Netrukus Lietuvoje – nauja tvarka dėl butelių kamštelių: paaiškino, kaip bus su taromatais  ()

Liko kiek daugiau nei savaitė, kai Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, bus draudžiama pateikti rinkai 3 litrų ir mažesnius plastikinius butelius ir kombinuotą gėrimų tarą su nepritvirtintais iš plastiko pagamintais kamšteliais bei dangteliais. „Užstato sistemos administratoriaus“ vadovas tikina, kad gyventojams dėl to permainų nebus.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Europaportalen (CC BY-SA 4.0) | https://lt.wikipedia.org/wiki/Taromatas#/media/Vaizdas:Collecting_waste_for_recycling_in_Romania.JPG

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atliekų tvarkymo įstatyme nurodyta, kad nuo liepos 3 d. bus draudžiama pateikti rinkai trijų litrų ir mažesnės talpos gėrimų tarą su iš plastiko pagamintais kamšteliais ir dangteliais, jeigu jie nelieka pritvirtinti prie taros per visą numatytą gaminių naudojimo trukmę.

Lietuvos rinkoje likusioms pakuotėms su seno tipo kamšteliais ir dangteliais išpardavimo laikotarpis neribojamas, skelbė Aplinkos ministerija. Tad jeigu gėrimų tara su nepritvirtintu kamšteliu bus pateikta Lietuvos rinkai iki 2024 m. liepos 2 d. imtinai, ją bus galima platinti, užpildyti, parduoti, dalinti neribotą laiką.

Svarbu, toks draudimas bus netaikomas stiklinei ir metalinei gėrimų tarai su plastikiniais kamšteliais ir dangteliais, taip pat gėrimų tarai su metaliniais kamšteliais ir dangteliais su plastikiniu sandarinimo sluoksniu, nes jie nelaikomi pagamintais iš plastiko.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Tik 53€ už Android planšetes, energijos stotelės, garso stiprintuvai, endoskopai ir kt. (Video)
1978 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „N-ONE NPad Y1“ planšetė - puikios kainos ir kokybės modelis

2) „POPDEER S500“ - 500W, 518,4Wh portabili energijos stotelė

3) „Sunbuck AV-660BT“ - 2000W garso stiprintuvas

4) „BlitzWolf BW-CS7“ - belaidis HDMI siųstuvas-imtuvas

5) Puikios kainos endoskopas (5 arba 10 metrų ilgio)

6) „Drillpro“ - 18V 520Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

Išsamiau

Nauja sistema įsigalios liepos 3 dieną.

Į taromatą – ir buteliai su kamšteliais

„Užstato sistemos administratoriaus“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas „Delfi“ patikino, kad užstato sistemai grąžinant tarą minėti pokyčiai įtakos neturės.

„Tvarka nesikeis, taromatai priims PET pakuotes ir su kamšteliais, ir be jų“, – tvirtino jis.

Gegužės pabaigoje USAD taip pat pranešė, kad nuo užstato sistemos starto Lietuvoje gyventojai pasiekė simbolinį 5 milijardų grąžintų pakuočių skaičių.

 

Aplinkos apsaugos įstatyme nurodyta, kad nustatytų reikalavimų neatitinkančios trijų litrų ir mažesnės talpos gėrimų taros su iš plastiko pagamintais kamšteliais ir dangteliais pateikimas Lietuvos rinkai užtraukia baudą nuo 1,7 iki 4 tūkst. eurų.

Jei pažeidimas padarytas pakartotinai, tai jau užtraukia baudą nuo 3 iki 6 tūkst. eurų. Administracinių nusižengimų kodekse nurodyta, kad nustatytų reikalavimų neatitinkančios trijų litrų ir mažesnės talpos gėrimų taros su iš plastiko pagamintais kamšteliais ir dangteliais pateikimas Lietuvos rinkai užtraukia baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 1,4 iki 3 tūkst. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Raminta Rakauskė
(3)
(19)
(-16)

Komentarai ()