Žurnalistų įspūdžiai po išskirtinio skrydžio JAV prezidento lėktuvu: tokių dalykų niekur daugiau nepatirsi ir nepamatysi  (2)

Visiems yra tekę girdėti apie JAV prezidento lėktuvą „Air Force One“, tačiau retam žmogui pavyksta užmesti akį į tai, kas slypi jo viduje. BBC žurnalistas Jonas Sopelis buvo vienas iš laimingųjų, kuriems pasisekė skristi kartu su Baracku Obama ir pamatyti trijų aukštų lėktuvo ypatumus, įskaitant visuomet atsakingą daktarą, balsavimą dėl filmų ir patriotiškus saldainius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-01 Žurnalistų įspūdžiai po išskirtinio skrydžio JAV prezidento lėktuvu: tokių dalykų niekur daugiau nepatirsi ir nepamatysi  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuolat lėktuvais keliaujantys žmonės gali pamiršti skrydžio malonumą, tačiau jį lengva vėl prisiminti vos įlipus į prašmatnų ir puikiai įrengtą JAV prezidento lėktuvą „Air Force One“.

Lėktuve dėl vietos trūkumo vienu metu su prezidentu gali keliauti tik 13 žurnalistų, kurie kelionės metu turi nustoti konkuruoti ir medžiagą apie vizitą rengti kartu.

Nukeliavus į viešbutį, kur buvo apsistojęs B.Obama, žurnalistų lagaminus apšniukštinėjo specialiosios tarnybos ištreniruotas šuo, o po to juos nuodugniai išnaršė pora agentų.

Tada JAV prezidento svečiai buvo patikrinti metalo detektoriais ir įsėdo į autobusą, kuris įsiliejo į prezidento automobilių koloną. Žurnalistams prižiūrėti buvo priskirti ginkluotas slaptosios tarnybos agentas bei atstovas spaudai, kurie draudė svečiams bet kuriuo metu išeiti iš vadinamojo saugumo „burbulo“, supantį prezidentą.

Patekti į patį prezidento lėktuvą daugiau saugumo priemonių nereikėjo, nes svečiai visą laiką išbuvo prezidento saugumo „burbule“. Lėktuvo viduje žmonėms leidžiama vaikščioti tik tose vietose, kurios yra už jų sėdimųjų vietų.

Pavyzdžiui, kadangi prezidentas B.Obama sėdi pačiame priekyje, jam lėktuve leidžiama vaikščioti visur. Prezidentas lėktuve turi asmeninį miegamąjį, sporto salę ir didžiulę konferencijos salę. Be abejonės, lėktuvo gale sėdintiems žurnalistams ir virėjams prezidento sporto sale naudotis negalima.

Tiesiai už prezidento buvo sodinami svarbiausi jo komandos nariai ir vyriausieji valdžios tarnautojai. Taip pat „Air Force One“ skrido ir komanda, kurios darbas buvo užšifruotais kompiuteriais užtikrinti, kad prezidentas niekada nedingtų iš ryšio.

Dar toliau už prezidento lėktuve sėdėjo jo daktaras, apsaugos komanda ir slaptosios tarnybos agentai. Žurnalistai dažniausiai sėdi kėdėse, įtaisytose beveik ties lėktuvo galu. Ant patogių kėdžių kiekvienam žiniasklaidos atstovui buvo padėta po atvirutę, kuri papuošta prezidento herbu ir užrašu „Sveiki atvykę į „Air Force One“.

Vienas iš ypatingų – ir netikėtų – dalykų, kuriuos J.Sopelis pastebėjo prezidento lėktuve, buvo balsavimas dėl filmo, kuris bus žiūrimas. Stebėtinai, didžioji dalis JAV žurnalistų nusprendė, kad negalima apsieiti nepažiūrėjus kurio nors iš šnipo Jameso Bondo filmų.

Prezidentiniai saldainiai

Lėktuvo gale buvo pasodinti prezidento virėjai, kurie maistą didelėje virtuvėje visuomet ruošė tik iš šviežiausių produktų. Vyriausioji „Air Force One“ virėja Christine anksčiau dirbo su žvalgybos tarnybomis, bet nusprendė pakeisti karjerą, nes norėjo pamatyti pasaulio.

Maistas lėktuve buvo pateikiamas porceliano induose, o ant popierinių servetėlių buvo galima perskaityti žodžius „Skrendant prezidento lėktuvu“.

Prezidento lėktuve tai pat buvo dalijamos ypatingos dėžutės šokoladinių saldainių „M&M's“, kurias galima rasti tik „Air Force One“. Ant saldainių dėžučių buvo pavaizduotas prezidento herbas, JAV vėliavą iškėlęs „M&M's“ saldainis ir net paties B.Obamos nuotrauka. Ankščiau taip pat būdavo galima gauti „Air Force One“ lošimo kortų ir cigarečių pakelių.

Svečiai, skridę kartu su prezidentu, buvo apdovanoti sertifikatais, ant kurių puikavosi kapitono parašas. Taip pat nusileidus lėktuvui laimingiesiems 13 žurnalistų nukakti ten, kur jiems reikėjo, buvo suteiktos ypatingos paslaugos – kelionė JAV jūrų pajėgų sraigtasparniais. Be abejonės, prezidentas taip pat turėjo ir savo sraigtasparnį, pavadintą „Marine One“, nors kas slypi jo viduje – paslaptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(65)
(5)
(60)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: