Anksčiau kepusi IT specialistus, Lietuva greit jų gali pritrūkti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ligonis 2010-09-28 09:14
ir tu pabandyk paaiskitn tipiniam lietuvos moksleiviui "eik i technologinius mokslus - ten tau reikes kelis metus vargintis del diplomo, bet poto gausi gera atlyginima. nebk vadybininku, nes jie tik studentauja - ju pilna ir visi bedarbiai," nesugebes gi palaukt truputi.
edgarasl 2010-09-28 09:49
Kada gi Lietuva kepė tuos IT specialistus? "Specialistus" gal ir kepė... Iš visų baigusių IT studijas tik kokie 5-10% realiai turi ugnelės tam darbui.
Vytax 2010-09-28 10:27
Skatink neskatinęs, bet moksleiviai dar 5 klasėje apie ateitį rimtai negalvoja. Taip jau susiklostė, kad mokykloje socialiniai dalykai (istorija, geografija, politologija, ekonomika) užima svarbesnes pozicijas nei tikslieji ar gamtamoksliai (matematika, fizika, chemija, biologija). Socialiniai dalykai pradedami dėstyti anksčiau, jiems tenka daugiau pamokų, todėl moksleivių potraukis į šią pusę akivaizdus.
Exos 2010-09-28 10:33
žmonės nemąsto, tiesiog pasirenka būti vadybininkais ar dar kokiais ekonomistais, o galėtu rinktis IT kur atlgyninimas ir darbas geras ir tikrai nesunkus... o dar žinant kaip reik tokiu darbuotojų tai net keista kodėl tiek mažai žmonių renkasi, juk greitai viska pakeis kompiuteriai taigi reikės dar daugiau tokių specialistų.
Nierka 2010-09-28 11:11
Na nepasakyčiau, kad darbas IT srityje yra nesunkus. Čia nuo situacijos priklauso, bet jei neturi gyslelės tam darbui, tai darbas bus tikra kančia. Ir šiaip, kad ir turi gyslelę, vistiek protas pastoviai įjungtas būna, kas gali anksčiau ar vėliau grėsti išsekimu.
Karvė 2010-09-28 11:51
Juokinga tai, kad apie šią problemą kalbama tik dabar, nors dar prieš metus, kai atėjo Barclays tapo aišku, kad IT personalo pritrūksim. Barclays be abejo ras iš kur paimti, bet smulkiajam verslui galimybės pasisamdyti gerą IT specialistą tik dar labiau sumažėja. Tačiau reikia sutikti su Vytax - mokyklose tikrai per daug dėmesio skiriama Istorijai, Politologijai ir Geografijai - šie mokslai iš esmės reikalingi dėl bendro išsilavinimo, tačiau skiriamas toks pat dėmesys kaip ir gamtos mokslams, o Informatikos realiai mokyklose išvis nemoko - niekas į Informatikos pamokas rimtai nežiūri, o realiai ko nors išmoksta tik tie, kurie patys parodo iniciatyvą.
edgarasl 2010-09-28 11:57
Žiūrint kurioje srityje, kuo dirbant ir KAIP dirbant. Dėl išsekimo gryna teisybė - kasdien tenka mokytis (kasdien tiesiogine prasme), kartais neišimtis ir savaitgaliai. Va vaikštau as pajuodusiais paakiais...
edgarasl 2010-09-28 11:59
IT personalo nemanau, kad trūksta, o vat geri darbuotojai ir specialistai - kitas reikalas.
HardAxe 2010-09-28 12:19
tie kurie turi pašaukimą ir taip ten mokosi. Iš įstojusių galiausiai gal 20% dirba pagal specialybę. Jei priimsim dvigubai daugiau kas gausis? Eis dirbti 15%?
