Patarimai: Kaip išsirinkti tinkamiausią išmanųjį telefoną?  (2)

Rinkoje gausu išmaniųjų telefonų - šiandien niekas negali nustebinti, pasiūlęs įrenginį su lietimui jautriu ekranu, filmų peržiūros galimybe ar interneto ryšiu. Kiekvienas gamintojas gali pasiūlyti bent po kelis skirtingus modelius. Kaip tokioje gausybėje nepaklysti ir išsirinkti geriausią asmeninius poreikius atitinkantį gaminį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateiksime trumpą apžvalgą ir pagrindinius aspektus bei parametrus, į kuriuos vertėtų atkreiptį dėmesį. Žinoma, universalių patarimų šiandieniniame IT pasaulyje sunku rasti, tačiau bendrą vaizdą pagal šiame straipsnelyje išdėstytas mintis turėtumėte susidaryti.

Kiekvienos kategorijos aprašymo pabaigoje pateikiame kai kuriuos siūlomus telefonų variantus, remiantis Lietuvoje pirkėjams prieinamu asortimentu. Šie pasiūlymai jokiu būdu nėra galutinis verdiktas ir daugiau turėtų pasitarnauti kaip orientacinės gairės. Savais modelių pasiūlymais būtinai pasidalinkite straipsnio komentaruose.

Išorinis vaizdas ir klaviatūra

Rinkdamiesi išmanųjį telefoną, dėmesį kreipkite į praktiškumą ir savo skonį. Modelis turi pirmiausia patikti jums patiems, jį turi būti patogu laikyti rankoje. Tiesa, šiuo metu daugėja modelių, kurie yra "tarpininkai" tarp planšetinių kompiuterių ir įprastinių išmaniųjų telefonų, tad jei jums reikalinga didesnė ekrano erdvė, neišvengiamai teks paaukoti dalį patogumo.

Moterims galima orientuotis į lengvesnius modelius, sveriančius iki 120-130 gramų; vertinantiems didesnį funkcionalumą ir talpesnę bateriją, gali tekti susitaikyti su maždaug 150 gramų sveriančiais gaminiais.

Išmaniojo telefono klaviatūrų galimi du variantai. Pirmasis - standartinis sensorinis ekranas, kuriame galima rašyti, piešti, peržiūrėti katalogus ir atlikti kitas piršto ar specialios lazdelės prisilietimu valdomas funkcijas. Antrasis variantas aparatinė (fizinė) QWERTY tipo klaviatūra. Ji patogi tuo, jog panorėje galite patogiai ir greita rašyti daug didesnės apimties tekstus - laiškus, dienoraščius, blog'ų įrašus ir t.t. Tačiau tokių klaviatūrų mygtukai paprasta būna ganėtinai maži, tad šis variantas neitin tiks didesnes rankas turintiems žmonėms.

Jei išmaniuoju telefonu dažnai skambinsite, jums gali praversti fiziniai pokalbio pradžios ir užbaigimo mygtukai: esant dideliems šalčiams, jutikliniai ekranai kartais "sugalvoja" tiesiog neveikti, kol neatšils, o tai rimta kliūtis tais atvejais, kai paskambinti yra būtina.


Procesorius ir atmintis

Telefone naudojamo mikroprocesoriaus galingumas tiesiogiai susijęs su programų paleidimo ir naudojimosi jomis sparta, taip pat nevienareikšmiškai lemia kelių programų vykdymo vienu metu spartą. Nuspręskite, kokiomis konkrečiai programomis naudositės ir pagal darbo jomis intensyvumą rinkitės galingesnį arba ne tokį galinga, tačiau atitinkamai pigesnį variantą.

Biudžetiniai (ekonominiai) modeliai, kuriuose paprastai naudojamos tik telefono, pašto, kalendoriaus ir interneto naršymo funkcijos, puikiai gali veikti turėdami vos 200-300 MHz taktinio dažnio mikroprocesorius. Tuo tarpu aukščiausio lygio modeliai savo našumu gali lygiuotis į planšetinius ir net įprastinius nešiojamus kompiuterius. Jų naudojami mikroprocesoriai dažnai pasižymi 1-1,5 GHz taktiniais dažnais ir neretai turi daugiau nei vieną branduolį (pavyzdžiui, 2 arba 4). Jei norite rasti balansą tarp galios ir kainos, rinkitės "aukso vidurį", t.y. derinkite vidutinę kainą su vidutiniu mikroprocesoriaus dažniu. Investuojant į ateitį, taktinis dažnis turėtų siekti bent 1 GHz.

Įrenginyje integruota operatyvioji atmintis paprastai nėra labai didelės talpos, tačiau gamintojas dažniausiai jos dydį parenka taip, kad būtų pilnai išnaudojamos mikroprocesoriaus galimybės. Tuo tarpu savo informacijai saugoti gali prireikti papildomos atminties kortelės, kuri dedama į specialiai šiam tikslui numatytą lizdą. Žinoma, yra nemažai modelių, kuriuose yra integruota palyginti didelės talpos atmintinė (16, 32 GB ar net 64 GB), tačiau tai neabejotinai atsiliepia į kainą.


