Naujasis NASA teleskopas kasdien atranda dešimtis asteroidų  (0)

Kiekvieną dieną naujasis kosminis teleskopas WISE Saulės sistemoje aptinka dešimtis optiniais teleskopais nematomų asteroidų, pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Infraraudonųjų spindulių diapazone veikianti kosminė observatorija WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) skirta „tamsiųjų“ kosmoso objektų, įskaitant vadinamąsias rudąsias nykštukes (tarpinę padėtį tarp žvaigždžių ir planetų užimančius dangaus kūnus), didelius dulkių debesis bei asteroidus, stebėjimams, skelbia „Space.com“. Pasak leidinio, tuzinai Saulės sistemoje skriejančių asteroidų, kurių iki šiol nepavykdavo aptikti, naujuoju NASA teleskopu fiksuojami kiekvieną dieną.

Daugelis iš jų yra vadinamieji tamsieji, nes dėl mažai šviesos atspindinčio jų paviršiaus šių asteroidų nepavykdavo pamatyti optiniais teleskopais. Pasak mokslininkų, tokių „tūnančių“ asteroidų paieška tampa svarbi tais atvejais, kai jie skrieja susidūrimo su Žeme pavojų keliančiomis orbitomis.

Dauguma iki šiol WISE teleskopo aptiktų „nematomų“ asteroidų skrieja pagrindiniame asteroidų žiede tarp Marso ir Jupiterio, tačiau dalis jų yra prie Žemės artėjančiose orbitose. Pasak „Space.com“, kai kurie iš jų, pataikę į Žemę, galėtų sukelti katastrofą, sunaikinsiančią daugelį rūšių – manoma, kad būtent dėl to išnyko dinozaurai.

„WISE skrieja orbitoje dar tik 3 mėnesius, bet mes jau atradome keletą potencialiai pavojingais laikomų asteroidų, įskaitant vieną, kuris buvo pastebėtas 1996 metais, bet vėl pradingo, kol jį aptiko WISE“, - sakė Kalifornijos universiteto Los Andžele fizikas, WISE tyrimų programos dalyvis Nedas Wrightas. Potencialiai pavojingais laikomi tie asteroidai, kurie priartėja prie Žemės per 8 mln. kilometrų atstumą.

Pasak NASA atstovų, vienas iš WISE atrastų asteroidų kirs Žemės orbitą maždaug už 1,1 mln. kilometrų nuo mūsų planetos. Tai maždaug 3 kartus už atstumą nuo Žemės iki Mėnulio didesnis nuotolis.

N. Wrightas prognozuoja, kad iki spalio mėnesio pabaigos WISE Saulės sistemoje atras apie 100 000 iki šiol nežinomų asteroidų, kurių didžioji dalis bus asteroidų žiede. Manoma, kad bus aptikta ir „šimtai“ netoli Žemės skriejančių kosminių objektų, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: