Autotransporto elektronika – žvilgsnis iš arčiau  (8)

Kauno technikos kolegijoje jau kelinti metai yra rengiami autotransporto elektronikos specialistai. Sutrumpintai ši specialybė žymima AE.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo ATE (automobilių techninio eksploatavimo) studijų programos ji skiriasi tuo, kad aukštojo išsilavinimo siekiantys studentai – būsimieji šios srities specialistai – įgyja gerokai daugiau bazinių elektronikos žinių ir išmoksta šias žinias taikyti praktiškai, dirbant su automobilių elektrinėmis ir elektroninėmis sistemomis, organizuojant šios srities darbą ir vadovaujant automobilių elektronikos aptarnavimu užsiimančių įmonių veiklai.

Žinoma, ATE specialybės studentai daugiau sužino apie mechaninę automobilio sandarą. Tačiau dėl to nusiminti nevertėtų – būsimiesiems autotransporto elektronikams yra suteikiamos bazinės automobilių mechanizmų sandaros ir jų veikimo principų žinios ir baziniai praktiniai įgūdžiai, kurie vienareikšmiškai praverčia šiandieninėje dinamiškai kintančioje rinkoje.

Kaip rodo KTK praktika, šių žinių ir įgūdžių su kaupu pakanka, kad, baigę studijas kolegijoje, AE specialistai sugebėtų puikiai koordinuoti savo darbą su ATE specialistų veikla. Be to, įgytos autotransporto elektronikos žinios ir gebėjimai leidžia specializuotis siauresnėje aukštosiomis technologijomis paremtoje inžinerinės veiklos nišoje. Nišoje, kuri yra svarbi globaliu mastu – juk nesvarbu, kur jūs bebūtumėte, žmonės visame pasaulyje naudojasi tiek asmeniniu, tiek visuomeniniu, tiek įmonėms priklausančiu transportu, tad ir šių transporto priemonių elektrinių ir elektroninių sistemų ir įrenginių priežiūra yra labai svarbus dalykas. O elektronikos automobilyje tik daugėja – rinkos ekspertų vertinimu, ji sudaro daugiau kaip 50% šiuolaikinio automobilio kainos.

Elektronika patogumo suteikia daug, jos užtikrinamomis funkcijomis tikriausiai tenka naudotis visiems. Šiandien automobilių elektronika yra pažengusi į priekį daug toliau, nei, pavyzdžiui, prieš kelis metus. Naujovių yra praktiškai kiekviename naujame automobilyje, tačiau studijas KTK baigę autotransporto elektronikai, be jokios abejonės, visi iki vieno sugeba sekti tokius pokyčius ir lengvai įsisavina naują informaciją bei pritaiko ją savo veikloje. Studijų metu dėstytojai supažindina būsimuosius specialistus su technologinėmis naujovėmis, o studentai įgyja sugebėjimą įsisavinti naują informaciją, sugebėjimą šias žinias pritaikyti pritaikyti įvairiomis aplinkybėmis, sugebėjimą derinti to taikymo įgūdžius su verslo ir vadybos pagrindais, su humanitarinių ir socialinių mokslų žiniomis. Svarbu ir tai, kad studentai išmoksta puikiai analizuoti galimų inžinerinių sprendimų įtaką siekiamam rezultatui, ir remdamiesi šiuo gebėjimu sugeba priimti optimalius sprendimus. Būtent todėl KTK autotransporto elektronikos absolventams jokio nerimo nekelia tai, kad į jų rankas papuola naujausios kartos automobiliai. Ir visiškai nesvarbu, ar tai bus vos poros metų amžiaus „Audi Q7“, ar praėjusiais metais pro gamyklos vartus išriedėjęs „BMW X6“, ar, pagaliau, naujutėlaitis bet kokios kitos markės automobilis, kuriame sutriko kurios nors elektroninės sistemos darbas, mūsų paruoštų specialistų tai tikrai neišgąsdins. Plati erudicija, gebėjimas kūrybiškai ir kritiškai mąstyti ir sugebėjimas tobulinti savo profesinę kompetenciją juos lydi visada.

Kodėl verta pasirinkti šią studijų programą? Argumentų „Už“ yra daug.

Pirmiausia, studentų mokslas bus glaudžiai susijęs su praktika ir realia situacija rinkoje. Kauno technikos kolegija jau ne pirmus metus bendradarbiauja su kompanija „Bosch“, kuri yra vienas didžiausių automobilių technikos gamintojų pasaulyje. Visai šalia pagrindinio kolegijos pastato įrengtas „Bosch“ mokymo centras, kuriame paskaitos ir praktiniai užsiėmimai yra vedami autotransporto elektronikos specialybės studentams. Lietuvoje „Bosch“ tiekia aukščiausios kokybės automobilių atsargines dalis, modernią automobilių diagnostikos įrangą bei automobilių garso ir navigacijos įrangą, todėl sąlytis su šia kompanija studentams suteikia galimybių susipažinti ir išmokti dirbti su šiuolaikiška įranga ir darbo priemonėmis bei susipažinti su pažangiausiais autotransporto rinkoje darbo metodais.

Antra, KTK parengti automobilių elektronikos specialistai visada laukiami daugelyje Lietuvos įmonių, atliekančių transporto priemonių diagnostikos ir remonto darbus. Kolegija su minėtomis įmonėmis taip pat yra sudariusi studentų praktikos atlikimo sutartis. Toks bendradarbiavimas studentams užtikrina galimybes įgyti naudingų praktinių sugebėjimų, ypač atsižvelgiant į tai, jog jie dalį studijų praleidžia geriausių šios srities specialistų tarpe. Toks mokymosi procesas leidžia betarpiškai bendrauti su būsimaisiais darbdaviais – dalį studentų dažnai jau po pirmųjų praktikos savaičių įmonių vadovai pakviečia į savo darbuotojų komandas.

Trečia, pas mus surasite daug erdvės saviraiškai. Kolegija pati organizuoja ir dalyvauja kitų mokymo įstaigų rengiamuose automobilistų konkursuose, iš kurių mūsų jaunimas visada parsiveža garbingus apdovanojimus. Trokštantiems daugiau žinių, dėstytojai mielai konsultuoja savo srities klausimais. Trokštantys bendravimo ir aktyvumo, visada gali „atrasti“ save KTK Studentų atstovybėje, su kurios narių – taip pat studentų – pagalba galės organizuoti įvairius renginius, spręsti studentams aktualius klausimus ar net prisidėti prie pačios kolegijos vidinio gyvenimo.

Ketvirta – kas yra išties svarbu – studijuodami rasite daug draugų, bendraminčių ir būsimųjų kolegų.

Visos mūsų siūlomos specialybės turi savų pranašumų, tačiau dar nebuvo nei vienos AE studentų grupės, kuri neišsiskirtų iš minios savo originalumu, savarankiškumu, draugiškumu ar tiesiog puikiu humoro jausmu. Norite apie mus sužinoti daugiau? Nedvejodami rašykite klausimus komentaruose, visada atsiliepsime!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(12)

Komentarai (8)