Islandija stebina ne tik futbole: 15 nepaprastų faktų apie šią šalį  (3)

Pirmadienį Europa nustebusi žiūrėjo, kaip Islandijos – valstybės, kurioje gyventojų dvigubai mažiau negu Vilniuje – futbolo rinktinė nukarūnuoja anglus ir patenka į Europos futbolo čempionato ketvirtfinalį. Daugeliui Islandija pirmiausia siejasi su ugnikalniais ir Lietuvos nepriklausomybės pripažinimu, tačiau tai nėra vieninteliai dalykai, kuriais stebina ši šalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

15 stebinančių dalykų, kuriais pasižymi Islandija.

1. Islandai pavardes sudarinėja kitaip negu didžioji pasaulio dalis. Islandijoje vaikai paveldi ne tėvo pavardę, bet vardą. Vaiko pavardė yra tėvo vardas kartu su galūne -son (jei vaikas – berniukas), arba – dottir (jei vaikas – mergaitė). Pavyzdžiui, jei Haroldas turės sūnų, kurį pavadins Olafu, jo pavardė bus Haroldsonas. Jei Olafas susilauks dukros, jos pavardė bus Olafdottir.

2. Islandijoje egzistuoja mobilioji aplikacija, kuri leidžia sužinoti, ar asmuo, su kuriuo eini į pasimatymą, yra tavo giminaitis. Kadangi Islandijoje yra vos daugiau negu 300 tūkst. gyventojų, daugelis jų yra tolimi giminės. Dėl to įsimylėti savo trečios eilės pusbrolį ar pusseserę yra daug lengviau negu atrodo. Tačiau egzistuoja mobilioji aplikacija „Book of Icelanders“, kuri padeda dviem ką tik susipažinusiems žmonėms sužinoti, ar jie yra giminės, ar ne, ir kiek artimi.

3. Islandija pasirinko kitą kelią atsigauti po krizės negu didžioji dalis pasaulio. Islandija leido savo bankams bankrutuoti, o ne stengėsi juos išgelbėti bet kokia kaina, ir šalies bankinis sektorius buvo sulipdytas iš naujo. Nors tokia taktika buvo vertinama kontroversiškai, atrodo, kad ji pasiteisino: 2008-2010 m. smukęs, vėliau šalies BVP stabiliai auga, o nedarbo lygis žemas.

4. Kas dešimtas islandas yra parašęs knygą. Skaičiuojant vienam žmogui, Islandijoje yra parašoma, perskaitoma ir išleidžiama daugiau knygų negu bet kur pasaulyje. Kas dešimtas islandas yra išleidęs bent vieną knygą, vidutinis Islandijos gyventojas per savo gyvenimą perskaito po keturias knygas.

5. Buvusi Islandijos premjerė Johanna Sigurdottir – pirmoji pasaulyje atvirai homoseksuali Vyriausybės vadovė. 2009 m. vasarį J.Sigurdottir tapo pirmąja atvirai savo seksualinę orientaciją paskelbusia lesbiete Vyriausybės vadove pasaulyje. 2010 m. jos Vyriausybė uždraudė striptizo klubus – tai buvo pirmasis toks draudimas Vakarų šalyje. Jos teigimu, „moterys neturi būti prekės pardavimui“.

6. Islandijoje, galima sakyti, nėra uodų. Jie šioje šalyje beveik neegzistuoja. Ir taip nėra tik dėl šalčio – vasarą temperatūra būna palanki uodams, tačiau jų čia yra iš tikrųjų nepaprastai mažai. Kaip, beje, ir musių.

7. Islandai mėgsta kolą, bet ne „McDonald's“. Islandijoje kokakolos vienam žmogui suvartojimas yra didžiausias pasaulyje. Antra vertus, šioje saloje nėra nei vieno „McDonald's“ – paskutinis užsidarė 2009 m.

8. Islandijos nacionalinis sportas nėra futbolas. Šioje šalyje už viską populiaresnis rankinis. 2008 m. Pekino olimpiadoje Islandijos rankinio rinktinė iškovojo sidabrą, finale nusileidusi prancūzams.

9. Islandijoje ypač populiarūs ir šachmatai. Ši maža šalis išugdė daug pasaulinių didmeistrių, o Reikjavike vykstantys aukščiausio lygio šachmatų turnyrai sulaukia didelio dėmesio. 1972 m. būtent Islandijoje įvyko ir viena garsiausių visų laikų šachmatų dvikovų tarp amerikiečio Bobbio Fischerio ir SSRS atstovo Boriso Spaskio.

10. Islandija yra ypač saugi šalis. Kai 2013 m. policija nušovė psichikos problemų turėjusį žmogų, kuris pirmas ėmė į juos šaudyti, visa šalis buvo šokiruota. Tai buvo pirmasis kartas nuo 1944 m., kai šioje šalyje policija kažką nužudė. Policininkai įprastai netgi nesinešioja ginklų. Smurtinių nusikaltimų šalyje beveik nepasitaiko.

11. Daug islandų teigia tikintys elfais. Visuomenės apklausos rodo, kad dauguma islandų arba tiki elfų egzistavimu, arba bent jau tos galimybės neatmeta. Yra netgi pasitaikę atvejų, kad planuojamas tiesti kelias galiausiai turi vingiuoti, kad tik nekirstų uolų, kur neva gyvena elfai.

12. Islandijoje ilgai buvo draudžiama gerti stiprų alų. 1915-1989 m. Islandijoje egzistavo sausasis įstatymas. Tačiau nuo 1935 m. draudžiama prekiauti tik stipresniu (daugiau negu 2,25%) alumi. Tokio draudimo šalininkai argumentavo, kad alus yra pigesnis už stipriuosius alkoholinius gėrimus, todėl žmonės nuo jo greičiau prasigers.

13. Islandai ilgai augino bananus. 1945-1959 m. Islandija buvo viena didžiausių bananų augintojų Europoje. Bananai buvo auginami šiltnamiuose, šildomuose geotermine energija. Tik 1959 m. tai nustota daryti, nes importuoti bananus iš užsienio pasidarė pigiau.

14. Specialiosios Islandijos policijos pajėgos vadinasi „Vikingų komanda“. Šią komandą sudaro 50 narių. Kadangi Islandija neturi kariuomenės, ji atlieka ir kitose šalyse įprastai kariuomenei paskirtas funkcijas.

15. Islandijos futbolo rinktinės nariai pasižymi ne tik futbole. Pavyzdžiui, Islandijos rinktinės treneris Heimiras Hallgrimssonas taip pat yra ir praktikuojantis dantistas, o rinktinės vartininkas Hannessas Halldorssonas yra režisierius, kuris režisavo ir 2012 m. Islandijos eurovizinį vaizdo klipą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Ugnius Antanavičius
(78)
(2)
(76)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: