Talibai užgrobia Afganistaną. Kas bus su šalimi, iš jos pasitraukus NATO kariams?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2021-07-12 14:19
O kodėl vietiniai palaiko ne kultūringus amerikiečius, o Talibaną, kuris be aršių kovų ir chaoso negali nieko pasiūlyti ?
punktyras 2021-07-12 14:33
Nes amerikiečiai gali pasitraukti į kitą vandenyno pusę, o talibai tave gali nušauti.
Benediktas 2021-07-12 14:55
Galėtum kažkokiais aktualiais šaltiniais iš interneto pagrįsti šį teiginį?
Niemand 2021-07-12 15:03
Turint omenyje, kad vietiniai visi plius minus tolygiai ir vienodai ginkluoti, o laimi be išorės intervencijos jau kelintą kartą stabiliai talibai, teigtina, kad dauguma būtent už juos...
Nerkus 2021-07-12 16:13
Ar nebus taip, kad Afganistano "priežiūra" bus patikėta Turkijai, būtų visai gerai įleisti šaknis į Afganistaną. Turkija jau taip po truputi formuoja buferį tarp europos ir Kinijos. Jie tikisi būti ekonominiais tarpininkais tarp rytų ir vakarų. Kuo didesnis bus buferis duo daugiau naudos galėsi gauti. Ne veltui taip Turkija padeda Ukrainai. Rusija į Afganistaną karių gal ir neįvedinės, bet pagal ODKB sutartį (kažkas panašaus į NATO tik tarp tik tarp kai kurių buvusių SSSR respublikų) jie turės ginti Tadžikistaną nuo talibano. O tai dar išlaidos karo tikslams, atsiras narkotikų kelias per Rusiją, kaip buvo anksčiau.
Kyborg 2021-07-12 20:21
Per Afganistaną neveda jokie svarbus prekybos keliai. Ir turkai iki šiol palaikė iškirtinai giminingas tautas. Tiek į Sirijos reikalus dėl to kišasi, tiek Azerbaidžaną dėl to palaiko, tiek tą su ta pačia Ukraina paskutiniais metais dėl to artimesnis bendradarbiavimas. Su ukrainiečiais artimesnius santykius palaiko dėl Krymo okupacijos, po kurios Krymo totorių (tiurkų tauta) padėtis ženkliai pablogėjo.
vanduo4 2021-07-12 20:30
-1- - Manau JAV pasitraukimas iš Afganistano yra didesnės geopolitikos dalis - JAV taupo resursus srityse kur greitos naudos nenusimato; - Tuo labiau tikslai dalinai pasiekti: a) Afganistano kariai apmokyti; b) valdžia demokratijos principų apmokyti; c) Ekonominė situacija prodemokratiškai restruktūrizuota; d) žmonės turėjo galimybę pajusti koks gyvenimo skirtumas valdant Talibanui ir koks JAV; - geriausiu atveju, tai atėjus laikui Kinija kovos dviem frontais - rytuose su kaimynais su JAV užnugaryje, vakaruose su Talibano partizanais. Egoistinė Kinijos ekspansija pasiekė savo ribas - tiesiog per daug priešų aplinkui. - Netgi toje pačioje Afrikoje jie nesiekia išplėsti infrstruktūrą kad Afrika taptų Kinijos prekių vartotoja, bet jie nori Afriką paversti Kinijos vergų fabriku - daug moderniau nei vergus importuoti, kaip tai darė JAV ir kiti.
gytis13 2021-07-12 23:14
Aš mąstau labai paprastai - laukinis yra laukinis, o laukiniui toks dalykas kaip demokratija nesuprantama, jie ten iki šiol gentimis gyvena. Juk iš principo Afganistane viduramžiai pagal vietinių mąstymą, Talibanas su savo religinėm nesąmonėm jiems atrodo suprantamas ir priimtinas labiau negu kažkokie parlamentai, rinkimai, demokratijos, prezidentai. Aišku demokratija ir tobulesnė santvarka duoda daug privalumų, bet vietiniams daug aiškiau stiprus lyderis kuris įveda tvarką kieta ranka ir kuriam reikia būti lojaliam ir viskas bus tvarkoje. Jeigu koks nors autoritetas ten užlipa ant bačkos ir apsiskelbia vadu, atsiranda pakankamai daug pasekėjų kurie paima ginklą į rankas ir puola jį palaikyti, ko mūsų visuomenėj nėra. Todėl ir griūva ta dirbtinė vyriausybė kaip kortų namelis, pasirodo visgi ji laikėsi ant Amerikos durtuvų, o šalis per 20 metų nieko neišmoko ir vėl grįžta ten iš kur atėjusi. Čia ne 20 metų reikia, o bent 200 metų, juokinga ir kartu graudu, bet istorijos rato matyt nepagreitinsi, viduramžiai lieka viduramžiais o laukiniai laukiniais.