Webbus 2010-09-28 12:49
Na keblus reikalas. Siaip pats dabar esu treciam kurse, studijuoju cia visu taip peikiama ekonomika. Nors rinkausi tarp dvieju alternatyvu: ekonomika ir IT, bet pasirinkau ekonomika. Abu sie mokslai man idomus ir abejose srityse gilinuosi pats be kieno nors raginimo. Bet susikloste tokia situacija, kad nors ir studijuoju ekonomika, bet dirbu IT srityje, nors ir neprofesionaliai ir tik laisvalaikiu, bet pinigeliai daug geresni nei dirbant kokiu vadybininkeliu Kartais susimastau ar nebusiu padares klaidos neidamas i IT. I ekonomika stojau del to kad radau labai geras studijas Lietuvoje. Bet gal po ekonomikos stot i IT? Cia tokia kaip loterija gaunasi. Ant IT lengviau darba gaut, nieko neveikdamas niekad nesedesi. Su ekonomika sunkiau "prasimust", bet kai prasimusi "reward'as" manau didesnis
dalgis 2010-09-28 13:02
buvau per karjeros dienas Barclays prisistatyme, tai jie pabreze, kad studentai nifiga neparuosiami kad galetu dirbt pas juos
Iko 2010-09-28 14:13
O kaip tik ruosiuosi isvaziuoti i Anglija baigias siuos metus studijuoti IT. Lietuvoje nera perspektyvu, tuo labiau, kad vakaru europa vertina IT speacelistus labiau nei advokatus ar vadybininkus :]
šakės 2010-09-28 14:39
Faktas. Bet IT turi tiek daug sričių, kad universitetai fiziškai nesugebėtų studentus paruošti pilnai. Todėl pateikia tik įžangas. Toliau kiekvienam pačiam reik rinktis, ko nori ir mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis
Mitas 2010-09-28 15:17
Na, pirmiausia tai aukštosios pačios neturi pakankamos patirties, kad paruoštų nepriekaištingus specialistus. Antra, kaip jau buvo minėta, IT sritis labai plati, į ją sutelpa daugybė skirtingų specialistų. Aukštosios orientuotos, kad IT studentas susipažintų su kuo daugiau IT sričių, bent jau dėl bendro išprusimo apie jas žinotų. Sakykime taip, kad paruošti konkrečios IT srities specialistus, tam ir 4 metų gali būti per mažai, o pas mus per tuos 4 metus siekiama paruošti net ne vienos IT srities specialistus. Aukštųjų mokyklų klaida ta, kad jos paprasčiausiai neruošia konkrečių IT specialistų, tik supažindina su IT sritimi. Taip ir gaunasi, kad daug moko, bet nieko neišmoko. Bet studentas bent jau pradžią gauna, o toliau gali ir turi siekti įgūdžių asmeninėmis pastangomis. Aišku, tas variantas „įstosiu, baigsiu programavimą, būsiu profas, eisiu programuoti“ čia jau netinka. Bet pritariu A. Česniui. Darbdaviai priimtų žmogų be patirties, įgytų jis pas juos patirties ir turėtų įmonė specialistą.
Wolfy 2010-09-28 16:35
Zmones yra linke dirbti,tai kas patinka,o ne tik del atlyginimo.Daug talentingu zmoniu tiksliesiems mokslams, renkasi stoti i socialinius ar kitokius mokslus.O yra motyvuotu ir norinciu studijuoti IT zmoniu,bet tikrai ne visi yra gabus tiksliesiems mokslams,tai tas ir gaunas,kad renkasi lengvesnius mokslus.Neisimtis ir as pats,nors noreciau kolegijoje specialybe susijuse su IT studijuoti,bet nezinau ar galimybes leis tam,tai tikriausiai teks kazka kita rinktis.
pupis 2010-09-28 17:50
Manau, reiktų atsisakyti pascalio ir tuomet iškart taptų populiaresnė IT sritis. Nes kiek aš pažįstu savo draugų, kurie, jei ne pascalis, tikrai būtų rinkęsi IT
EDman 2010-09-28 18:05
...
Gintaxas 2010-09-28 19:01
Pats dabar mokaus IT pirmam kurse KTU, šiemet įstojo apie 240 pirmakursių. Galiu pasakyti, kad jau pirmą mėnesį gulėti lovoj išsižergus neišeis, nes dirbti reikia nemažai. Bet žinau, kad pakentėjus ir normaliai pasimokius 4 metus galėsiu susirasti gerai apmokamą darbą, o tai ir skatina mokytis toliau.
Mikis 2010-09-28 19:22
As manau kad tu specialistu sociai yra aisku nevisi tikri cpecialistai bet kaip ir visuose darbuose.
uodasuodas 2010-09-28 20:55
Esu mokinys, šiuo metu 10-oje klasėje, ir galiu pasakyti, kad situacija yra tikrai prasta. Pats domiuosi IT, web programavimu, bet asmeniškai paskalio nesimokiau. Kaip jau tikriausiai visi žino, 12-oje klasėje Informatikos egzaminas susideda tik iš paskalio. Mums praeitų metų gale leido pasirinkti ar šiais metais norime eiti "Programavimą" (Moko paskalio), arba "Multimedija" - oficialiai moko HTML(nors pasižiūrėjus kursą, grynas bullshit, skirtas tiems kurie neįkerta programavimo). Aš pasirinkau programavimą, kaip dar padarė 6 klasiokai. Programavimo grupės nesudarė. Kodėl? Nes turi susirinkti bent 12 žmonių. Tie kurie nori mokytis paskalio, ir 11 klasėje galėti rinktis informatiką A lygiu - skiriamas būrelis, kur moko būtent paskalio, nerašo pažymių. Būrelis - 8-ta pamoka. Visi 6 mano klasiokai, net negalvoję atsisakė, ir geranoriškai atsisakė informatikos. Conclusion - vietoj to, kad 7 mokiniai(vien tik iš mano klasės) rinktųsi informatiką, į tą būreli eisiu tik aš. Dar keli mokiniai iš kitų klasių. Taip ir dingsta daug žmonių besidominčių IT.