Paskelbta ryškiausia „Marso sfinkso“ nuotrauka (Video)  (8)

NASA paskelbė raiškiausią žmogaus veidą primenančio objekto Marso Cidonijos regione nuotrauką. Ji buvo padaryta iš mažiausio iki šiol aukščio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau „Marso sfinkso“ mįslės suintriguoti interneto vartotojai greičiausiai liks nusivylę – naujojoje nuotraukoje aiškiai matyti, kad „veidas“ – tik stalkalnio viršūnė.

Veido bruožus – akis, nosį, burnos liniją – suformavo eroduojančio kalno paviršiaus ypatumai ir tam tikros apšvietimo sąlygos, kai šį apie 1,5 km skersmens objektą iš Marso orbitos 1976 m. pirmą kartą nufotografavo NASA palydovas „Viking Orbiter“.

Raiškiausią iki šiol „Marso sfinkso“ nuotrauką padarė Marso palydove „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) įrengta „HiRise“ didelės raiškos kamera, pranešė „Universe Today“.

Labiausiai tikėtina, kad šis geologinis darinys Cidonijos (Cydonia) regione susiformavo dėl tektoninio aktyvumo. Požeminiai lavos srautai Cidonijos regione galėjo suformuoti vadinamąjį lavos kupolą, kuris ilgainiui virto izoliuotu stalkalniu ar didele kalva stačiais šlaitais ir plokščia viršūne, teigiama pranešime.

1976 m. NASA zondų „Viking 1“ ir „Viking 2“ padarytos Cidonijos regiono nuotraukos, kuriose buvo aptiktas žmogaus veido formos objektas, sukėlė nepaprastai didelį susidomėjimą. Netrukus pasirodžiusiuose straipsniuose, knygose ir filmuose buvo keliamos įvairiausios „Marso sfinkso“ kilmės ir paskirties teorijos, jis buvo laikomas nežemiškų civilizacijų egzistavimo įrodymu.

Tačiau nauji Marsą tyrę kosminiai aparatai ir techniškai pažangesnės vaizdo kameros ėmė griauti šį įkvepiantį mitą. Pirmą kartą po 1976 metų mįslingasis objektas Cidonijos regione vėl buvo nufotografuotas 1998 metais. Šioje ir 2001 m. padarytoje Marso palydovo „Mars Global Surveyor“ nuotraukose kur kas aiškiau matyti šio stalkalnio struktūra ir paviršiaus ypatumai, privertę rimtai suabejoti dirbtinės jo kilmės teorija.

Pati naujausia ir raiškiausia „Marso sfinkso“ nuotrauka, šįkart MRO palydovo padaryta vos iš 300 kilometrų aukščio, šį mitą galutinai išsklaidė, skelbia „Universe Today“. Beje, įdomu, kad ši 2007 m. padaryta nuotrauka viešai buvo paskelbta tik dabar, tai yra, ilgiau nei po 3 metų.

Pasak mokslininkų, žmogaus veido Marse mitas yra tipiškas pareidolijos atvejis. Tai žmogaus psichikos ypatumas, kai atsitiktinai susidarę objektų atvaizdai suvokiami kaip žinomi objektai. Paprasčiausias pavyzdys – debesyse įžvelgiami veidų, laivų ar kitokių įprastų objektų pavidalai.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti „Marso sfinkso“ kompiuterinį modelį, parengtą remiantis Europos kosmoso agentūros palydovo „Mars Express“ į Žemę perduotomis šio objekto nuotraukomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: