Populiariausi veidrodiniai fotoaparatai Lietuvoje (2011 liepa)  (44)

Veidrodinių skaitmeninių fotoaparatų pasirinkimas Lietuvoje šiuo metu yra tikrai nemažas, tad neabejotina, jog dažnam tokį gaminį įsigyti nusprendusiam pradedančiajam fotografui kyla esminis klausimas – ką pasirinkti? Žinoma, pasirinkimo kriterijų yra daug, tačiau šį tą galima nuspręsti ir pagal tai, kokia technika populiariausia pirkėjų tarpe. Apžvelkime šių gaminių „Top-5“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji vieta – Nikon D3100.

Šio modelio sėkmės receptas labai paprastas – tai maža kaina ir gerai žinomas gamintojo vardas. Juk niekam ne paslaptis, jog šį modelį dažniausiai renkasi tie, kas apie veidrodinius fotoaparatus tegali pasakyti tiek: „Laba diena. Noriu skaitmeninio veidrodinio fotoaparato. Ką parekomenduosite? Norėčiau iš Canon arba Nikon“. Ir visai nesvarbu, kad kitų gamintojų modeliai už labai panašius pinigus gali pasiūlyti tą patį, o kartais net ir kur kas daugiau. „Juk profesionalai fotografuoja tik su Canon ir Nikon?“. O aplinkui (kaimynas, pažįstamas, šiaip praeivis ar turistas) irgi turi tik fototechniką su jau minėtų gamintojų simboliką. Tai ką daryti tiems, kas iš tikrųjų nori geriausio varianto iš pradinio lygio veidrodinių fotoaparatų segmento? Pirmiausiai, tai nereiktų bijoti būti „balta varna“ pilkoje masėje. Antra, suvokti, kad nėra geriausios ar blogiausios technikos, nes kiekvienas gamintojas turi savo privalumų ir trūkumų, o esminis faktorius vis tiek išlieka pats fotografas, t. y. fototechnikos naudotojas. Trečia, pabandyti iš esamos pasiūlos išsirinkti geriausią variantą.

Taigi, ar be Canon ir Nikon dar verta į ką nors žiūrėti? Šiuo atveju pasirinkimas nėra labai didelis, nes Olympus kompanija pasitraukė iš veidrodinių fotoaparatų rinkos, o Sony vis labiau domisi naujomis technologijomis (permatomo veidrodžio technologija ir NEX sistemos), tačiau rinktis vis tiek yra iš ko, kad ir tos pačios Pentax kompanijos modelio Pentax K-r. Palyginus su Nikon'u, šį modelį verta rinktis, dėl kokybiškesnio LCD ekrano, AF fokuso, dirbančio su visais objektyvais, įmontuotos „kūnelyje“ vaizdo stabilizacijos, spartesnio serijinio fotografavimo, didesnio vaizdo ieškiklio, geresnio spalvų dinaminio diapazono bei spalvų gylio, galiausiai dėl jautresnio ir didesnio vaizdo jutiklio, kas kartu ir lemia nuotraukų kokybę. Aišku, ne viskas taip gražu, turi šis modelis ir kur tobulėti, nes lyginant su tuo pačiu Nikon gaminiu jam nusileidžia: filmavimo raiška, objektyvų pasirinkimo gausa, baterijos talpa ar megapikselių skaičiumi.

Kaip matote, ne visada teisingiausias pasirinkimas pirkti tai, ką perką visi, tačiau reikia pripažinti, kad reklama, o ypač „iš lūpų į lūpas“ kartais padaro meškos paslaugą.

Nikon D3100

Fortakas.lt
Skytech.lt
Kompiuteriai.lt

Antroji vieta – Nikon D90.

Dar vienas Nikon kompanijos „bestseller’is“, kurio pasirodymas jau iš anksto buvo apipintas legendomis bei apvainikuotas prieš tai buvusio modelio sėkme (kalbu apie visiems gerai žinomą Nikon D80). Bet nuo šio modelio pasirodymo praėjo jau geri 3 metai, buvo išleistas atnaujinimas, technologijos nužengė toli į priekį, tačiau modelis vis dar nepraranda savo populiarumo, nors morališkai jau yra pasenęs. Pabandykime išsiaiškinti kodėl?

