Kubilius su IBM sutarė dėl mokslinių tyrimo centro steigimo Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Atavar 2010-05-08 18:15
Kubiliaus ir konservatoriu bedos: 1) Atejo i valdzia blogu metu. 2) LABAI blogas darbas bendravimo su visuomene srityje (komunikavimo, aiskinimo, ivaizdzio formavimo). Nemoki pats - samdyk kas moka. 3) LABAI mazai laiko. I valdzia papuole tokiu metu kai reikejo per labai trumpa laika priimti nepaprastai daug svarbiu sprendimu, norint isvengti skaudziu pasekmiu. Skubus darbas atnese ir nemazai klaidu, is ko seka ir 4) Nemokejimas pripazinti klaidu, leidimas iskomunikuoti tas klaidas ziniasklaidai ir opozicijai(keliant savo populiaruma ir smukdant ju) ir tik tada jas pripazinti, arba netgi ir toliau neigti. Is esmes Kubiliaus vyriausybes ir konservatoriu darba vertinciau patenkinamai, o atsizvengiant i aplinkybes kuriomis jai tenka dirbi netgi daugiau nei patenkinamai. Deja jie sau (kaip partijai) kasa kapa del minetu 4 priezasciu, o didzioji LT dalis linksta antgal prie socialistu, "darbieciu" ir "tvarkieciu". Nieko nedaryt ir is savaiminio ekonomikos augimo kelt pencijas, ismokas ir tt jie mokejo... deja pamatus krizei paklojo tokius, kokius dabar ir turim. Tiksliau is esmes neturim jokiu. To Arns-> Paskaicius ne viena tavo straipsni susidaro nuomone, kad esi protingas zmogus, BET 100% persmelktas ideologijos ir save reiskiantis tik per ta prizme. Tikras socialistas rytietis Kad ir tavo pateiktas akcizo pavyzdys su "neplanuotom pajamom"... Jei pasidometum, o ne seip tauzytum tai suzinotum, kad sumazinus akcija dyzelinui pajamu buvo surinkta maziau nei planuota o ne daugiau. Efekto apie kuri dauguma populistu reke (sumazinkit akcija, padides vartojimas zenkliai, bus ir pajamu zenkliai daugiau) nebuvo pasiekta. Valstybes skolos: LT yra nei daugiausiai (kaip megini pateikt), nei maziausiai prasiskolinusiu Europos valstybiu. Pasidomek valstybes skolos dydziais tenkanciais vienam gyventojui. Dar apie skolas: TVF skolina pigiau, bet tu kazkodel nutyli, ko jie butu pareikalave mainais... Atlyginimai, pencijos, ismokos butu smuke net ne keliais o keliasdiasimcia % daugiau nei dabar. Ir aplamai lygini LT su Vokietija ir kitom ekonomiskai stipriomis salimis - priemones kuriu gali griebtis jos LT tiesiog neprieinamos (per mazi reitingai, per maza ekonomika ir t.t) - o tai jau sorry bet 8metai socialdemokratu ir populistu valdymo pasekme. Ir pagaliau i straipsnio tema Sveikintina. Tiek darbo inovaciju ir mokslo srityje per 10 metu turbut nebuvo padaryta, kiek padaryta ir vis daroma dabar. Kas is to gausis - pamatysim. Taciau neklysta tik tas kas nieko nedaro. Deja jis nieko ir nepasiekia. Taip ir toliau... gal visgi ir nusisviecia kazkoks spindulelis ateityje ne tik Europos krovikais but bet ir siuo tuo daugiau.
Nerijuss 2010-05-08 18:38
ceasar, tu geriau pats patylėtum... iki 2012 metu Lietuvos skola planuojama bus 50% BVP, todėl vien palūkanoms apmokėt Lietuva kasmet privalės skirti 2,4% BVP, tai yra 2,45 MILIJARDUS litų. Todėl Lietuvos ekonomika turi augti, bent kelis kartus sparčiau vien tam, kad gražint palūkanas, neskaitant pačios skolos, o kad šalies ūkis augtų 4-5 procentais reik trejus metus investuot į pelningus sektorius bent 30% BVP, o ne kaip dabar leist viską einamosioms išlaidoms. EK prognozė su dabartiniu Lietuvos valdymu 1-2 procentai šalies prieaugio kasmet, tai tikrai čia PATS geriausiausias ir protingiausias premjeras, koks tik gali būt Lietuvoje, balsuokit ir ateinančiuose rinkimuose už jį, dar geriau.. susimokėkit skolą jums tenkančią ir Lietuvoj krizės nebus... http://www.2g.lt/
Arns 2010-05-08 18:42
Atavar, viskas priklauso nuo požiūrio. Aš už tai jog pirmiau turi rūpintis žmonėmis, o ne vien buhalterija. Tuo pagrinde ir skiriasi kairieji nuo dešiniųjų. Beje, palygink gerovę pvz JAV(iš esmės dešinioji politika paplitusi) ir Skandinavijos šalys(po karo beveik visą laiką vien kairieji visose valdė/o). Tai ir turime, jog vieni gyvena gerai kol gali dirbti, kiti gerai gyvena jeigu dirbo/a. Apie akcizą bendrai kalbant, nereik pamiršti kiek laiko galiojo tas ir tas variantas. Bendras gal ir minusas gavosi, tačiau iki ir po įstatymo(dėl sumažinimo) priėmimo, viskas nusviro akcizo mažinimui. Aišku reikia skaičiuoti, bet faktas kad visiškai sumažinti vidaus vartojimą, reiškia pačiam kastis kapo duobę. Bent minimaliai skatino vartojimą Vokietija, Lenkija, Britanija, JAV, Kinija. Jos jau kyla. Mums tai būtu leidę bent ne taip smarkiai kristi. Juolab jau minėjau, pinigus mes leidžiame jei ne išlaikymui darbo vietų(kas ir yra skatinimas), tai bedarbio pašalpoms, socialinėms pašalpoms, socialinėms stipendijoms ir t.t. Tik skirtumas tas, jog žmogus gaudamas algą jaučiasi ir planuoją gyvenimą kiek kitaip, nei gaunantis pašalpas. Kaip tik, nesupratai minties, aš tiesiogiai nelyginu(bent iki šio komentaro ) didžiųjų šalių ir mūsų. AŠ kaip tik sakau, jog mūsų ekonomika pradės kilti tik tada kai pakils jų ekonomika ir joms vėl prireiks krovinių pervežimų, prireiks mūsų medienos ar vėl pradės kaip turistai lankytis pas mus. Iš esmės kitaip papildomų lėšų Lietuva didesnėmis sumomis negauna. Visi žinome ką siūlo TVF, bet patikėk, dabartinė valdžia nukirpo panašiai jei ne tiek pat, bet kai reiks pradėti grąžinti pinigus, pajusi kaip smarkiai atsiliekama. Kažkas paskaičiavo jog vien šiemet pasiskolintas paskolas gražinus, palūkanos(mūsų priemoka) bus apie milijardas. Nemažai, ką? Beje, ką tu verti socialdemokratams, yra labai labai neteisinga. Manai daug lietuvių būtu nepabėgę "gerais laikais" į užsienį ir sutikę gauti minimumą, kuris berods buvo 350Lt? Buvo atsimink toks laikmetis, kai kai kuriems darbams lietuvio nebebuvo galima gauti, nes jo ir užsieniečio(pvz kino) prašoma alga skyrėsi beveik 3 kartus. Taigi, pasirinkimo nebuvo, kylant ekonomikai, turėjo bent kiek kilti ir pragyvenimo lygis, o jei ne, tai krizė būtu prasidėjusi mums daug daug anksčiau. Paprasčiausiai nebebūtu daug darbingų darbuotojų.
ceasar 2010-05-08 19:16
Arns toliau svaigsta... desinieji ar kairieji kiekvienoje salyje kitaip traktuojami, jei teisingai supratau, tau nori pasakyti, kad tu linkes i rytus/prorusiskuma... tavo socdemai ignoravo ekspretu prognozes apie artejanti sukmeni, rezervus issvaiste populizmui, Kubilius tada sake, kad ateinia krize, o tavo "herojai" viska neige. jei tavo herojai butu toliau vadovave, speju butu kazkas panasaus kas dabar graikijoje, nk nera viskas gerai, o jau ryt bakrotas gresia. jei tu nori kurti perspektyvia valstybe, be finansu sistemu sutvarkymo nieko nebus ir nori nenori liaudis su tuo turi susitaikyti ir kazkiek pasiaukoti. nereikia cia svaigti, kad si viriausybe padare ta pati ar dar blogiau, negu butu padares TVF. valstybe turi kazka ir kazkaip aukoti, kad padengti skolas, kuriu didziaja dali sukure tavo herojai.
