Ypatinga DDR4 su RGB pašvietimu: iš keturių modulių sudaryto 2 x 8 GB „Gigabyte Aorus“ rinkinio testas ir kas gavosi (Apžvalga)  ()

„Aorus“ prekės ženklą „Gigabyte“ po truputį įvedinėja visur, kur tik įmanoma. Šiais metais išvydome ir firminį korpusą, ir CPU aušintuvą, ir maitinimo šaltinių, ir DRAM modulių. Iš esmės jau dabar galima susikomplektuoti pilnut pilnutėlę „Aorus“ sistemą. Kol maitinimo šaltinis yra pakeliui į testavimo laboratoriją, mes rankose jau laikome DDR4 operatyvios atminties komplektą. Tai nėra eilinis komplektas dėl trejeto priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirma, jis palaiko RGB pašvietimą. Antra, čia panaudoti „Samsung“ B-die lustai. Aišku RGB ir B-die kombinacija nėra itin reta, tačiau norint gauti tokią kombinaciją, netiktų nueiti į kompiuterinės technikos ofisą ir pagriebti bet kurį DDR4 komplektą. Trečia, ir tuo pačiu įdomiausia, kad 16 GB talpos komplekte yra 4 moduliai, bet tai nėra 4 x 4 GB rinkinys. Tai 2 x 8 GB rinkinys. Būtent ši savybė yra visiškai unikali. Jokio kito gamintojo 2 x 8 GB rinkinyje nėra keturių modulių. Taigi, ką „Aorus“ atminties komplekte veikia du papildomi moduliai?

Pakuotė, žvilgsnis iš arčiau

Vien pažvelgę į „Aorus“ atminties pakuotę lengvai suprasime į kokius pirkėjas taiko gamintojas – RGB mėgėjus. Pakuotė labai spalvinga su RGB užrašu, bet RGB nėra elementarus, jį galėsime valdyti su „Gigabyte RGB Fusion“ programėle. Dėžutė yra tamsi, bet visi užrašai ant jos - standartine „Aorus“ oranžine spalva. Ant jos matome du atminties modulius, nes tiek ir perkame (2 x 8 GB), bet pakuotės gale jau pavaizduoti keturi moduliai. Pradžiai galėtume pagalvoti, kad tai tik pagražinimas, bet mes dėžutėje iš tikrųjų rasime keturis modulius: du iš jų yra tikri, o du butaforiniai, skirti tik pagražinti mūsų sistemą. Pakuotės gale dar pamatysime specifikacijas keliomis kalbomis.

 

Patys atminties moduliai patalpinti į apsaugančius kietos plastmasės dėkliukus. Viskas standartiška, kaip ir su kita atmintimi. Jokio vietos švaistymo ir nereikalingų daiktų.

Pradžiai nežinojome, kaip pavyks atskirti realią atmintį nuo butaforinės, bet viskas lengviau nei galėjome pagalvoti. Nors radiatoriai ir RGB pašvietimas tarp modulių yra identiški, bet net menkai technikoje nusimanantis pastebėtų, kad vieni moduliai turi visus kontaktus, o kiti tik keletą. Taigi, tie moduliai ne su visais kontaktais ir yra skirti pagražinti mūsų sistemą, nes sistemoje esant tik dviem užpildytiems lizdams vaizdas nėra pats harmoningiausias. Būtent šią grožio problemą ir bando spręsti „Gigabyte“, ir sunku sugalvoti, kodėl to nepavyks padaryti. Reikia pridurti, kad butaforiniai moduliai, palyginus su tikra atmintimi, neturi ir kai kurių komponentų ant montažinės plokštės. Priežastis paprasta - jie paprasčiausiai nereikalingi.