Pirmiausia, dėl to, kad atnaujinta šio modelio versija (Nikon D7000) vis dar 2 kartus brangesnė ir nors pats modelis buvo atnaujintas kardinaliai, tačiau kaina šiuo atveju vienas esminių kriterijų, kodėl žmonės linkę rinktis senesnės kartos fotoaparatą. Dar vienas svarbus faktorius, prisidedantis prie Nikon D90 populiarumo, tai analogiško modelio (kainos ir kokybės/parametrų santykio) nebuvimas iš konkurentų pusės, nes visi šiuo metu rinkoje esantys kitų gamintojų modeliai arba yra aukštesnės/žemesnės klasės, arba kainuoja kur kas brangiau. Galiausiai labai gaji nuomonė, kad nusipirkus aukštesnės klasės fotoaparatą (o Nikon D90 šiuo metu yra pigiausias iš tokių), nuotraukos iš kart pasidarys kur kas kokybiškesnės. Deja, taip mąstančius turiu nuliūdinti – nuotraukų kokybė nepagerės, tad užuot investavę į aukštesnės klasės fotoaparatą, geriau pagalvokite apie kokybiškesnį objektyvą, mat su geresniu „stiklu“ ir prastesniu fotoaparatu, rezultatai tikrai bus geresni, nei su aukštesnės klasės modeliu, tačiau su standartinės klasės optika.

Nikon D90

Skytech.lt
Fotofabrikas.lt

Trečioji vieta – Canon EOS 550D. Šiuo metu tai turbūt vienintelis m0delis, skirtas mėgėjams, kurio pelnytai gali didžiuotis Canon kompanija. Mat jis gerokai pranoko savo pirmtaką (Canon EOS 500D), o atnaujinta jo versija (Canon EOS 600D) kardinaliai niekuo nesiskiria. Tad kam pirkti naują modelį, jeigu jis niekuo nesiskiria nuo ankstesniojo? Į šį klausimą turbūt daugeliui reikėjo surasti atsakymą, prieš priimant galutinį sprendimą ar verta mokėti papildomai už vartomą LCD ekraną? Ir po kol kas, sprendžiant pagal pirkimų statistiką, vis gi daugiau yra tų, kurie atsakė į šį klausimą neigiamai.

Canon EOS 550D

Fortakas.lt
Skytech.lt
Kompiuteriai.lt

Ketvirtoji vieta – Canon EOS 600D.

Tai dar vienas puikus pavyzdys, kai vietoje paskubomis išleisto naujo modelio, būtų buvę geriau tiesiog nieko neleisti, nes papildomai įdiegtą vartomą LCD ekraną ar kelias naujas funkcijas (tarp kurių skaitmeninis artinimas filmuojant) vargu ar būtų galima vadinti vertu dėmesio atnaujinimu. Kita vertus, Canon kompanija tiesiog tęsia savo naujų modelių leidimo tradicijas, kurias pradėjo kartu su Canon EOS 60D modelio išleidimu ir tuo pačiu tarsi mums pasakė, – „Kam tos revoliucijos? Užteks ir menkos evoliucijos. Juk mes ir taip geriausi pasaulyje!“. Kas teisus, o kas klysta, manau, parodys laikas, o dabar judame toliau.

Canon EOS 600D

Fortakas.lt
Skytech.lt

Penktoji vieta – Nikon D7000.

Iš esmės rimtas fotoaparatas ir tikrai geras bei vykęs modelis, tik turi vieną bėdą – niekam jo nereikia. Pozicija „niekam jo nereikia“ šiuo atveju išsakyta iš prekybininko pusės, mat modeliu domimasi, tačiau pirkimai, švelniai tariant, labai kuklūs. Aišku, suma, už kurią galima įsigyti šį fotoaparatą, tikrai nemenka, juo labiau, investuoti šiais laikais į fototechniką be minčių, kad ji turėtų atsipirkti, nelabai ir norisi, o rinktis už tokią sumą tikrai yra iš ko, kad ir pvz., „Canon EOS 60D“ arba „Pentax K-5“. Tiesa, vertinant amžinus konkurentus, galima pasakyti, kad konkrečiu atveju „Canon“ be ryškesnio vartomo LCD ekrano ir didesnio skaičiaus megapikselių nelabai ką turi ir pasiūlyti, tačiau čia reikėtų žvelgti kiek giliau, t. y. kaip į pačią sistemą, kuri yra labiau išvystyta. Tuo tarpu lyginant ne optiką, o paties fotoaparato parametrus, svertai žymiai nusvirtų „Nikon“ naudai. Tiesa, dar yra ir kitas žaidėjas šioje klasėje, tai „Pentax K-5“, kuris nors ir nusileidžia keletu parametrų (fokusavimo taškų skaičiumi, filmavimo funkcijos išbaigtumu, priedų pasirinkimo gausa ir pan.), tačiau siūlo tvirtesnį ir aplinkos veiksniams atsparų korpusą bei aukštesnės kokybės nuotraukas, dėl didesnio spalvų gylio, platesnio dinaminio diapazono ir jautresnio vaizdo jutiklio.

Nikon D7000

Fortakas.lt
Skytech.lt
Kompiuteriai.lt

Taigi, kaip matote, rinktis tikrai yra iš ko, tik pirmiau greičiausiai reiktų atsakyti sau į klausimą – kokių parametrų ir kokio funkcionalumo fotoaparato jums reikia?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
(22)
(0)
(10)

Komentarai (44)

Susijusios žymos: