Paukščių mėgėjams: kuo žiemą lesinti sparnuočius  (8)

Šaltos ir snieguotos žiemos yra tikras išbandymų metas mūsų krašte žiemoti pasilikusiems paukščiams: sniegas uždengia ir taip negausias maisto atsargas, o paspaudęs šaltukas jas dar tvirčiau užrakina ir padaro sunkiai pasiekiamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukščių globa žiemą - tai ne vien malonumas jaustis atliekant gerą darbą, bet ir puiki galimybė iš arčiau pažinti patiems ir padėti pažinti vaikams mūsų krašte žiemoti pasiliekančius paukščius, mokinti juos gerumo, atsakingumo, vaizdžiai paaiškinti gamtoje vykstančius procesus. Tačiau svarbiausia tai, kad paukščių lesinimas žiemą yra reali pagalba sparnuočiams išgyventi sunkųjį metų laiką, o už ištiestą pagalbos ranką atsidėkoja ir patys paukščiai – pastoviai šmirinėdami šalia lesyklų jie dar ir apžiūri medžių kamienus, šakas, pastatų sienas ir kitur esančius plyšius, iš kurių išrenka ir taip sunaikina daugybę ten esančių kenkėjų kiaušinėlių ir lėliukių.

Paukščiams išgyventi žiemą galime padėti ir kitais būdais: sodindami medžius ir krūmus, kurių uogomis maitinasi kai kurios paukščių rūšys, statydami užuovėjas ir palapines kurapkoms. Ornitologai net įrenginėja specialias aikšteles, kuriose mėsa ir žuvimi lesina jūrinius erelius, dažniausiai kaimo vietovėse šalia ūkinių pastatų ruošia laukelius, į kuriuos bando privilioti pelių, kuriomis minta pelėdos ir apuokai. Tačiau pats populiariausias ir dažniausiai naudojamas paukščių globos būdas yra įvairių tipų lesyklų įrengimas ir pastovus maitinimas jose.

Lesyklos turėtų būti iškeltos tinkamose vietose, o lesalai – kuo įvairesni. Kuo didesnis jų asortimentas, tuo sveikiau paukščiams, tuo didesnės jų įvairovės sulauksite prie lesyklos, primena Lietuvos Ornitologų draugija ir siūlo tokias paukščių lesinimo rekomendacijas.

Daugelis mėgsta nelukštentas saulėgrąžas

Saulėgrąžose gausu riebalų, tad jos yra labai svarbus energijos šaltinis smulkiesiems paukščiams. Žinotina, kad kepintos ir sūdytos saulėgrąžos netinka. Be to, rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į saulėgrąžų lukštus: jei yra skylučių, tai požymis, kad viduje apsigyveno branduoliu mintančios kirmėlaitės. Tokios saulėgrąžos taip pat netinkamos paukščiams.

Saulėgrąžas lesantys paukščiai jas lukštena netoli lesyklos, tad lukštų pribyra gana plačiai. Jei sąžiningai lesinsite visą žiemą, pavasarį bus susikaupęs tikrai nemažas lukštų sluoksnis. Kad šis vaizdas netrikdytų kaimynų ar kitų gyventojų, reikėtų iš anksto paaiškinti, kad aplinką sutvarkysite ir kada tai ketinate padaryti.

Valgiaraštis vabzdžialesiams

Zylėms, bukučiams, geniams ir kitiems vabzdžialesiams paukščiams, be saulėgrąžų, labai patinka linų ir spygliuočių medžių sėklos, nesūdyti lašiniai, duona, varškė, kruopos, aliejuje mirkytas pyragas, obuoliai, virti ryžiai, avižų dribsniai. Dar tinka sėmenys, aguonos, soros, avižos, pelai. Per šalčius drėgnas lesalas greitai sukietėja, todėl duonos trupinius geriausia maišyti su aliejumi – tuomet jie išlieka minkšti.

Riebalų kiekiu saulėgrąžoms nenusileidžia ir gliaudyti riešutai, taip pat ir žemės. Tai palyginti nebrangus ir gana universalus lesalas. Jį galima pilti į įvairaus tipo lesyklas ar tiesiog ant žemės. Riešutai, kaip ir saulėgrąžos, lesyklose gali būti ilgesnį laiką – negenda.