„Aorus RGB“ atmintis nėra labai iššaukiančio dizaino, veikiau atrodo labai solidžiai per daug nepersistengiant. Radiatorius yra sidabrinės spalvos su šukuoto metalo efektu. Žvelgiant iš šono matome „Aorus“ logotipą – sakalo galvą. Vienas atminties šono galas lygus. Kitame gale yra penki dideli ir vienas mažas rėžis link vidurio. Per didžiuosius rėžius šone galime pamatyti RGB pašvietimą. Atminties radiatorius tikrai atrodo stulbinančiai, rankose jaučiamas premium segmentas. Rankose palaikius šiuos atminties modulius ir kitus paprastesnius, jaučiamas panašus skirtumas, kaip tarp atminties be radiatoriaus ir su. Pačios atminties montažinė plokštė yra juoda, ir tai puikiai dera su pilku radiatoriumi. Abejose atminties modulio pusėse dizainas yra vienodas. Vienoje iš pusių dar užklijuotas lipdukas su specifikacijomis, jis nėra labai didelis ir estetinio vaizdo per daug negadina. Jei kaip nors šio lipduko būtų galima atsikratyti visai, būtų visai šaunu.

Pažvelgę iš viršaus matome RGB pašvietimo juostą, kurios šviesa prasiskverbs ir pro penkias išpjovas šonuose. Efektus galėsime reguliuoti pasitelkę „RGB Fusion“ programėlę, o turint „Gigabyte“ pagrindinę plokštę pabandyti suderinti ir su ja, kad visa sistema šviestų vienodai.

Galiausiai - apie atminties išmatavimus. „Gigabyte“ pavyko padaryti pakankamai neaukštus radiatorius. Atminties ilgis yra standartinis – 13,3 cm. Aukštis vos 3,9 cm, plotis - 0,83 cm. Tokie atminties matmenys neturėtų sukelti nesuderinamumo su aušintuvais, nepaisant to, kad esant dviem papildomiems butaforiniams moduliams visada turėsime vieną atminties plokštelę dėti į artimiausią lizdą prie aušintuvo.

Gamintojo tinklapyje žadama, kad „Gigabyte Aorus“ atmintis turės „Samsung“ B die lustus. Tą mums patvirtina ir „Thaiphoon Burner“ įrankis. Tai yra single rank (SR) konfigūracijos moduliai. Tokie moduliai tam tikruose testuose/scenarijuose yra šiek tiek lėtesni už dual rank (DR) atitikmenis, tačiau pirmieji mažiau apkrauna atminties valdiklį. Šis niuansas gali suvaidinti svarbų vaidmenį siekiant didesnio DRAM dažnio su jautrų valdiklį turinčiais AMD „Ryzen“ procesoriais ar kaprizingomis AM4 motininėmis plokštėmis.

„Gigabyte Aorus“ atmintis turi vieną XMP profilį – 3200 MHz. XMP 2.0 profilyje užkoduoti 16(CL) – 18(tRCD) – 18(tRP) vėlinimo laikai, (tRAS) reikšmė yra 38. Darbinė įtampa – 1,35 volto.

 

Ar „Aorus“ motininė ir „Aorus“ atmintis yra geresnis derinys?

Puikiai atsimename, kaip „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ nemėgo „G.SKILL Trident Z“ modulių, kurie taip pat turi B die lustus, ir kaip jai patiko „Hynix“ lustus turintis „Kingston HyperX Predator RGB“ komplektas. „Aorus“ ir „Trident Z“ draugystė apsiribojo vos 3066 MHz dažniu. Taigi, 3200 MHz „Aorus“ atmintis jau yra iššūkis. Verta atkreipti dėmesį, kad nei vieno iš trijų čia minimų DDR4 komplektų nėra „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ modeliui skirtame palaikomos atminties QVL sąraše.