Arns 2010-05-08 19:32
Kubilius sėdėjo su Kirkilu sėkmingai valdžioje ir kilnojo rankutes abu vienu metu. Prieš rinkimus buvo pradėta rėkti apie krizę. Po rinkimų apie "nežinotus" valdžios susitarimus. Po to pradėta pasakoti jog Lietuvos ekonomika tuoj pakils. AIšku kad šimtą metų sunkmetis netruks, bet su neracionaliais sprendimais pridaryta daugiau žalos, negu gauta naudos(patys pripažįsta jog nemaža dalis mokesčių pertvarkos neatnešė lauktų rezultatų. O verslas mėgsta pastovumą, tad net norinčios ateiti firmos į Lietuvą, dabar tariasi su valdžia, rašosi SLAPTUS susitarimus, aišku kad dėl mokamų mokesčių į biudžetą) O šiaip, tavo komentarai primena Kiesza. Kartai čia ne antras tavo profilis?
Atavar 2010-05-08 23:29
Is esmes nesu pries socializma kaip po toki. Skandinaviskas modelis man irgi butu prie sirdies. Bet tik ne lietuviskas (vartojimas, vartojimas vartojimas... viska pravalgant o kuriant is to kas liko). Skandinaviskas socializmas yra labai toli nuo likusio pasaulio socializmo. Iskaitant ir likusia Europa. Tai socialkapitalizmo sinteze. Teko matyt Cekuolio laida skirta butent siai temai. Jis kurtas palaipsniui ir desimtmeciais, o pamatus jam dejo kapitalizmas, labai pamazu inesant vis daugiau socialinio aspekto i dauguma gyvenimo bei verslo sriciu. Sukurti tokiai visuomenei reikalingi desimtmeciai, nes reikalingas ne tik labai stiprus ekonominis pamatas, bet ir LABAI socialiai atsakinga visuomene su verslu priesakyje. Visuomenes mentaliteto nepakeisi per 1-2, 10metu. Ar zinai kad skandinavijoje patys didziausi mokesciai jei ne pasaulyje tai Europoje tikrai? Nepaisant to seselis stebetinai nedidelis. Visuomenes solidarumas ir mentalitetas, kad ta pasiekti buvo formuojamas desimtmeciais. Kalbi apie vartojimo skatinima LT krizes metu ir tuo paciu apie dabartine augancia LT skola ? O ar pagalvojai kiek butu teke LT skolintis, jei nebutu imtasi dabartiniu priemoniu ir plius dar butu skatinamas vartojimas? Mes neturejom rezervu tokiu kaip vakaru salys, neturejom tokio pasitikejimo kreditu rinkose kaip jie, kad skolintis tokiom palukanom. KOKIA tada butu buvusi skola ? 5 kartus didesne nei dabar? 10 kartu ? TVF pamirsk - jie niekada neskolintu tam kad didinti deficita, skatinti vartojima. Ju politika priesinga ir kur kas grieztesne nei dabartines valdzios priimtos priemones. Taip kad kas tinka vakaru europai - lietuvai visiskai ne pagal isgales valdant sia krize. Pagrindas po kojomis per silpnas. Tikrai nesakau kad Kubiliaus ir konservatoriu valdymas be priekaistu. Esu tikras, kad butu buve galima padaryt gerokai daugiau ir geriau, tiesiog noriu pasakyt kad palaikau ju kypti, nes NEMATAU alternatyvu kas butu galeje to imtis ir padaryti tai lietuvoje geriau. Tikrai ne lietuviski "socialistai", nei dar taip seniai buve populistais "darbieciai", nei apsitapsnoje "tvarkieciai". Na o daugiau, kad kazkaip ir nelabai kas lieka. Likusi dalis aplamai beveide.
Arns 2010-05-09 00:16
Aš sakau jog jeigu norime veržtis diržus, TVF skolina pigiau. Jeigu skatiname vartojimą, siekiame pasinaudoti krize ir investuoti į kompanijas(ką pvz daro Norvegija), tada reikėjo atitinkamų sprendimų bei didesnio skolinimosi. Juk grąža tikrai didesnė ir svarbiausia daug greičiau. Dabar matome didelį tripčiojimą vietoje, o kaip sakoma, skūpus moka du kartus, taip ir mes, nenorime pripažinti jog krizė smogė, tai neprašome pagalbos, bet skolinamės žvėriškais kiekiais už žvėriškas palūkanas, bet tik pravalgymui. O bent žinai ką reiškia žodis konservatoriai? Jei mūsiškiai nors kiek turi panašumo į "tikrus", tai aš ko gero pats Napaleonas. Konservatoriai kaip tik neskubėtu daryti sprendimų, gerai neapsvarstę ir nepasvėrę ar tai naudinga. Ką mūsiškiai padarė? Mokesčiai per naktį. VMI iki šiol visko neperprato, bei normaliai buhalteriams paaiškinti negali, o jie(valdžia) jau taiso ar dar kokią idėja pila. Aišku be skaičiavimų, juk gi gaištamas laikas. Ar mokslo reforma. Ne tik kad netinkamas laikas įvesti rinkos ekonomiką ten(ypač kai pirmiau ją įvedė, o tik paskui sugalvojo paskolos sistemą, kurios beje realios palūkanos apie 11%, o ne žadėtieji 3%), bet ir baimė pateikti KT jog išaiškintu ar įstatymas atitinka konstituciją. Na, o dėl skandinavų, visi žino jog ten brangu, jog ten mokesčiai dideli. Bet tereikia noro ir bus pasiektas tikslas. O kuo ankščiau pradėsi, tuo greičiau matysi pirmus rezultatus.
