Pagaliau! „Darbdaviai to klausti nebegalės.“ Į Lietuvą žengia naujovė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SPeed_FANat1c 2024-08-28 11:31
Nu ir ka tas pakeis. Moterys yra rizika kad eis gimdyti. Tai net jei tuo negali argumentuot, tada tiesiog teks vengti samdyti moteris. Ir nepanasu kad jos nuo to laimės.
kestutisz 2024-08-28 11:56
Tai yra ir kitų nesąmonių, ten kad nu valdyboje būtų moterų daugiau. Tiesa kaip jie dabar taip dirbtinai padalins santykį tarp visų 72(?) lyčių (nes nu buvims ne tik vyru, bet ir moterimi dabar jau nebemadinga) - nelabai aišku :)
HardAxe 2024-08-28 12:00
nori lygesnių teisių, tegu daro kaip skandinavai. tėvystės atostogų abu gauna po lygiai, visko perleisti negali - arba pats eini, arba prašiki pinigus/laiką. Dekreto klausimas išsispręs.
S.J 2024-08-28 17:26
Kažkur youtube mačiau viena komentara, apie tai, kad moterims mokama mažiau, bet esmė tame, jei moterys gauna mažiau, vadinasi pigesnė darbo jėga, jei pigesnė, vadinasi moterys turėtų būti samdomos masiškai ir vyrus pakeisti į moteris, nes jog pigesnė darbo jėga, bet realybė yra ta, kad moterys realiai gauna mažiau, nes ir dirba realiai mažiau
SPeed_FANat1c 2024-08-28 17:27
pamazins gimstamtuma ,kuris ir taip yra problemiskas. Jei vyras daugiau uzdirba, jis nenores prarast pinigus dazniau, ir juo labiau uzpakali valyt vaikui
S.J 2024-08-28 17:34
Šiaip jau moterų lygybe dažniausiai kišama ten kur moterims yra naudinga, ten kur nenaudinga, lygybės nė už pinigus nepaims. Jau kuris laikas eina visokie debatai ir užsienyje, apie tai kad būtent daugiau moterų būtų vadovų, politikų lygyje, taip sakant sprendimų priėmime. Bet realiai nenoriu būti sexistiškas, bet moteris niekada nepakeis vyro, ir atvirkščiai. Bet sprendimų priėmime manau vyras visada bus aukščiau, nes realiai vyrai vadovaujasi logika, kai moterys emocijomis. Čia su tuo visų teisių sulyginimu, manau per artimiausius 50 metų prisižaisime.
kestutisz 2024-08-28 17:58
Aš statyčiau už naujų hitlerių ir atitinkamų blogybių atsiradimą, deja.
UTF16 2024-08-28 18:35
Reikia žiūrėti koreguotą uždarbio skirtumą: lyginti vyrų ir moterų atlyginimus tarp darbuotojų, dirbančių toje pačioje firmoje, turinčių lygiai tą pačią kvalifikaciją ir patirtį, užimančių lygiai tą pačią darbo vietą. Žodžiu, atmesti praktiškai visus šalutinius faktorius. Priklausomai nuo šalies, susidaro nuo 1 iki 5 % skirtumas, kurio niekaip neįmanoma paaiškinti. Jeigu taip paimsi daugumą rimtų firmų, ten nerasi jokio skirtumo, bet visos šalies mastu tikrai bus tokių darbdavių su tokiom pažiūrom, kad vyras turi uždirbti daugiau ir taškas, todėl per visą šalį susidarys nedidelis skirtumas. Lietuvoj galėtų būti apie 2 %. Pirmais studentavimo metais reikėdavo prisidurti prie stipendijos, tai važinėdavau į Prancūziją kaip vertėjas su mašinų prekeiviais. Vienas man tiesiai šviesiai pasakė: „Mes moters tokiam darbui išvis net neimtume“.
Dannas3 2024-08-29 11:01
Oho kokios izvalgos. Neseniai skaiciau vieno arabo komentara, kad moterys netinkamos vadovo pozicijoj,nes nu hormonai, mėnesines ir emocijos:)) Realybe ta, kad vyrai linke labiau konkuruot tarpusavi, kai tuo tarpu moterys labiau yra linkusios ieškot kompromisu. Taigi, manau, kad kažkokia lygybe turetu but, nes tiek konkuruot, tiek ieškot kompromisu yra geras dalykas, kol aisku nenueinama I krastutinumus. Vienu atveju, tai veda I konfliktus kitu atveju...dabar nesugalvoju, kuo per didelis kompromisu ieškojimas gali baigtis blogai. Gal I per dideli skystuma, kuriuo galima pasinaudot. Zodziu lyciu lygybe savotiškai labiau funkcionuotų, kaip svertu ir atsvaru sistema, kas ir yra del ko vakaru civilizacija isiverze I prieki tam tikru metu. Galiu dabar kiek ir neteisingai atsiminti,bet per ilga homo sapiens istorija, mes buvom medžiotojų-rinkėju visuomene. Prie tokio modelio labiau vyravo(moteriavo:) matriarchatas. Tik pries plius minus 10k metu, pradėjus gyvent sesliau, prasidėjus zemdirbystes erai, isivyravo patriarchatas.
immortallt 2024-08-29 12:10
Niekaip nepaaiškinsi skirtumo? Statistinė paklaida yra toks dalykas. Ir nėra idealiai vienodai dirbančių žmonių, idealiai tą patį darbą, apart kur įkainiais grįstas atlyginimas. Tik tokių darbuotojų atlyginimą gali izoliuotai ir patikrinti, vienodas jis ar ne. Atsakytų skambučių skaičius, priklijuotų plytelių plotas ir t.t.
UTF16 2024-08-29 12:27
Šitas geras Norėčiau pamatyti nors vieną vyrą, kuris vadovautųsi grynai logika, o ne emocijomis
immortallt 2024-08-29 13:58
Turėsi tokią situaciją, kad praskleidus, turėsi skirtumus tiek į vieną, tiek į kitą pusę. Taip pat gali išlįsti visokie kultūriniai niuansai, kad viena pusė daugiau rūko, daugiau telefone pasėdi ar pan. Tik įkainis už atliktą darbą gali būti palygintas taip, kad tokio palyginimo tikslumas galėtų būti 1-5% lygyje.
HardAxe 2024-08-29 14:11
mano srity moterų mažuma. Taip tegu ir lieka. Kol jų nedaug, jos viena kitą palaiko + kaip mažuma lengviau gauna pagalbos + beveik visos iš tikslinio sektoriaus ir priima logiškus sprendimus. bet nuo kažkokios kritinės masės ta vieninga grupelė skyla, tada prasideda konkuravimai, apkalbos, paskalos... Ai, man ir vyriška kompanija gerai, ramiau dirbti
UTF16 2024-08-29 14:16
Taip, būtent, kultūriniai niuansai, apie ką ir kalbama. Tokių darbdavių, kurie moterų darbą dėl kultūrinių ypatumų vertina menkiau, tikrai rasi praktiškai kiekvienoj šaly, kad ir kiek ji progresyvi būtų. Bus visur skirtumas moterų nenaudai.
immortallt 2024-08-29 15:23
Visur skirtumas moterų nenaudai? Statistinė analizė to nerodo. Net Lietuvoje teko dirbti įmonėje su >100 darbuotojų, kur skirtumas ne vyrų naudai. 11/12 skyrių vadovai moterys (visos turinčios vaikų). Juokingai yra buvę, kai lygių teisių kontrolieriai prisikabino prie skelbimo ir grasino baudomis, kai įkėlė skelbimą, kad ieško siuvėjos. Turėjo parašyti siuvėjos/-o. Kas iš principo ir buvo mintis, nes nėra tikslo diskriminuoti. Tik paklausus, kiek per 20 metų vyrų siuvėjų buvo parengta regione, atsakyti nenorėjo, nes atsakymas buvo 0 (nu arba labai arti). Tai būtų užtekę informuoti, o ne grasinti baudomis, kad nepamiršti taisyklingai formuoti, bet taip ir kitose srityse, daug kur moterys nenori dirbti. Pvz. Energetikos pagrindinės konferencijos. Anksčiau iš viso moterų būdavo tik asistentės ir administratorės. Dabar viceministrę turime, LEA vadovė - padaugėjo. Bet visos politikoje/administracijoje realiai, ne techninėje dalyje. Alga su specifinėmis žiniomis labai gera. Iš junior'ų prisikalbinti labai sunku merginas padėti su projektais (taip, reikia prisikalbinti, nes jei nepatinka, tiesiog neša kudašių), o vaikinų atsiranda, kam įdomu arba nutaria gilintis. O šiaip buvo toks eksperimentas, kai vyrų ir moterų klausė paprasto klausimo, kokį darbą rinktumėtės - CEO/CFO, bet alga MMA, ar šiukšlių išvėžėju dirbti, bet gauti 50k€ per metus. Kaip manote, kokia dalis moterų pasirinko CEO/CFO ir kokia dalis vyrų?
HardAxe 2024-08-29 16:16
yra darbdavių, kurie lygios kompetencijos moterį daug mieliaus paims nei vyrą vien tam, kad pramaišyti kolektyvą. manau skaudesnė tema yra amžius nei vyras/moteris.
UTF16 2024-08-29 16:38
Jeigu labai paieškosi, visko rasi.
SPeed_FANat1c 2024-08-29 20:00
labai paprastas paaisikinimas - eina jos i vaiku atostogas, stai ir viskas. Darbdaviui neapsimoka.
immortallt 2024-08-30 07:38
Ne šita, kažkada buvo per rankas perėję šalies pagal sektorių ir poziciją. Atlyginimo nuokrypių buvo į abi puses. Metodika turėjo ydų, nes negalėjai idealiai sulyginti, tik +-. Bet dabar net nepasakyčiau, ar tai Lietuvos tikrai buvo, tai tikrai nulis minčių nuo ko pradėti ieškoti. Nors ir šitos ataskaitos 19 lape matosi panaši situacija, kai visos šalies mastu, yra paaiškintas ir nepaaiškintas atlyginimo skirtumas moterų naudai. Beveik visi skirtumai tai statistinės paklaidos ribose. Nepaaiškintas pas mus neva didelis skirtumas, bet paaiškinimas labai aiškus ir paprastas - jei susilauks vaikų - beveik 2 metus nematysi, ir privalėsi laikyti darbo vietą, o grįžus, vis tiek jei tik vaikas sirgs, nebus tik mamos.
UTF16 2024-08-30 11:32