kiesza 2021-07-12 23:32
Antivakseris tai tas kur nuo korono nesiskiepija, erkių ar gripo ? Pažystu žmogų kuris be skiepų po ledu nardo ir snargliams rodo priomus ant turniko, nors galva jau seniai kaip sniegas, o apie ampoles nė girdėt senis nenori. Tai mąstyk ką lygini su Talibanu, nes lietuviškas talibas gali tavo palaikus mamytei pristatyti karo atveju, ko nepadarys paklusnus skiepytas žmogus. Nesiskiepiju ir aš, laukiu kol privers, tada nebesipriešinsiu. Tačiau prievarta yra Talibano ginklas ne vakarų demokratijos
AAA000 2021-07-12 23:56
tie kur nesiskiepija - tai nebutinai antivakseriai. antivakseriai tie - kur turi tam koki nors kvaila paaiskinima. tavo paaiskinimas man nuskambejo mazdaug taip: situacija yra tokia - visi plaukiojam covid sude... skiepijimas yra mazdaug kaip priemone laikinai issigelbet nuo sudo kvapo. o tu pazisti kazkoki veikeja, kuris plaukioja sude taip greitai, kad sudo kvapas vizualiai-simptomiskai nespeja pasijust... ir jis tau kazkoks ten sektinas pvz man patiko tavo versija, tokios dar nebuvau girdejes siaip tvirto charakterio zmones buna imponuojantys. bet as labiau vertinu konkretesni parametra - pvz ilga gyvenima. ir kiek pastebejau - ilgiausiai gyvena paprastai kokios nors principe atsargios saikingos bobos - tingines, isvis be nuomones. o su charakteriu - uzsilenkia anksti - nuo kokios nors charakterio "tvirtumo" persidemonstravimo klaidos... kai tas diedas 100 metu sulauks - tegu man skambteli, nupirksiu alaus ir saslyku uz 100€
vanduo4 2021-07-13 01:02
- Neribota laisvė NEEGZISTUOJA. Jeigu tu gyveni neribotai - vadinasi tu gyveni kažkieno sąskaita. - Sėkmės gyvenant laisvėje, bet neribojant kitų žmonių laisvių nuo virusų ir kitokio šlamšto.
Benediktas 2021-07-13 10:24
Afganistaniečiai nėra tik kariai. Bulshit, kad jie trokšta kažkokio kariško rėžimo, kuriam nerūpi gerbūvis.
Fikcija 2021-07-14 17:41
Elementaru salis atsikrato okupantu ...
bmk1245 2021-07-15 16:41
Kol pas juos egzistuos klaninė/gentinė santvarka, tol jie pjausis tarpusavyje: puštūnų klanai tarpusavyje ir su kitų etninių grupių klanais (uzbekais, tadžikais, chazarais ir t.t.), ir etninių grupių klanai su kitais klanais - uzbekai vs tadžikai, tadžikai vs chazarai, ir t.t. ir pan. Vienintelė išeitis - totalus ir brutalus autoritarizmas. Bandyti pritempti viduramžių visuomenę iki daug maž demokratiškos, tai kaip bandyti sukergti vienaragį su kaktusu...
Benediktas 2021-07-15 16:57
Nėra dar nei vieno sėkmingo tokio atvejo, su autoritarizmais. Sovietu sajunga, Rusija, Baltarusija, Rumunija, Jugoslavija, Kuba, Šiaurės Korėja, Kuba, Venesuela, Turkija, Kinija - visos nesekmingi pavyzdziai. Autoritarizmas rytuose visada buvo - ir matom nepadejo. Kaip tik reikia laisves ir stipraus logiškų istatymu laikymosi uztikrinimo, kovos su korupcija, kontrabanda - kas buvo igyvendinta Sakartvele (Gruzijoje).
bmk1245 2021-07-15 17:20
Varge, rožiniai akiniai trasoje.... Pirma, taip, tai tiesa, iš dalies, bet kodėl įpaišėt Kiniją? Kinija auga, jau lenda ir į Afganistaną, tik laiko klausimas kada jie pasirinks valdančiuosius, o visi kiti bus brutaliai nutildyti/perauklėti (kaip Uigūrai). Antra, Sakartvelo pavyzdys irgi nekoks, kai ruskiai atplėšė Abchaziją ir Pietų Osetiją, Sakartvelas gana homogeniškas krikščioniškas kraštas. Afganistanas - visai kitokia uoga. Visų pirma, muslimiška - didžiausias progreso stabdis, antra, kaip jau minėjau, klaninė/gentinė santvarka. Gal, po kokių poros šimtų metų, ir prieis iki kažko panašaus į demokratiją, tik ne rytoj, ir ne kituose keliuose dešimtmečiuose ateityn.
Benediktas 2021-07-15 17:35
Dėl šito sutinku, bet Talibanas ir kiti kariški rėžimai vis sugražina atgal. Belieka tiketi samones evoliucija, kad tiek dar prisikentes, kad patys nores tai uzbaigti ir gyventi ramiai, laisvai ir pasiturinčiai.
bmk1245 2021-07-15 18:30
Vėlgi, rožiniai vienaragiai su rožiniais akiniais... Vienžo, talibams užėmus visą teritorija, pasaulietiškų pažiūrų piliečiai bus arba uždaryti kaliūzėse, arba nužudyti. Moterys, merginos, kurios nenešiojo bs muslimiškų apdarų bus apvilktos kilimais, ir sėdės namie, arba išeis miestan tik lydimos jų vyrų/brolių. PS Kolega, kiek ne į temą, bet pažiūrekit Stewen Crowder "Change My Mind" seriją YT'je, Rumble'yje, etc, gal kiek pravers pasikelt rožinius akinius. Leftistų jaunimėlis tiesiog užmušantis))))
Benediktas 2021-07-15 19:06
Yra taikūs žmonės, kurie jau gyventų kitaip, bet neturi kaip pasipriešinti kariškiems rėžimams. Kaip ir Baltarusijoje - į mitingus daug žmonių ateina, bet neturi ginklų ir nieko nepadarysi prieš ginkluotus.
bmk1245 2021-07-15 19:29
OK, kaip tai prognozuoja kas nutiks Afganistane? Galiu atsakyt: Lukašenkos režimas ant steroidų, su galvų pjaustymu, ir deginimu gyvais.