Nepakeičiamas maistas žiemojantiems vabzdžialesiams – nesūdyti lašiniai ar taukai. Juos mėgsta visų rūšių zylės, geniai, bukučiai ir lipučiai – dažniausi lesyklų lankytojai. Šis lesalas ypač tinka per stiprius šalčius, kada bet koks kitas maistas sušąla, sukietėja. Be to, lašiniai ar taukai šaltyje negenda, todėl nėra jokio pavojaus susargdinti globojamus paukščius. Tačiau būtina atminti, kad negalima paukščiams siūlyti sūdytų, rūkytų ir pasenusių lašinių. Vabzdžialesiams tinka ir nesūdytos žalios mėsos smulkiai supjaustytos atliekos, galima suformuoti rutulėlį iš nesūraus margarino.

Ką pasiūlyti grūdlesiams

Galima pasiūlyti sorų kruopų, kukurūzų grūdų, grūdų atliekų, linų, kanapių ir spygliuočių medžių sėklų. Skanaudami arbūzus galite pasirinkti ir jų sėklų – paukščiai jomis taip pat mėgsta pasilepinti. Iš anksto galite kaupti ir melionų ar moliūgų sėklų atsargas. Tačiau jų nepatartina berti per didžiuosius šalčius, nes įšalusių sėklų paukščiai nesugeba išaižyti. Sparnuočių racioną paįvairina ir įvairių piktžolių – balandų, dilgėlių, arkliarūgščių, dagių, varnalėšų ar kibių – sėklos. Tačiau šių piktžolių sėklos tinkamos lesinti vos kelis mėnesius, tad jų atsargų kaupti neverta. Lesyklose galima palikti susmulkintą kietai virtą kiaušinį, virtų bulvių, naminiams gyvūnams ir namie laikomiems paukščiams skirto konservuoto maisto, specialių mišinių.

Strazdai – uogautojai

Šaltis ir badas žiemą neretai prie lesyklų atveja ir kai kuriuos mūsų kraštuose žiemojančius strazdus. Smilginiai ir juodieji strazdai nulesa šermukšnių, šaltalankių uogas, gudobelių vaisius ir pan. Uogų paberkite ir savo įrengtose lesyklose, juolab kad tokių vaišių neatsisako ir iš šiaurės kraštų atkeliavę svirbeliai. Strazdams dar galima pasiūlyti ir obuolių. Juos patogiausia pritvirtinti ant kiaurai per stogelį perkaltos vinies. Neatsisako jie ir varškės, duonos trupinių, razinų be kauliukų.

Paruoškite paukščių pyragų

Paukščiams galima pasiūlyti ne tik atskirų produktų, bet ir specialiai paruoštų gaminių. Paukščių pyragų privalumas tas, kad jiems naudojami įvairūs produktai, tad paukščiai turi didesnį pasirinkimą, tą patį pyragą gali lesti skirtingų rūšių paukščiai. Toks lesalas kaloringas, jį galima patiekti tinkleliuose. Ypatingų paukščių pyragų receptų nėra, bet keli produktai yra būtini:

  • mišinio didžiąją dalį turi sudaryti riešutai arba (ir) saulėgrąžos;
  • vientisai masei suformuoti, jos maistingumui padidinti reikalingi taukai, sviestas arba margarinas;
  • papildomi komponentai – sorų kruopos, avižų dribsniai, aguonos, kukurūzų ar kitokie grūdai, linų sėklos ir pan. Aukštame inde ištirpinami taukai (margarinas, sviestas), suberiami riešutai (saulėgrąžos) ir kiti komponentai, viskas išmaišoma, supilama į polietileninį maišelį, suformuojama rutulio forma, maišelis užrišamas ir įdedamas į šaldytuvą. Sukietėjęs pyragas perdedamas į tinklelį (arba perskeltą kokoso riešutą) ir pakabinamas lauke. Artėjant pavasariui, tikslinga kiek pakeisti paukščių pyrago sudėtį, jame padidinti kalcio kiekį – pvz., įmaišyti kiaušinių lukštų. Sukaupę kalcio atsargų paukščiai pavasarį dės tvirtesnius kiaušinius, sveikesni bus jaunikliai. Į pyragus taip pat galima įmaišyti obuolių žievelių, susmulkintų virtų kiaušinių, grūdų, sėmenų, kitų produktų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(83)
(1)
(77)

Komentarai (8)