JAV prezidento lėktuvai – stebėtinai seni, o naujų reikės gerokai palūkėti  (1)

JAV prezidentą po pasaulį skraidina du prezidentiniai lėktuvai, kuriuos galima vadinti... antikvariniais? Ir nors jiems jau ruošiama pamaina, įpėdinių dar teks gerokai palūkėti. Panašu, kad net ne vieną kadenciją. Į netikėtą JAV Baltųjų rūmų šeimininko flotilės problemą – labai seną aviacinę techniką – dėmesį atkreipė The New York Times.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamentas šiuo metu užsakinėja naujus pirmąjį valstybės asmenį skraidinsiančius orlaivius. O kol kas JAV prezidentui tenka skraidyti tuo, kuo turi – dviem modifikuotais Boeing 747-200Bs. Šio lainerio prototipas pristatytas dar tolimais 1971-aisiais, o pirmą komercinį skrydį atliko 1987 m. O šiaip šie lėktuvai nebegaminami nuo 1991-ųjų. Atsarginės detalės šiems lėktuvams jau irgi nebegaminamos... Todėl Gynybos departamentui tenka užsakinėti vienetinių detalių gamybą. Lėktuvai apžiūrimi ar remontuojami taip dažnai, kad kuris nors iš jų nuolat būna ant žemės ir negali skristi. Kartais ir abu.

Apskritai pasaulyje mūsų dienomis tebeskraido tik apie dvidešimt senukų Boeing 747-200Bs – dauguma jų naudojami kaip krovininiai lėktuvai besivystančiose šalyse.

Nepaisant šių sunkiai suvokiamų faktų ir datų, naujais orlaiviais JAV valstybės vadovas galės skraidyti gal tik nuo 2023-iųjų. Būsimieji orlaiviai kuriami Boeing 747-8 pagrindu – labiausiai ištobulinta 747-ojo versija. Jis turi tokius pat variklius ir tokią pat pilotų salono elektroninę įrangą kaip ir 787-asis "Dreamliner".

Naujų lėktuvų užsakymais rūpintis pradėta dar Georgo W. Busho laikais, tačiau dėl pasakiško dydžio sąmatos planai įsigyti naujus orlaivius buvo atidėti ateičiai. The Times duomenimis, tada "Karinės pajėgos užsiprašė 102 mln. dolerių pirmaisiais fiskaliniai metais ir 3 mlrd. dolerių artimiausiam penkmečiui. Neskaitant kitų galimų papildomų išlaidų".

Tiesa, panašu, kad tie pinigai nebus išmesti į balą. Mat, kaip rašo The Times, naujieji prezidentiniai Boeing 747-8 bus apsaugoti nuo elektromagnetinių impulsų atakų, degalų atsargas jiems bus galima papildyti ore, taip pat tikėtina, kad lėktuvuose bus įrengtos slaptos antiraketinės sistemos. O vonios kambarys su dušu ir kiti patogumai? Savaime suprantama, taip.

Beje, pats prezidentas Barackas Obama prieš savaitę Baltųjų rūmų lankytojams sakė tokius žodžius: "Žmonės manęs kartais klausia, kokios prezidentinės privilegijos ilgėčiausi labiausiai. Pasakysiu atvirai, tai – prezidentinis lėktuvas."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai (1)