Sąsajos ir interneto ryšys

Kuo daugiau jungčių ir sąsajų turės jūsų išmanusis telefonas, tuo daugiau galimybių galėsite panaudoti savo reikmėms. Pats terminas "išmanusis" reiškia ne tik įprastines telefono funkcijas, bet ir tam tikras aukštesnio lygio informacines galimybes. Šiandien tai reiškia, jog interneto ryšio bei prisijungimo prie kitų įrenginių galimybė yra būtina, norint išnaudoti visą išmaniojo telefono potencialą.

Ko gero viena svarbiausių yra didelės spartos USB jungtis, per kurią prie išmaniojo telefono galima prijungti išorinius duomenų kaupiklius, prijungti patį įrenginį prie stacionariojo arba nešiojamo kompiuterio. Sunku įsivaizduoti, kad kuris nors šiuolaikinis skaitmeninis įrenginys neturėtų minėtosios jungties. Taip pat nepamaišys belaidžio ryšio "Bluetooth" modulis, kurio pagalba galėsite bendrauti su kitais išmaniaisiais ir paprastais mobiliaisiais telefonais, palaikančiais tokį funkcionalumą - pavyzdžiui, galėsite keistis nuotraukomis arba vaizdo įrašais be papildomu laidų. Moderniausi modeliai palaiko artimojo belaidžio ryšio technologiją NFC. Ši funkcija aktuali tuo atveju, jei norėsite naudotis "skaitmeninės piniginės" funkcijomis, nuskaityti įvairiuose visuomeninio naudojimo objektuose integruojamas informacines žymes. Tai - taip pat investicija į ateitį, kadangi NFC technologijos pritaikymo sričių tik daugės.

Rinkdamiesi išmanųjį telefoną, nepamirškite pasidomėti, kokius belaidžio ryšio standartus palaiko vienas ar kitas įrenginys. Pvz. "Wi-Fi" ryšio modulis sutinkamas praktiškai kiekviename išmaniajame telefone, tačiau juo pasinaudosite tik ten, kur yra tokio ryšio galimybė - paprastai tik kai kuriose miestų vietose. Paketinio duomenų perdavimo naudojant mobilųjį ryšį technologijos GPRS ir EDGE taip pat jau nieko nestebina. Renkantis šiuolaikinius modelius, būtina įsitikinti, jog palaikomas 3G ryšio standartas, galbūt netgi pažangesnės ir didesnę duomenų perdavimo spartą užtikrinančios LTE ar "Wi-Max" technologijos. 


Vaizdo kamera

Išsirinkti išmanųjį telefoną su geresne arba prastesne foto-vaizdo kamera - sprendimas, priklausantis tik nuo jūsų pačių. Fotografavimo funkciją galėsite panaudoti ne tik įprastinėms nuotraukoms daryti - kai kurie modeliai gali pasigirti galimybėmis automatiškai talpinti užfiksuotą vaizdą socialinių tinklų paskyrose arba blog'ų įrašuose. Aišku, jei tik tokias funkcijas planuojate panaudoti.

Pagrindinis (tačiau toli gražu ne vienintelis) parametras, pagal kurį daugelis pirkėjų ir pardavėjų vertina vaizdo kameros kokybę yra vaizdo matricos raiška. Kuo joje daugiau taškų (angliškai - pikselių), tuo didesnės raiškos nuotraukos padaromos tokiu įrenginiu. 3-5 MP (megapikselių) raiškos vaizdo matricos šiandien yra "kuklus" variantas, kadangi pažangiausiuose modeliuose šis skaičius siekia kartais ne vieną dešimtį megapikselių.

Tiesa, nepamirškite - jei esate itin reiklūs vaizdo kokybei, pardavėjui būtinai užduokite klausimą apie objektyvo gamintoją ir šio svarbaus komponento kokybę. Išmanusis telefonas su geru objektyvu nuotraukų kokybe gali pralenkti ne vieną skaitmeninį fotoaparatą.


Multimedijos galimybės

Norite išmaniuoju telefonu naudotis ne tik darbo reikmėms, bet ir poilsiui? Atkreipkite dėmesį į skirtingų modelių multimedijos (angl. multimedia) funkcionalumą. Muzikos ir kino filmų mėgėjai tikrai įvertins gerai veikiančią šias funkcijas užtikrinančią programinę įrangą; vairuotojams patiks integruotas GPS navigacijos modulis ir navigacijos programinė įranga. 

Jei dažnai klausotės muzikos, pasidomėkite, kokius įrašų formatus palaiko išmaniojo telefono media grotuvas. Trumpai tariant - kuo formatų sąrašas ilgesnis, tuo geriau ir tuo mažiau laiko jums teks sugaišti, konvertuojant failus iš vieno pavidalo į kitą. Mėgstantiems kokybę pravers tembro reguliavimo (angl. equalizer) funkcija ir 3,5 mm standarto jungtis išorinėms ausinėms prijungti. FM radijo imtuvas šiais laikais ne stebuklas, tačiau internetinį radiją palaiko ne visi modeliai.

Jei telefonu naudositės vietoje GPS navigatoriaus, tada didesnis ekranas bus akivaizdus privalumas. Nemokama navigacijos programa ir žemėlapiai tai pat leis sutaupyti lėšų, lyginant su komercinėmis alternatyvomis.


Turite kitų pastebėjimų? Pasidalinkite jais komentaruose!
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(222)
(9)
(168)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: