Kuo gresia prorusiškų jėgų pergalė Slovakijoje (Video)  ()

Rugsėjo 30 dieną Slovakijoje vykusiuose pirmalaikiuose parlamento rinkimuose pirmavo prorusiško buvusio premjero Roberto Fico vadovaujama partija „Smer-SD.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antroje vietoje liko partija „Progresyvioji Slovakija“, vadovaujama Europos Parlamento vicepirmininko Michailo Šimečko.

Tačiau Slovakijos laukia derybos dėl koalicijos, nes nė viena partija negavo daugumos balsų. Mintimis apie situaciją su „24 kanalu“ pasidalijo politologas, Analizės ir strategijos centro vadovas Igoris Chalenko.

Kaip pranešama, „Smer-SD“ lyderis Robertas Fico planuoja atšaukti karinę paramą Ukrainai.

Anot I. Chalenko, net ir Roberto Fico vadovaujamos koalicijos sukūrimas nereiškia, kad per rinkimų kovas išsakyti pareiškimai bus įgyvendinti.

Atkreipkite dėmesį, kad koalicijos visada turi „pozicijų vidurkio“ taisyklę. Todėl Ukrainai tai kelia didžiulę riziką. Kadangi Slovakija aktyviai padėjo plataus masto invazijos pradžioje, buvo galima organizuoti:

  •      remonto vietą;
  •      logistikos platformą;
  •      13 lėktuvų MiG-29 tiekimą ir pan.

„Tačiau dėl R. Fico pirmininkavimo kyla pavojus. Kalbėsime kuo objektyviau. Jei žmogus yra vienas pirmųjų, kurį pasveikina Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, tuomet galima apibūdinti, kokie yra pono R. Fico planai“, – pažymėjo I. Chalenko.

 

Pastebimas ir Rusijos propagandos džiaugsmas. „Telegram“ sąvartynuose ir federaliniuose kanaluose matyti nemaži džiūgavimai dėl prorusiško R. Fico pergalės.

Tačiau verta prisiminti, kad Slovakija išlieka Europos Sąjungos nare. Atitinkamai, šalį paveiks visos Europos politika, skatinanti šalį priimti teisingus sprendimus. Pavyzdžiui, kaip tai vyksta su Vengrija.

„Mes žiūrėsime. Nėra garantijos, kad R. Fico taps ministru pirmininku. Galbūt visgi pavyks sukurti „Progresyviosios Slovakijos“ vadovaujamą koaliciją“, – reziumavo Igoris Chalenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()