Sukurta nauja aukso forma, beveik tokia pat lengva, kaip oras  (0)

Šveicarijos mokslininkai sukūrė lengviausią aukso formą, kurios 98 proc. sudaro oras, likusią dalį – 20 karatų auksas ir pieno baltymų dalelės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukso aerogelio savybės leis pritaikyti medžiagą ne tik juvelyrikoje, bet ir elektronikoje ir kitose srityse, rašo Sciencealert.com.

„Šis aerogelis yra tūkstantį kartų lengvesnis nei įprastiniai aukso lydiniai, – sakė medžiagų mokslininkas iš Šveicarijos federalinio technologijų instituto Ciuriche Raffaele Mezzenga'as. – Jis yra lengvesnis už vandenį ir beveik toks pats, kaip oras.“

Mokslininkas ir jo komanda aukso aerogelį pagamino panaudodami trijų sluoksnių aukso tinklelius, kurie padaryti beveik vien iš oro.

Likusius du procentus medžiagos sudaro 20 – ies karatų auksas ir miniatiūrinės pieno baltymų gijos.

Naujoji medžiaga gali tapti puikiu cheminiu katalizatoriumi – ji gali labai pagreitinti chemines reakcijas, taip pat gali būti panaudota kuriant naujo tipo mažyčius slėgio jutiklius.

„Esant įprastiniam atmosferiniam slėgiui atskiros aukso dalelės nesiliečia viena su kita ir aukso aerogelis nepraleidžia elektros, – sako R. Mezzenga'as. – Tačiau padidinus slėgį medžiaga būna suspaudžiama, dalelės pradeda liestis ir ji tampa laidi.“

Medžiaga pristatyta žurnale „Advanced Materials“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (0)