„Visi nuvertina artėjančią audrą“. Į Kiniją atėjo energetinė krizė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2021-10-11 13:55
Tai vyks labai trumpai galaktiniais laiko mąstais. Prognozuojama, kad tai bus saulės sprogimo etapas - išsiplėtimas prieš susitraukimą. Dėl plutono, tai iš jo saulė atrodo kaip viena didesnių žvaigždžių. O daug maž kas 1000 metų būna supernovos sprogimas paukščių tako galaktikoje. Tokie sprogimai žemėje sukuria iliuziją, lyg egzistuotų dvi saulės danguje, ir per tokius įvykius plutonas gauna daugiau apšvietimo iš tolimos supernovos, nei iš saulės per ilgą laiką. Tad nėra taip, kad saulės išsiplėtimas jam neturės įtakos, bet ta įtaka bus labai sunkiai pastebima. Po saulės sprogimo irgi daug nepasikeis, jei jo orbita liks panaši.
Benediktas 2021-10-11 14:50
Ar Saules mase nesumažės n kartų? Jei ne, tai nepasikeis Plutono orbita.
conjurer 2021-10-11 15:06
Masė taip, bet reikia atsiminti, kad heliocentrinis pasaulio suvokimas buvo tikslus koperniko laikais, ne mūsų. Dabar žinome kad yra gravitacijos centras, kuris nebūtinai yra saulės centras, ir priklauso nuo kitų planetų pozicijos. Jei didžioji dalis masės neišlėks už plutono orbitos, jis suksis aplink tą masę.
immortallt 2021-10-11 15:07
Tai kad klimatas anksčiau kito, nereiškia, kad žmogaus veikla nėra dar vienas faktorius kitimui. Kaip pavyzdys - važiuoja automobilis labai labai ilga trąsa, o gazas automobilyje užfiksuotas (insoliacija žemės). Dabar pradedame automobilį iš vidaus ardyti ir išmetame svorio, gazas spaudžiamas tiek pat, bet vidutinis greitis didėja. Posūkiuose įvažiuosi per greitai, pergazuosi, tai pravažiuosi gal net lėčiau, bet vidutinis greitis padidės. Su klimatu tas pats, pokyčiai vyksta natūralūs, bet ant viršaus užmetame didesnę CO2 koncentraciją, kas reiškia, kad atmosferoje susikaupia daugiau energijos, prasideda kiti procesai, kaip metano atpalaidavimas iš amžino įšalo žemės, dar greičiau paspartėja atšilimas, nyksta kai kur gyvūnai, maistinės medžiagos neatpalaiduojamos, dingsta ekologiniai ciklai, kažkur miškai sunyksta, dar CO2 ir t.t. ir t.t.
sigun 2021-10-11 16:49
žmogaus energijos suvartojimas išaugo 4 kart: https://cdn.theatlantic.com/media/mt/bu ... -82570.png Sudauginus suvartojimas per metus gaunasi kažkas tokio: 2019 m - 173,3 TWh 1800 m - 5,6 TWh (pagrinde malkos, anglys šildymuisi, maisto gamybai) 1300 m - 2,24 TWh (pagrinde malkos, anglys šildymuisi, maisto gamybai, bet žmonių dar ~2,5 karto mažiau nei 1800m ) Palyginus su kasmet iš saulės gaunamu energijos kiekiu tai nėra didelė dalis. Tačiau mokslinėje literatūroje juk ir nekalbama, kad kitais metais vandenynai užvirs. Kalba eina apie kelis laipsnius per šį šimtmetį. Palyginus viduramžių ir dabartinės žmonijos energijos įdėjimą į bendrą kiekį, kelių laipsnių klimato šiltėjimas būtent dėl žmogaus veiklos atrodo pakankamai realus. Ir taip, net ir šiltėjant klimatui, gali pasitaikyti keli vėsesni metai, arba šaltesnės žiemos, kurias su kaupu kompensuoja karštesnės vasaros ir kelios anomaliai šiltos žiemos.