Iki kaltinimų tarptautiniu terorizmu Rusijai – vienas žingsnis  (14)

Antradienį Nyderlandų tyrėjai pateikė techninės ekspertizės išvadas, patvirtinančias ankstesnius spėjimus, kad praėjusių metų liepą virš Rytų Ukrainos teritorijos skridęs „Malaysia Airlines“ lėktuvas buvo numuštas raketa, paleista iš rusų gamybos zenitinės sistemos „Buk“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nustatyta, kad raketa paleista iš Rytų Ukrainos teritorijos, kurią tuomet kontroliavo Rusijos remiami Donbaso maištininkai.

Paklausėme karybos eksperto ir apžvalgininko Audriaus Bačiulio – ar šių išvadų jau užtenka pasodinti į teisiamųjų suolą prorusiškus Ukrainos separatistus ir pačią Rusiją?

– Ką manote apie Nyderlandų tyrėjų išvadas? Ar jos padės nustatyti katastrofos kaltininkus?

– Tiesiogiai ne. Tai padaryti turi Nyderlandų prokuratūra, bet techninių tyrėjų išvados yra būtinas žingsnis, prieš nustatinėjant, koks konkrečiai dalinys, kokia valstybė atsakinga už tragediją.

Šių Nyderlandų techninių tyrėjų išvadų atidžiai net neskaičiau, nes žinojau, kas bus pasakyta. Tokios išvados paskelbtos žurnalistinių tyrimų tinklaraštyje „Bellingcat“ jau spalio 6 dieną.

 

 

– Rusija gina savo išvadas, kad tokias zenitines sistemas turi ir Ukrainos armija, o raketa esą paleista iš Kijevo valdžios kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Ką manote apie tokią Rusijos versiją?

– Na, natūralu, kad Maskva bando išsukti uodegą. Rusija remiasi „Buk“ gamintojo, įmonės „Almaz-Antey“ atliktu eksperimentu, esą raketa buvo paleista iš gyvenvietės, kurią tuo metu kontroliavo Kijevas. Bet tai visiškai neatitinka Nyderlandų ekspertų, tyrusių technines katastrofos aplinkybes, duomenų ir išvadų.

Taip, „Buk“ sistemomis ginkluota ir Ukrainos armija, tokių turi ir Suomija, Kipras. Bet klausimas: kokio tipo raketa buvo paleista? „Buk“ pagamintos jau keturios serijos. Ukraina turi seno tipo raketų, užtaisytų šratiniais elementais. Bet Nyderlandų tyrėjai aiškiai pasakė, jog Malaizijos reiso lėktuvą numušė X formos koviniais, skeveldriniais elementais užtaisyta raketa.

Kiek žinau, Ukrainos armija tokių neturi. Raketos užtaiso elementų tipas nustatytas pagal skeveldras, vargu ar tai ginčytina.

– Kaip karybos žinovas, ką jūs galite pasakyti apie „Buk“ technines charakteristikas?

– Tai iš tiesų labai gera priešlėktuvinės gynybos sistema. Jau pirmos kartos ji buvo nebloga, o dabar jau gaminama ketvirtos kartos serija. Sistema gera, tik šįkart ji atsidūrė labai blogų žmonių rankose.

– Jūsų nuomone, kokie kaltinimai gali būti pateikti Rusijai, jei Nyderlandų prokurorai įrodys, kad ši šalis atsakinga už tragediją?

– Nesiimu pranašauti. Vargu ar jums aiškiai atsakytų net tarptautinės teisės specialistai, nes labai daug kas priklauso nuo įvairių detalių. Bet kuriuo atveju, Rusijos padėtis būtų labai prasta.

 

 

Pagrindinės Nyderlandų tyrėjų išvados:
  • „Malaysia Airlines“ orlaivis buvo numuštas raketinės sistemos „Buk“ paleista raketa. Šios sistemos gaminamos Rusijoje.
  • Ukrainos oro erdvė dėl grėsmės civilinei aviacijai turėjo būti uždaryta.
  • Raketa paleista iš teritorijos Rytų Ukrainoje.
  • Lėktuvas sudužo ore. Atmestos bet kokios galimybės, kad katastrofą sukėlė bomba lėktuvo viduje, ataka iš oro ar meteorologinės sąlygos.
  • Raketa pirmiausia pataikė į pilotų kabiną, kurioje buvo trys įgulos nariai, ir atskėlė ją nuo likusios orlaivio dalies.
  • Keleiviai kančių nepatyrė: raketai pataikius į orlaivį, dalis jų žuvo iškart, kiti neteko sąmonės.
  • Nyderlandų tyrėjai katastrofos kaltininkų neįvardijo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Artūras Jančys
(31)
(3)
(28)

Komentarai (14)