Bangladešui ir Indijai gresia didžiausias pavojus dėl klimato kaitos  (1)

Bangladešas ir Indija yra šalys, labiausiai pažeidžiamos dėl klimato kaitos. Taip teigiama šiandien paskelbtame didžiausios rizikos indeksų sąraše.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų rizikos vertintojai „Maplecroft“ teigia, kad keletas „didžiųjų ateities ekonomikų“ Azijoje yra tarp tų, kurios gali susidurti su didžiausiais pasaulinio atšilimo padariniais per artimiausią trisdešimtmetį. Anot organizacijos, skurdas ir didelė dalis pakrančių, esančių žemiau jūros lygio, kurios dažnai kenčia dėl ciklonų ir potvynių, buvo vienos pagrindinių priežasčių, kodėl Bangladešas buvo įvertintas kaip rizikingiausia šalis, galinti nukentėti nuo šylančio klimato padarinių. Antroje vietoje esanti Indija pripažinta pažeidžiama dėl augančios populiacijos, kuri jau siekia 1,1 mlrd. žmonių.

Madagaskaras atsidūrė trečioje sąrašo vietoje, o po jo – Nepalas, Mozambikas, Filipinai, Haitis, Afganistanas, Zimbabvė ir Mianmaras. 13-je vietoje esantis Vietnamas ir 16-ą vietą užėmęs potvynių nuniokotas Pakistanas taip pat buvo įvardyti kaip pavojingi regionai pasaulinio atšilimo atžvilgiu.

„Galimi klimato pažeidimai padės kompanijoms daryti šiek tiek labiau apgalvotus investicinius sprendimus arba bent jau suvokti, ko jie gali tikėtis“, – mano „Maplecroft“ vyriausiasis analitikas Matthew Bunce, pabrėždamas, kad Azijos regionai pastaruoju metu yra populiarūs kaip investiciniai regionai.

Sąrašo pabaigoje – 171-oje vietoje – atsidūrė Norvegija, kuri kaip ir Suomija, Islandija, Airija, Švedija ir Danija – pripažintos labiausiai nepažeidžiamomis. Manoma, kad turtingiausios Europos šiaurės šalys gali išgyventi kurį laiką žemės ūkio derlių pakeisdamos fabrikuose pagaminamais produktais.

Rizika šalyse buvo vertinama remiantis tokiomis nelaimėmis kaip sausros, ciklonai ir purvo nuošliaužos, šalies jautrumu, susijusiu su skurdu, populiacija, konfliktais su kaimynėmis, priklausomybe nuo žemės ūkio ir galimybe prisitaikyti.

Jungtinių Tautų klimatologai sako, kad mažiausiai 90 proc. tikimybė, kad už šiltnamio efektą sukeliančių dujų kaupimąsi atmosferoje pastarąjį pusę šimto metų yra kalta žmonių veikla, daugiausiai – iškastinio kuro gavyba.

Tarp didžiausių pasaulio ekonomikų, JAV įvardyta kaip 129 pažeidžiamiausia šalis, Kinija – 49, Japonija – 87. Dauguma Europos Sąjungos šalių buvo sąrašo apačioje, tarp saugiausių šalių.

Meksika, su kuria Jungtinės Tautos kalbėsis apie klimato kaitą lapkričio 29 – gruodžio 10 dienomis, buvo viena iš pažeidžiamiausių turtingų šalių ir atsidūrė 45-oje vietoje.

„Maplecroft“ aplinkosaugos analitikė Fiona Place, naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad šis sunumeravimas padės kompanijoms planuoti ir atpažinti rinkas, kuriose reikia naujų aplinkosaugos technologijų. Ji taip pat pareiškė, kad sąrašas gali padėti Jungtinėms Tautoms pagelbėti besivystančioms šalims prisitaikyti prie klimato atšilimo.

Kai kurios šalys į sąrašą iš viso nebuvo įtrauktos – dėl duomenų stokos. Tarp tokių šalių buvo ir Šiaurės Korėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)