. Tada sužinai, kad yra sprendimai, tik kažkokios piktosios jėgos neleidžia jų įvykdyti.
Skeleton 2015-12-11 20:26
Dažnai teko praeityje susidurti su sąmokslo teorijomis ir jų šalininkais. Sakyčiau už kiekvienos sąmokslo teorijos slypi "durnius su inicatyva", kurį apspinta tokių pat durnių fanų minia. Kiekvienos sąmokslo teorijos kertinis elementas yra kažkoks gilus realybės nesupratimas iš durniaus pusės, nevarbu ar tai ekonomika ar fizika ar istorija. Kai realybė kertasi su durniaus įsivaizduojamomis fantazijomis, atsiranda sąmokslo teorija. Tai akivaizdu sąmokslo teorijose "amerikiečiai niekada nebuvo Mėnulyje" ir "9/11", kai realybės fizika vaizdo įrašuose kertasi su Holivudine fizika durnių galvoje. Kartais būna įdomesnių sąmokslo teorijų variacijų. Pavyzdžiui kaip koks nors gana nereikšmingas asmuo arba įvykis apauginamas kažkokia mitologine aura. Pavyzdžiui "Tonkino įlankos mūšis" realybėje buvo pakankamai nereikšmingas Vietnamo karo incindentas, tačiau sąmokslo teoretikai dabar praėjus pusei amžiaus bando jam įpūsti kažkokią ypatingą reikšmę. Tikriausiai jau nebereikia minėti krūvas pasakų, kurios supa Nikolos Teslos asmenybę...
Skeleton 2015-12-11 20:31
Galų gale yra labai keista kategorija sąmokslo teorijų, kurios yra copy-pastintos iš XIX amžiaus, bet įpūstos gyvenimui šiais laikais. Tai skiepai, masonai, Rokfeleriai, Rotšildai, iliuminati, aukso standartas ir t.t.