Aktyvuojame XMP profilį. Deja, bet memory training procedūra nepraeinama, ir esame įkeliami į „Windows“ darbalaukį su 2133 MHz dažniu vietoje 3200 MHz. Apkeičiame DIMM lizduose modulius vietomis, memory training praeinamas, tačiau pasirodo klaida, kad operacinei sistemai trūksta kertinio failo - darbalaukio nepasiekiame. Prisimename, kad su 3200 MHz dirbančiais G.SKILL moduliais galėjome įžengti į darbalaukį. Nuo 1,35 V iki 1,4 V padidinta „Aorus“ modulių įtampa leidžia tai padaryti, tačiau HCI Memtest greitai išmeta klaidą. 3066 MHz dažnis su standartine 1,35 V įtampa yra visiškai stabilus. Tokios pat lubos buvo nustatytos ir su G.SKILL moduliais. Panašu, kad „Aorus“ modulių testavimas bus ne toks, kokį planavome - buvo minčių, kad galbūt „Aorus“ + „Aorus“ derinys leis pasiekti daugiau. 3066 MHz yra santykinai toli nuo 3200 MHz, todėl bandome tame tarpe esantį paskutinį daugiklį (x31,33). Stabilų 3133 MHz dažnį pavyko pasiekti tik su padidinta 1,4 V įtampa. 3133 MHz dirbantys „Trident Z“ moduliai šioje „Aorus“ pagrindinėje plokštėje nebuvo stabilūs nei su 1,4 V įtampa, todėl „Aorus“ duetas vis tik išsikovoja mažytę pergalę.

Įdomumo dėlei paskui pabandėme tą pačią „Aorus“ atmintį su senesne „Gigabyte Aorus Gaming 5 X370“ pagrindine plokšte ir „Ryzen 5 1600“ procesoriumi. Niekam ne paslaptis, kad pirmos kartos „Ryzen“ su DDR4 atmintimi dirba kiek prasčiau, nei antros kartos „Ryzen“, bet rezultatai kiek nustebino. „Gigabyte Aorus Gaming 5 X370“ ir „Ryzen 5 1600“ tandemas leido „Aorus“ 3200 MHz atminčiai pasiekti savo nominalų dažnį. Atmintis kuo puikiausiai veikė su XMP profiliu, kuris nustato 3200 MHz dažnį. Stabilumui buvo naudota „HCI Memtest“ programėlė, ir ji nesugebėjo rasti klaidų atmintyje. Toks rezultatas labai stebina, panašu, kad  „Gigabyte“ naujesnėje pagrindinėje plokštėje kažką pridirbo, nes ne visa atmintis veikia taip sparčiai, kaip galėtų.

Programinė įranga

Tie, kas yra susidūrę su „Gigabyte“ pagrindinėmis plokštėmis, puikiai žino, kad RGB pašvietimą valdo „RGB Fusion“ programėlė. Norint ją naudoti, reikia būtinai diegti ir „App Center“, kuris yra kaip talpykla visoms „Gigabyte“ pagrindinių plokščių programėlėms. Bet yra dar viena „RGB Fusion“ versija – „RGB Fusion Link“. Ši programėlės versija nereikalauja „APP Center“ ir veikia savarankiškai. Ji be atminties leidžia konfigūruoti įvairių „Gigabyte Aorus“ produktų RGB pašvietimą. Kaip supratote, atminties pašvietimą galima valdyti su abiem „RGB Fusion“ versijomis.

Kaip matote, „RGB Fusion Link“ leidžia rinktis iš 11 efektų jūsų atminčiai, o vėliau dar galime keisti spalvą. Toks pats valdymas ir su paprasta „RGB Fusion“ versija. Jeigu norima sinchronizacijos tarp atminties ir pagrindinės plokštės, tai pašvietimo efektus reikia rinktis pagrindiniame „RGB Fusion“ programėlės lange, ten jų tik keletas. Reikia paminėti, kad kažkodėl atmintis su pagrindine plokšte nešviečia sinchronizuotai, o tik naudoja tą patį efektą ir spalvą, bet „Gigabyte“ niekur ir nežada, kad galėsime sinchronizuoti atminties pašvietimą su pagrindine plokšte.

RGB pašvietimas

Užtikrintai galima pasakyti, kad „Gigabyte“, pridėdama du papildomus butaforinius modulius, pasiekė savo. Bendras atminties vaizdas yra tikrai geresnis, kai užpildomi visi keturi lizdai. Gal tai nėra svarbu, kai nesivaikoma RGB pašvietimo, bet norint turėti kuo gražesnį pašvietimą keturios atminties plokštelės gražaus vaizdo tikrai prideda.

