[Išsami tema] Beljanos – milžiniškos medinės baržos, siekdavusios iki 120 m ilgį: kodėl buvo specialiai statomos tik vienai kelionei į vieną pusę? (Foto)  ()

Beljana buvo vieni didžiausių kada nors pastatytų medinių laivų. Tačiau jie buvo skirti tik vienai kelionei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beljana (rus. Беляна) buvo milžiniškos rusiškos medinės baržos. Jos sukurtos dideliems medienos kiekiams gabenti palei Volgą ir Kamą. Užuot tiesiog plukdę rąstus upėmis, jie buvo suformuoti į didžiulius laivus ir šie dideli laivai buvo irkluojami arba plukdomi žemyn upe.

Jų paskirties vietoje laivas buvo išardomas, o mediena parduodama. Nuo XVI iki XIX amžiaus kasmet buvo pastatoma šimtai beljanų, kurios plūduriavo upėmis.

Rusijoje, turinčioje penktadalį pasaulio miškų, medienos gamyba yra viena seniausių šalies ekonomikos šakų.

Mediena buvo kertama žiemą. Miško kirtėjai visą žiemą praleisdavo miške, kirsdami medžius ir ruošdami juos transportuoti. Po pavasario potvynio, upėms sugrįžus į normalią tėkmę, būdavo pradedamos statyti beljanos. Darbas užtrukdavo visą vasarą.

Pirmiausia, naudojant eglines sijas ir pušies lentas buvo pastatomas korpusas. Plokščias dugnas buvo pagamintas iš eglės, o bortai – iš pušies. Vidutinio dydžio beljanai pastatyti prireikdavo apie 240 pušų ir 200 eglių rąstų.

 

Iš pradžių baržos būdavo statomos nenaudojant nė vienos vinies ir tik vėliau, XIX amžiuje, pradėtos naudoti geležinės vinys. Korpuso dervavimas nebuvo atliekamas, o rąstai buvo tiesiog tvirtai surišti. Dervos nebuvimas suteikė beljanoms balkšvą išvaizdą, nuo kurios kilo jos pavadinimas. Beljana reiškia „išblukęs“ arba „baltas“.

Rąstų, sijų ir lentų krovinys buvo paskirstytas lygiomis eilėmis su plačiomis angomis tarp jų, kad būtų galima greitai patekti į triumo dugną įvykus pažeidimui ar kitai nelaimei. Be to, tinkamai pakloti rąstai greičiau išdžiūsta, o tai apsaugo juos nuo puvimo.

Kaip ir korpusas ir antstatas, denis taip pat buvo pagamintas iš krovinio, dažniausiai iš supjaustytų lentų. Prie laivagalio buvo įrengtos dvi kajutės. Tarp jų stogų buvo pastatytas aukštas skersinis tiltas su viduryje išpjauta kabina, kurioje buvo ir baržos vairininkas. Beljanai buvo gausiai dekoruoti valstybės ir konkretaus pirklio vėliavomis, kuriose dažniausiai buvo pavaizduoti šventųjų palaiminimai ar tam tikri simboliai, tinkami progai.

 

Beljanos buvo vieni didžiausių kada nors pastatytų medinių laivų. Mažos beljanos turėjo 2,5–2,8 metro grimzlę ir galėjo gabenti iki 1600 tonų krovinį. Vidutinės beljanos turėjo apie 3,5 m grimzlę ir galėjo gabenti 3200 tonų. Didžiosios buvo iki 120 metrų ilgio ir 25 metrų pločio, o jų grimzlė siekė 5 metrus. Jos galėjo gabenti 12 800 tonų medienos, o tai prilygsta šiuolaikiniam konteineriniam laivui.

Kiekvienoje beljanoje įgulą sudarė nuo 15 iki 35 jūreivių, o didesnėse – iki 100. Dauguma jų dirbo prie siurblių, kurie pumpavo vandenį iš korpuso, kuris kelionės metu buvo linkęs užsitvindyti.

Beljanos neturėjo sraigtų ir kliovėsi upės tėkme. Didžiulis laivo laivagalio vairas leido vairininkui valdyti baržą.

 

Po 2000–3000 km kelionės Volgos upe beljana pasiekdavo savo tikslą, kuris dažniausiai buvo Saratovas, Caricynas (šiandieninis Volgogradas) ir Astrachanė, kur mediena ir korpusas buvo išardomi malkoms arba vežami į lentpjūves galutiniam perdirbimui. Laivų kajutės buvo parduodamos kaip paruošti namai.

Beljanos klestėjo XIX amžiaus viduryje, kai garlaiviams varyti reikėjo didelių kiekių medienos, kurią reikėjo atgabenti į Volgos žemupio miestus – vienu metu Volgoje plaukiodavo iki 500 garlaivių. Laivams pradėjus kaip kurą deginti naftą, medienos paklausa sumažėjo. Be to, vystantis geležinkelių sistemai, pervežimo geležinkeliais kaina atpigo ir beljanos paseno.

Beljanos buvo naudojamos ankstyvaisiais Sovietų Sąjungos metais. Paskutinė žinoma beljana buvo pastatyta 1939 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()