ceasar 2010-05-09 01:12
Arns vel su savo erezijomis.. TVF butu uzdejas tokias salygas, kad dabar ne puse pensininku verktu, o beveik visi, butu dar didesnes riauses prie seimo negu buvo ir t.t. LT pasirinko viena modeli, kiti kita, po 10metu pamatysim kas ka teisingai padare, o kas ne, plius lyginti LT su Norvegija yra nelogiska... TVF isikisimas i vyriausybes reikalus rodo tos vyriausybes "neigaluma" ko pasekoje tavo kompanijos ten artimu laiku nenores jokiu investiciju. zadeti 3% buvo tada, kai banku tokios palukanos buvo (gal 5%), visos tos reformos pradzioje, tiek DABAR ir moka kas STUDIJUOJA, 3% o ne 11%!
Atavar 2010-05-09 02:08
Nemanau, kad LT butu imanoma kazkas panasaus... Tures pasikeisti maziausiai 1-2 kartos, kad butu galima bent pradet kazka panasaus. Per 50 metu idiegtos visuomenes normos, vertybes ir nuostatos niekur nedings nei per 10 nei per 20 metu. Senas medis nelinksta... jis luzta, arba islieka tiesus. Tarpinio varianto nera. Valdzia - visuomenes atspindys. Renakam vis naujus ir naujus veidus i seima, o jie pasirodo besa tokie patys kaip buve. Nes didzioji dauguma ju - tai didzioji dauguma musu. Ir viskas vyksta pagal pasakele "drakonas mire- tegyvuoja drakonas". Belieka rinktis mazesni blogi... ir tiketis kad su laiku samoningu, kritisku, moraliu bei tolerantisku visuomene paims virsu.
Arns 2010-05-09 02:17
Atavar. Specialiai tau: 1 mintis. "Aš sakau jog jeigu norime veržtis diržus, TVF skolina pigiau." 2 mintis. " Jeigu skatiname vartojimą, siekiame pasinaudoti krize ir investuoti į kompanijas(ką pvz daro Norvegija), tada reikėjo atitinkamų sprendimų bei didesnio skolinimosi." Supratai? Jei taip, suprasi dėl ko citavimas nepilno sakinio gali laaabai klaidinti Na na, va čia tai populizmas. Reiktu pasidomėti kokia buvo tarpukario Lietuva. Tada žinotumei jog ji buvo atsilikusi agrarinė šalis(pramonine nusprendė valdžia netapti, nes šalia sovietai ir lenkai, kurie jau turi užtenkamai pramonės). Neišsilavinusi(per 18 metų vos >4000 žmonių tebaigė universitetą). Valdžios nebuvo(autoritarinis Smetonos režimas, bei jo sprendimas nešaukti Seimo). Taigi, pagrindo nebuvo. Dabar, sutinkame kad Skandinavijoje kad ir savotiškas, bet "socializmas"? Taigi, išeitu jog pagrindus turime, trūksta apibendrinimo. Aišku reikia suvokti kad per dieną nepasikeis mūsų algos, pastatai ir t.t. į tai kas yra ten, bet pats principas jeigu pradės veikti, šis tas su laiku pradės gautis. ceasar. Dėl studijų. Deja moka. Taip, studentai moka 3%, likusius 8% dengia valstybė, nes derybininkai eilinį kartą arba susimovė arba nebuvo ir intereso derėtis.
Zilvax 2010-05-09 12:03
Įdomus žmonių požiūris. Jei tau nesiseka, tave visi keikia ir tavęs nekenčia, bet tik padarai kažką naudingo, viskas kas buvo prieš tai pamirštama ir tu tampi pačiu geriausiu.
Evaldas 2010-05-09 14:03
lietuviais esame mes gime : )
Analog 2010-05-09 14:28
Evaldas 2010-05-09 15:52
Nepyk, bet tingiu rašyt su lietuviškom raidėm, taupydamas laiką. Pripratęs greitai maigyt MAIGYKLĘ. Ir jeigu nori žinot, esu ko gero raštingesnis ir už tave. Internetas ne rodiklis.
Analog 2010-05-09 18:24
Na tai ir būk raštingesnis, tuščiai nesigyręs
Evaldas 2010-05-09 20:19
Aš ginuosi, mane užsipuolė be reikalo. O komentuoju be lietuviškų raidžių, nes man taip greičiau. Esu pripratęs naudot simbolius ir man įkyru junginėt klaviatūros išdėstymą. Ne jo reikalas kaip aš čia rašau, gi neparodo, koks mano intelekto lygis. : )
T. 2010-05-09 22:12
Arns, linkęs sutikti su tavo argumentais, tačiau nors ir neišspręsdamas svarbiausios problemos (Sodra), Kubilius vis vien lieka geriausiu premjeru nuo nepriklausomybės, nors ir bendrai vertinčiau jo veiklą praktiškai neigiamai. Išties įdomu būtų sužinoti, kokias kriterijais buvo remiamiasi, kad nebuvo skolinamasi iš TVF (neradau, gal kas rado?). Į temą: Šaunu. Pirma Barclay'us, o dabar ir IBM(!). Sulaikys dalį talentingų gamtamokslių, tiskliukų ir IT specialistų. Manau ir universitetam(KTU,VGTU,VU) tai bus puiki proga pakilti į aukštesnį lygį, akivaizdu, kad bendradarbiaujant su tokiu inovatorium, kaip IBM žymiai sustiprės atitinkamų disciplinų lygis. Galų gale, jeigu IBM'ui šis projektas atneš naudos, galime tikėtis, jog šis, mano manymu, gana populistinis ūkio ministro ir premjero pareiškimas, kad Lietuva 2020m. taps regiono inovacijų centru, gali tapti realybe.
nuomonė 2010-05-10 20:11
Taip, skolina pigiau. Tačiau tuomet visi šalies ekonominiai sprendimai pereina į TVF rankas. Vietiniai valdžiai lieka užsiimti tik kosmetika, arba nusiteikti ilgus metus truksiančiam konfliktui su TVF(manau tokia bus Graikijos, Ispanijos taktika). O konfliktas reiškia ekonominę stagnaciją. Dar reikėtų pastebėti jog TVF eis "vadovėliniu" keliu, o turbūt niekam nenaujiena kad Lietuvoj kaip taisyklė "pagal vadovėlį" nesigauna Trumpai tariant jei tavo skaičiavimai teisingi ir mes permokėjom ~4%, manau tai dar norma. Minusas tas, kad jeigu mums seksis, tai TVF kopijuos taktiką ir ant Latvių ir ilgu periodu gali nebesijausti tarp jų ir mūsų skirtumo... nors anoks čia ir minusas. Tik tiek kad populistai vėl turės dėl ko pykti. Į straipsnio temą:
Arns 2010-05-10 22:08
Nuomone, atmink jog dabar irgi daroma viskas pagal TVF, net Kubilius žiemą gyrėsi jog jų veiksmus TVF pagyrė. Taigi, ar dvigubai didesnės palūkanos nebus didesnis svarstis po kalu, nei kuris laikas vadovavimo? Ypač kai TVF investuoja pinigus ir siekia juos atgauti, jiems jokios naudos iš to, kad Lietuva bankrutuotu. O štai bankai ir t.t., jiems tai nerūpi, jie savo gali ir kitaip skolas atsiimti, ir tai nesusiję su Lietuvos ekonomine padėtimi. 4% nedaug? Nuo kažkur 18 milijardų, kuriuos kaip minimum pasiskolinsime per krizę(ir tai, jei kitąmet ekonomika pas mus pradės kilti)? O plius dar senos skolos. Kurias jau nuo 2005 pradedamos gražinti, bet jos vis aktyvuojasi ir aktyvuojasi. Taigi, jeigu ekonomika staigiai nepradės augti, vėl pragyvenimui reiks skolintis ir vėl ir vėl... Šitaip galime pakartoti Argentinos pasiekimą, kai ji bankrutavo. O va tada jau nori nenori, TVF ir Pasaulio bankas valdys viską viską. Nebebus jokių prašymų ir rekomendacijų, bus įstatymas ir taškas.
nuomonė 2010-05-10 22:37
Tai kaip supratau tavo siūlymas paskelbt bankrotą iš anksto? Dėl visa ko. Nors iš esmės aš tave suprantu. Čia pirma reikia užsiduoti sau klausimą "ar Lietuva bankrutavo?" ir atsakyti į jį sąžiningai...