Testavimo metodika

Žaidimai su maksimaliais in-game nustatymais testuojami dukart nustačius 2560 x 1440 rezoliuciją, po to suskaičiuojant fps vidurkį bei 1 proc. ir 0,1 proc. mažiausių fps reikšmių vidurkius su OCAT arba FRAPS įrankiais. Real gaming sesija trunka 120 sekundžių. Ten, kur yra palaikymas, naudojamas DirectX 12 arba „Vulkan“ API. Operacinė sistema neturi įdiegtų atnaujinimų, skirtų apsaugoti nuo „Meltdown“ ir „Spectre“ pažeidžiamumų. Pataisymai veiksnūs tik BIOS lygiu.

Testavimo sistemas sudarė:

  • Procesorius: AMD Ryzen 7 2700X (stock/ SMT on) / AMD Ryzen 5 1600 (stock/ SMT on)
  • Pagrindinės plokštės: Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi (BIOS F3)
  •                                    Gigabyte X370 Aorus Gaming 5
  • Vaizdo plokštė: Asus ROG Strix GTX 1080 Ti OC (ForceWare 391.35 WHQL)
  • Operatyvioji atmintis: Aorus RGB 2x 8 GB @3133CL16
  • SSD kaupiklis: OCZ Vector 150 120 GB
  • HDD: Seagate Surveillance 6 TB 7200 RPM
  • Maitinimo šaltinis: Corsair AX860i
  • Korpusas: Phanteks Enthoo Primo
  • Monitorius: AOC U2868PQU
  • Operacinė sistema: Windows 10 Pro

 

Rezultatai

Išvados

„Aorus RGB“ atminties tikslinis pirkėjas yra RGB pašvietimo fanatikas, bet netgi jiems rūpi ne vien išvaizda, bet ir sparta bei pagaminimo kokybė.

„Gigabyte“ atmintis priklauso „Aorus“ serijai, ir kaip kiti šios serijos produktai turi RGB pašvietimą, bet pradėsime ne nuo to. Galėtume pagalvoti, kad „Aorus“ atmintis bus puikiai suderinama su „Aorus“ pagrindinėmis plokštėmis, bet su AM4 platforma mus pasitiko nemalonios bėdos. Šios „Aorus“ atminties nebandėme su „Intel“ platformomis, nes ten atminties spartinimas, ar XMP profilio dažnis retai kada sukelia problemų, ne taip kaip su AM4 pagrindinėmis plokštėmis ir „Ryzen“ procesoriais.

Pagrindinis testavimas vyko su „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ pagrindine plokšte, paskui dar maksimalų atminties dažnį patikrinome su „X370 Aorus Gaming 5“. Paaiškėjo, kad „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ su „Aorus RGB“ atmintimi gali pasiekti tik 3133 MHz dažnį, ir tai su kilstelta 1,4 V įtampa. Tad žaidimai ir buvo testuojami su 3133 MHz, iki XMP trūkstant 77 MHz. Kiek nustebino, kad su senesne „X370 Aorus Gaming 5“ pagrindine plokšte ir „Ryzen 5 1600“ procesoriumi pavyko pasiekti stabilų 3200 MHz dažnį, tiesa dar aukštesnis 3333 MHz laiptelis buvo neįkandamas.

