Neseniai atrasta egzoplaneta "Corot-9b" gali turėti vandens  (1)

Neseniai atrastos planetos, skriejančios apie tolimą žvaigždę, atmosferoje gali būti vandens, teigia mokslininkai. Spėjama, kad tokios prigimties planetoje, kurios paviršiaus temperatūra svyruoja tarp minus 20 ir 160 laipsnių Celsijaus, galima tikėtis rasti ir skysto vandens, rašo SPACE.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau šis vanduo savo forma nebūtų panašus į tą, kuris sudaro vandenynus Žemėje. Greičiau tai bus debesys su vandens lašais, teigia planetą atradusios mokslininkų komandos narys Tristanas Guillot.

Apie planetos, pavadintos CoRoT-9b vardu, atradimą mokslininkai paskelbė praėjusią savaitę. Ši planeta, savo dydžiu artima Jupiteriui, skrieja apie savo motininę žvaigždę orbita, panašia į Merkurijaus. Ši planeta nuo savo žvaigždės nutolusi žymiai labiau nei kitos žinomos Jupiterio dydžio egzoplanetos. Tai reiškia, kad CoRoT-9b planetoje nėra tokių didelių temperatūrinių kraštutinumų. „Tą patį galima pasakyti ir apie Jupiterį, kuriame iš tikrųjų yra vandens debesys, tačiau jų negalima pamatyti, nes jie giliai planetos atmosferoje“, – SPACE.com teigė T. Guillot.

Apie vandens vandenynus šiuo atveju kalbėti negalima, nes dujinės milžinės „neturi jokio paviršiaus: iš atmosferos iš karto pereinama į tankesnę vidinę aplinką“, tvirtino T. Guillot. „Giliai planetos viduje gali būti branduolys, sudarytas iš ypač smarkiai suspausto vandens, kuris slegiamas 10 mln. ar dar daugiau didesne jėga nei atmosferos slėgis. Temperatūra ten gali būti apie 30 tūkst. laipsnių Celsijaus. Tuomet tikėtina, kad vanduo virsta jonizuota plazma, besielgiančia šiek tiek panašiai kaip vanduo. Tačiau vadinti tai vandenynu būtų per drąsu“, – planetos vidų apibūdina mokslininkas.

Vandens gali būti ir tikėtinuose šios planetos palydovuose. Jei CoRoT-9b orbitoje temperatūra tinkama, galėtų egzistuoti iš ledo sudarytas palydovas, panašus Į Saturno palydovą Titaną, ar net palydovas, kuriame būtų skysto vandens. „Ten gali egzistuoti į Titaną panašūs palydovai, turintys tankias atmosferas ir skysto vandens paviršiuje“, – teigė kitas planetą atradusios komandos narys Hansas Deegas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: