Statybos inžinerija – drąsiai siekime savo svajonių  (2)

Statyba – viena iš ekonomikos varomųjų jėgų. Praktika rodo, jog viena darbo vieta statyboje papildomai sukuria dar penkias, nes su šiuo sektoriumi susiję ir statybinių medžiagų pardavėjai, ir transporto darbuotojai, ir baldų gamintojai, ir dar daugelio kitų sričių specialistai. Be to, remiantis skaičiavimais ir prognozėmis, jau 2011 metais statybos sektoriaus darbų apimtys didės, todėl ir gerų specialistų poreikis augs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis studijų kokybės tyrimu („Švietimo problemos analizė“, 2008 m. lapkritis Nr. 8), abiturientų, besirenkančių studijų programą kolegijose, pagrindiniai motyvai buvo studijų programos susisiejimas su mėgstamais mokymosi dalykais, asmeniniais pomėgiais, aiškios profesinės karjeros galimybės ir didelis pasirinktos studijų programos poreikis darbo rinkoje. Iki 2009 m. statybos inžinerijos programų studijos tarp Lietuvos abiturientų buvo itin paklausios ypač dėl pastarųjų lūkesčių. Statybos inžinieriaus profesijos prestižui pasitarnavo ir Lietuvos politikos elito – prezidentų Algirdo Brazausko, Valdo Adamkaus – pavyzdžiai. Abu jie įgiję su statybos inžinerija susijusias profesijas.

Jaunuolius, norinčius įgyti statybos inžinerijos profesinio bakalauro išsilavinimą, verčia susimąstyti statybos inžinieriaus darbo perspektyvos. Besibaigiantis sunkmetis vis dar koreguoja abiturientų studijų planus, tačiau turintiems motyvaciją neverta atsižadėti svajonių. 2011 metais statybos sektoriuje prasidės ilgai lauktas „pavasaris“, o 2012-2013 metais vėl laukiama „vasara“. Tuomet gerus specialistus įmonių vadovai vilios į perspektyvias darbo vietas, o šiemet įstojusieji studijuoti kaip tik gaus aukštojo mokslo diplomus.

Be abejo, reikia nepamiršti statybos inžinerijos specialistų poreikio ES šalyse bei tarptautinėse kompanijose.

Geri statiniai negimsta iš niekur. Jie gali gimti tik iš formos ir struktūros suvokimo, sąžiningo, ilgo ir kantraus darbo, polėkio ir pasididžiavimo jausmo. Kauno technikos kolegija – seniausia techninės krypties mokykla Lietuvoje, turinti gilias specialistų rengimo tradicijas. Statybos technikai pradėti rengti nuo pat aukštesniosios technikos mokyklos įkūrimo 1920 metais. Per devyniasdešimt metų išugdyta daug puikių specialistų, vadovaujančių stambioms statybos įmonėms, dirbančių švietimo sistemoje. Mūsų mokyklą baigė Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas A. Šeštakauskas, buvęs ilgametis AB „YIT Kausta“ generalinis direktorius A. Butkus, VGTU statybos fakulteto dekanas P. Vainiūnas, Kovo 11-osios akto signataras, buvęs krašto apsaugos ministras Č. Stankevičius, UAB „Plienas“ generalinis direktorius G. Bartkevičius, UAB „Kaminta“ generalinis direktorius S. Kaminskas ir daugelis kitų.

Baigę mokslus absolventai galės dirbti daugelyje statybos veiklos sričių: statinių statybos, konstrukcinės projekto dalies, techninės priežiūros vadovais, sąmatininkais. Taip pat galės save realizuoti kaip kvalifikuoti statybos bei remonto prekių pardavimo vadybininkai, vadovauti savo įmonėms. Galimybių realizuoti save ir užsidirbti yra daug. Remiantis kolegijos statistika, 4% statybos fakulteto absolventų dirba ES šalių projektavimo bei statybos įmonėse.

Atkreipti dėmesys ir į dar vieną aspektą, lemiantį studijų pasirinkimą – darbdavių požiūrį į mokslo įstaigą. Kauno technikos kolegijos iniciatyva atlikta statybos įmonių apklausa parodė, kad kolegijos absolventai šalies įmonėse visuomet buvo ir yra pageidaujami. Taip yra todėl, kad mokslas mūsų kolegijoje orientuotas į paruošimą praktiniam darbui. Į programas įtraukti tie dalykų moduliai, kurių žinios yra būtinos kasdieniame statybos inžinieriaus darbe, nepamirštant ir bendrųjų, erudiciją lavinančių disciplinų. Studentai – būsimieji statybos inžinieriai – išmoksta organizuoti statinių statybą, taikyti statybos, remonto darbų technologijas, parinkti, pritaikyti ir paskaičiuoti statinių konstrukcijas, parinkti statybines medžiagas, tirti verslo rinką ir organizuoti įmonės ar jos padalinio darbą. Patyrę dėstytojai supažindina studentus su statybos technologijų naujovėmis.

Kolegija nuolat atnaujina ir modernizuoja auditorijas bei laboratorijas. dėmesys skiriamas praktikoms: teorinės žinios įtvirtinamos atestuotose ir sertifikuotose, technologiniu bei įrangos požiūriu pažangiausiose Lietuvos statybos sektoriaus įmonėse lyderėse. Gerai pasirodę praktikų metu, studentai jau nuo trečio kurso turi galimybę šiose įmonėse nuolatinį darbą arba gauti geras rekomendacijas.

Taip pat norisi padrąsinti tuos žmones, kurie ekonominio pakilimo metu dėl daugelio priežasčių negalėjo skirti laiko mokslui, dirbo praktinį darbą statybose, bet turėjo planų ateityje įgyti aukštąjį išsilavinimą – dabar tam yra galimybės mūsų kolegijoje. Tėveliai, kurie dirba statybos inžinieriais, irgi turėtų paskatinti savo atžalas rinktis šią profesiją, nes Lietuvos turtinę gerovę dažnai kūrė ištisos statybos inžinierių kartos.

Mes raginame kurti, siekti ir įgyvendinti savo svajones! Įgyvendinti studijuojant Kauno technikos kolegijoje! Tapkite statybos inžinieriais – visapusiškai išsilavinusiomis asmenybėmis. Mūsų valstybei labai svarbi techninė pažanga – dorovinių inžinieriaus asmenybės savybių ir profesionalumo matas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (2)