Seniau žaidimai su „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ buvo testuoti su atmintimi veikiančia 2933 ir 3400 MHz dažniu. Tarp šių nustatymų yra nemažas tarpas, tad planas buvo pabandyti penkis žaidimus, prieš tai sureaguojančius į atminties dažnį, su atmintimi, veikiančia 3200 Mhz dažniu. Kaip minėjome, „Aorus RGB“ atmintis šio dažnio su „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ nepasiekė, tad testus teko sukti su 3133 MHz atmintimi. Beveik visi žaidimai rodo teigiamą rezultatą, kai lyginame 2993 Mhz su 3133 MHz. Žvelgiant į bendrą vaizdą nesunku pastebėti, kad 3133 Mhz rezultatai yra daug arčiau 2933 MHz nei 3400 MHz atminties. Pradėjus įdėmiau nagrinėti rezultatus pastebėjome, kad 3133 MHz atminties sparta kiek keista. Keliuose žaiduose 3133 MHz atsilieka nuo 2933 MHz. Jei „Far Cry 5“ 1 % grafoje 0,5 kadro pralaimėjimą dar galime laikyti paklaidos ribose (mažiau nei 1 %), tai „Mafia III“ žaidime 3133 MHz atmintis tikrai pralaimi. 0,1 % grafoje matome beveik 3,3 kadrų deficitą (9,6 %), o 1 % grafoje atsiliekama 3,5 kadrais (7,3 %), o vidutinių kadrų deficitas yra 1,8 arba 2,3 %. 3133 MHz atmintis sugebėjo pralaimėti „Hitman“ vidutinių kadrų matavimus, bet tik mažiau nei 2 %. Užtad 0,1 ir 1 % grafose matome aiškų pranašumą. Tokias anomalijas galima paaiškinti tik atsako laikų skirtumais, kadangi „Gigabyte“ ir „Kingston“ komplektai sudaryti iš single rank modulių. Kai kurie sako, kad „Ryzen“ procesoriams dirbant su greitesne, nei 3000 MHz atmintimi, vis didesnę reikšmę įgauna atsako laikai, tad gal būtent čia ir matome to padarinius. „Aorus RGB“ atmintis, veikdama 3133 MHz dažniu, turėjo 16-18-18-38 vėlinimo laikus, o 2933 Mhz atmintis veikė su 16-17-17-39 vėlinimo laikais.

Kaip paaiškėjo iš testavimo, „Gigabyte“ AM4 platformos pagridninės plokštės turi minimalių problemų su „Aorus RGB“ atmintimi, nepadeda netgi tai, kad tai to pačio „Aorus“ prekių ženklo komponentai, bet yra ir šios atminties pliusų, labai gražių pliusų. „Gigabyte“, kurdami šią „Aorus RGB“ atmintį, pirmiausia taikė į pirkėjus, kurie ieško grožio. Atmintis tikrai puikiai pagaminta, o metalinis radiatorius yra masyvus, turi šukuoto metalo efektą, keletą išpjovų ir sakalo galvos „Aorus“ logotipą. Nereikia pamiršti, kad dar gauname puikius „Samsung“ B die atminties lustus, kurie su „Intel“ platforma tikrai leis pasiekti didesnį nei 3200 MHz dažnį.

Į ranką paėmus šią atmintį ir palyginus su kita, radiatorių turinčia atmintimi, galime pagalvoti, kad „Aorus RGB“ atminties konkurentas yra žaislinis. Dar nereikia pamiršti ir papildomų dviejų butaforinių atminties modulių, kurie leidžia užpildyti visus keturis atminties lizdus. Prisipažinsime, pradžiai suabejojome „Gigabyte“ sprendimu pridėti dvi netikras atminties plokšteles, bet tai veikia - vaizdas tikrai įspūdingas. Šviečianti RGB juostelė yra pačiame atminties modulių viršuje ir yra kokybiška. Norint valdyti pašvietimą reikia būtinai diegti „RGB Fusion“ programėlę. Gaila, bet pašvietimo sinchronizavimas su pagrindine plokšte negalimas. Parinkus vienodą efektą, kiekvienas komponentas savo greičiu keičia spalvas ir sinchronizavimo išgauti nepavyksta.

„Aorus RGB“ atmintis yra tikrai įdomus „Gigabyte“ bandymas pradėti operatyviosios atminties verslą. Nestandartinis sprendimas pridėti du papildomus butaforinius modulius tikrai pagerina RGB pašvietimą, bet tai ne už dyką. „Gigabyte Aorus RGB 16 GB“ atmintis kainuoja 230 €, kai panašių specifikacijų atmintį su RGB galime rasti nuo maždaug 200 €. Taigi už papildomus du butaforinius modulius sumokame apie 20-30 €. Sunku pasakyti, ar tai verta daryti kiekvienam, bet tie, kurie vaikosi nepriekaištingo kompiuterio grožio, tikrai turėtų netaupyti ir griebti „Aorus RGB“ atminties komplektą.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: