„Gal net iki Danijos.“ Lietuvoje atsiras didžiulis centras  (4)

Siekdama didinti šalies elektros sistemos lankstumą bei išvengti didelio saulės ir vėjo elektrinių gaminamos elektros pertekliaus, valstybės valdoma „Ignitis grupė“ planuoja investuoti į baterijų parkus, taip pat vystyti žaliojo vandenilio gamybą Elektrėnuose, sako grupės vadovas Darius Maikštėnas.


Saulės elektrinė Lietuvoje
Saulės elektrinė Lietuvoje
© Ahttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saul%C4%97s_elektrin%C4%97.jpgiseinau, CC BY-SA 4.0 |

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-05 „Gal net iki Danijos.“ Lietuvoje atsiras didžiulis centras  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis pabrėžė, kad visi šie projektai sukurs ekonominę vertę ir grupės akcininkams.

„Mes palaipsniui plėsime Kruonį (Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę – BNS), taip pat didės investicijos į didelės apimties baterijas ir apie 2030 metus mes tikimės, kad turi būti išvystyti gana ženklios apimties elektrolizės (elektros energijos pavertimo į vandenilį ir jo produktus – BNS) pajėgumai“, – pirmadienį „Nasdaq“ susitikime su investuotojais sakė D. Maikštėnas. 

Jo teigimu, naudojant Lietuvos elektrinės  Elektrėnuose infrastruktūrą, apie 2030 metus galėtų atsirasti 1 gigavato (GW) galios elektrolizės įrenginys, kuriame per metus galėtų būti pagaminta iki 100 tūkst. tonų žaliojo vandenilio.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Mini PC, karinio tvirtumo planšetės, fantastiški ventiliatoriai, „Xiaomi“ maršrutizatoriai, pompos ir belaidžiai siurbliai
3182 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „BMAX B6 Plus“ - mini PC, 12+512GB, Windows 11

2) „FOSSiBOT DT1 Lite“ - karinio tvirtumo planšetė

3) „ILIFE H70 Plus“ - belaidis dulkių siurblys

4) „Xiaomi Router AX3000T“ - WiFi 6 maršrutizatorius

5) „Baseus“ - ventiliatorius, USB, pastatomas ir tvirtinamas prie ekranų

6) 12V, 150PSI pompa

Išsamiau

Anot D. Maikštėno, iš Elektrėnų taip pat būtų galima nutiesti vandenilio produktotiekį iki Jonavos, taip jį panaudojant  amoniako gamybai „Achemos“ gamykloje.

„Jeigu reikėtų suformuoti ir įsivaizduoti idealų labai didelės apimties elektrolizės centrą Baltijos šalyse, tai yra geriausia vieta, kadangi yra prieiga prie trijų gigavatų energijos galių, vandens, taip pat prie jo prieina geležinkelio vėžė, magistralinis dujotiekis“, – teigė D. Maikštėnas. 

Jo teigimu, iki 2030 metų Baltijos šalyse, nestabdant investicijų į žaliąją gamybą, reikėtų išvystyti 5–10 kartų didesnį nei dabartinis sistemos lankstumą. 

Pasak D. Maikštėno, šiuo metu pagrindinis sistemos lankstumo resursas Baltijos šalyse yra „Ignitis gamybos“ valdoma Kruonio HAE. 

 

Šiuo metu vykstantys penktojo jos 110 megavatų (MW) galios agregato darbai turėtų būti baigti iki 2026-ųjų. Skelbiama, kad jį įrengus HAE pajėgumai išaugs iki – elektrinė taps viena didžiausių energijos kaupimo įrenginių Europoje.

D. Maikštėnas pabrėžė, kad visi šie projektai sukurs didelę ekonominę vertę „Ignitis grupei“ bei jos akcininkams.

„Daugėjant atsinaujinančių išteklių generacijos visame regione, net tik energetinė, bet ir ekonominė vertė – kiek galima uždirbti operuojant didelės apimties lankstumo įrenginius – yra labai didelė materiali ir nuosekliai auga“, – sakė D. Maikštėnas.

 

„Todėl šitas įrenginys kartu su tolesne baterijų bei elektrolizės plėtra sukurs labai daug vertės visam regionui, taip pat ekonominę vertę „Ignitis grupės“ akcininkams“, – kalbėjo „Ignitis grupės“ vadovas. 

Pasak D. Maikštėno, apie 2032 metus pradėjus veikti pirmiesiems jūriniams vėjo parkams Baltijos jūroje galėtų vystytis jūrinis energetinis hub'as (centras – BNS), kuriame būtų sujungti jūrinio vėjo pajėgumai bei į Vidurio Europą nukreiptos tarptautinės elektros jungtys.

Apie 2035 metus išaugus elektrolizės pajėgumams, anot „Ignitis grupės“ vadovo, atsirastų galimybė tiesti magistralinį dujotiekį iki Danijos. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
Autoriai: Giedrius Gaidamavičius
(35)
(9)
(26)
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Komentarai (4)