„Electrolux Design Lab 2011“ išrinktos geriausios lietuviškos buitinių prietaisų koncepcijos  (6)

Tarptautinio konkurso „Electrolux Design Lab 2011“ Lietuvos etapui studentai pateikė 22 skirtingus koncepcinius projektus. Šių metų pagrindinė tema buvo „Išmanusis mobilumas“ (angl. Intelligent Mobility) ir jo pritaikymas mūsų kasdieninėje buityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje įsigalint „išmaniajam mobilumui“, artimiausioje ateityje vartotojams labiausiai praverstų į žemę įsmeigiamas ir lietaus vandenį surenkantis bei išvalantis prietaisas, teršalus iš maisto pašalinanti priešpiečių dėžutė su mitybos kontrolę užtikrinančia apyranke bei prie dviračio tvirtinami kavos ir sumuštinių šildytuvai. Tokias idėjas tarptautiniam konkursui „Electrolux Design Lab 2011” pateikė Vilniaus dailės akademijos dizaino studijų antrakursiai, tapę vietinio etapo nugalėtojais. Pirmąją vietą ir belaidį siurblį „Ergorapido“ laimėjusi Laura Petraitytė sukūrė į gėlę panašų vandenį renkantį ir valantį prietaisą „FLOssOLIS”, kuris pasitarnautų vietose, kuriose yra ribotas geriamojo vandens kiekis. Įsmeigiamą prietaisą būtų patogu vežtis į iškylą ar naudoti viešose vietose, užtikrinant nemokamą geriamąjį vandenį. Lyjant lietui, vanduo prietaiso „žiedlapiais“ sutekėtų į 1,5 ltr. talpos grafiną. „Žiedlapiuose“ integruota saulės elektros modulinė sistema sugeneruotų energiją, reikalingą UV-C lemputei, kuri sterilizuotų vandenį, visiškai sunaikindama mikroorganizmus. Antrąją vietą užėmė Elena Laurinaitytė, sukūrusi šiandieninius vartotojo poreikius atitinkančią maisto dėžutę „Immunity“. Pasak studentės, chaotiška mityba ir įvairiomis cheminėmis medžiagomis užteršti produktai yra pagrindiniai faktoriai, neigiamai veikiantys vartotojų imunitetą. Todėl jos sukurta koncepcinė maisto dėžutė – ne tik patogus indas, bet prietaisais, ozonavimo būdu iš daržovių ir vaisių pašalinantis pesticidus. Tuo tarpu jo rankena kartu gali tarnauti ir kaip apyrankė, kurioje integruota užrašinė, fiksuojanti kasdienius mitybos faktus.

Trečiosios vietos laimėtoja Simona Gluškevičiūtė sukūrė prietaisą tiems, kurių pagrindinė transporto priemonė – dviratis. Žalią vikšrą primenantys dviejų tipų (skirti gėrimams ir maistui) prietaisai „Worm“ tvirtinami prie dviračio rėmo. Minant pedalus, generuojama energija, kuri gali būti tuoj pat panaudota jų turinio šildymui ar kepimui, taip pat akumuliuotis baterijose. Šis prietaisas, pasak studentės, pasitarnautų dviračiais važiuojantiems į mokslus ar darbą, taip pat iškylų į gamtą metu.

Iš viso vietiniam konkurso „Electrolux Design Lab“ etapui studentai pateikė 22 projektus. Dominuojančios priešpiečių dėžutės ir portabilios virtuvės liudija apie plintantį įprotį su savimi vežtis namuose pagamintą maistą ir leisti laisvalaikį gamtoje.

Kasmet daugiau nei tūkstančio projektų sulaukiančio tarptautinio konkurso, kurio šių metų tema – „Išmanusis mobilumas“, pusfinalininkai (TOP-25) bus paskelbti birželio viduryje, aštuoni finalistai – liepos viduryje. „Electrolux Design Lab 2011“ finalas įvyks rugsėjo mėn. Londone. Pirmosios vietos nugalėtojo laukia 5 tūkst. EUR prizas ir 6 mėn. apmokama stažuotė „Electrolux“ globaliame dizaino centre; 2 vietos – 3000 EUR, 3 vietos – 2000 EUR.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)